Felix Hautamäki harmitteli, kun ei sairautensa vuoksi voinut käydä nuorisotalolla. Sitten hän löysi verkosta SairaalaNutan, joka on lohjalaisten ideoima

Varsinkaan teini-ikäisenä ei ole helppoa sulkeutua sairaalahuoneeseen ja jättää oven ulkopuolelle lähes kaikki tavalliseen elämään kuuluva.

Niin kävi kuitenkin 13-vuotiaalle lohjalaiselle Felix Hautamäelle. Hänet sulki ulkomaailmalta marraskuussa 2019 diagnosoitu imusolmukesyöpä.

– Jouduin olemaan yli yhdeksän kuukautta sairaalassa. Kesällä 2020 pääsin muutamaksi tunniksi kotiin, mutta muuten olin huoneessani ja pelasin pleikkaa tai jumppasin. Silloin tuntui, että seinät kaatuvat päälle. Suurin osa ajasta oli koronaviruksen vuoksi vielä sellaista, että edes osastolla ei saanut liikkua, joten sairaalassakaan en voinut tutustua muihin nuoriin, Felix Hautamäki muistelee.

Somessa hän törmäsi TikTok-videoihin, joissa nuorisotilojen vakiokävijät hehkuttivat toimintaa ja kertoivat, miksi nuorisotaloilla kannattaa käydä.

– Harmitti, kun itse en voinut mennä, vaikka olisin halunnut.

Keväällä 2020 pojan vanhemmat Sami Hautamäki ja Katariina Vaahtojärvi kuulivat virtuaalisesta nuorisotalo SairaalaNutasta. Sitä kokeiltiin Uuden lastensairaalan Taika-vuodeosastolla, eli juuri siellä, missä Felix oli hoidossa.

Siellä saa kaikki pahat tunteet ja ajatukset pois.

Felix Hautamäki

– Alkuun vähän vastustelin ajatusta, mutta onneksi kokeilin, koska se olikin oma juttu. Nyt olen osallistunut toimintaan lähes joka kerta. Siellä on melkein kaikki samat aktiviteetit kuin norminuorisotalolla. Ainoa poikkeus on, että me tapaamme virtuaalisti, Felix Hautamäki kertoo.

SairaalaNuta toimii Discord-palvelimella yhtenä päivänä viikossa. SairaalaNutalla on useita huoneita, aivan kuten nuorisotiloissakin. Yhdessä huoneessa voi pelata, toisessa vaikka askarrella ja kolmannessa jutella. Sen vuoksi myös nuoriso-ohjaajia on paikalla keskimäärin kahdesta kolmeen. Ohjaajat ovat nuoriso-ohjaajia Helsingin kaupungin nuorisopalvelusta sekä Humanistisen Ammattikorkeakoulu Humakin opiskelijoita.

– SairaalaNutalla ei tarvitse puhua omasta sairaudesta, koska kaikki tietävät, minkä vuoksi siellä ollaan, Felix Hautamäki kiittelee.

Virtuaalisen nuorisotalo SairaalaNutan nuoret ovat avohoidossa tai sisällä sairaalassa olevia elinsiirto- tai syöpäpotilaita.

– Sairaalassa on nuorisopaja, mutta se oli koronan vuoksi suljettu. Mutta vaikka sinne voisikin mennä, osastolla ollessa voi tulla myös huonoja päiviä, jolloin ei voi osallistua pajan toimintaan. Silloin voi ottaa läppärin ja osallistua voimiensa mukaan SairaalaNutan toimintaan.

– Ja jos joku sairaalassa nyt oleva miettii, viitsiikö osallistua, koska varmaan muut ovat jo kotona ja ne parantuu, eikä minusta vielä tiedä, niin kannattaa vain mennä sinne. Siellä saa kaikki pahat tunteet ja ajatukset pois, kannustaa Felix Hautamäki.

Digitaalinen SairaalaNuta on lohjalaisten Sari Hutun ja Anu Tikan yhteistyönä syntynyt kokonaan uusi nuorisotyön toimintamuoto.

Sari Huttu toimii Humakissa yhteisöpedagogiopettajana, Anu Tikka puolestaan Kympin Lapset ry:n toiminnanjohtajana.

– Sari totesi kerran, että nuorisotyö kuuluu kaikille, ja siitä tässä juuri on kyse: nuoristyö kuuluu kaikille. Se kuuluu myös sairaalassa oleville nuorille ja varsinkin heille, Anu Tikka alleviivaa.

Hankkeeseen lähtivät mukaan Humak, Kympin lapset ry ja Helsingin nuorisopalvelut. Keväällä 2020 toimintaa kokeiltiin ensimmäisen kerran. Viime elokuussa kokeilu sai aluehallintoviraston myöntämää nuorisotyön kehittämismäärärahaa 35 000 euroa vuoden 2022 loppuun asti.

– Olemme saaneet toiminnasta hyvää palautetta. Tarkoituksenamme onkin vakiinnuttaa se ja laajentaa toiminta kaikkiin Suomen yliopistosairaaloihin, Sari Huttu sanoo.

Hän huomauttaa, että toiminnan tuottaminen ei ole kallista. Kehittämistyötä tehdään jatkuvasti ja nuorten toiveita nostetaan esille pohtien samalla sitä, miten samalla toiminnalla voitaisiin tukea mahdollisimman monia nuoria.

– Tietysti toivomme, että toiminnan löytäisi juuri se porukka, joka sitä eniten tarvitsee.

Lisätietoa toiminnasta: sari.huttu@humak.fi ja anu.tikka@kympinlapset.fi

SairaalaNuta

Uusi nuorisotyön toimintamuoto, jota on kokeiltu keväästä 2020 lähtien Uudessa lastensairaalassa Helsingissä.

SairaalaNuta toimii verkossa Discord-palvelimella.

SairaalaNuta on avoinna kerran viikossa parin tunnin ajan. Paikalla on yleensä kolme nuoriso-ohjaajaa.

SairaalaNutassa voi tehdä lähes kaikkea sitä, mitä voisi tehdä nuorisotalolla muutenkin.

Verkossa toimiva nuorisotyö soveltuu erityisesti niille potilaille, jotka eivät voi infektioriskin vuoksi liikkua juurikaan sairaalan tai kodin ulkopuolella.

Kokeilu sai avilta 35 000 euroa nuorisotyön kehittämisrahaa vuoden 2022 loppuun saakka.

Toimintaa halutaan kuitenkin jatkaa, kehittää ja vakiinnuttaa kaikkiin yliopistosairaaloihin.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut