Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tämä on nyt THL:n kanta laajoihin koronarajoituksiin – Epidemia ei ole rauhoittunut

– Laajoihin yhteiskunnallisiin rajoituksiin ei ole koronan vuoksi tarvetta, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Otto Helve.

Helve perustelee tätä usealla seikalla THL:n sekä sosiaali- ja terveysministeriön (STM) koronan tilannekatsauksessa.

– Yksittäiset rajoitustoimen eivät olisi tehokkaita. Niitä täytyisi ottaa käyttöön laajasti, jotta niistä olisi hyötyä. Suuri osa on jo sairastanut koronan ja rokotuskattavuus on noussut, Helve luettelee.

Helve korostaa kaikkien omaa vastuuta, ettei esimerkiksi mennä sairaana töihin.

Hänen mukaansa THL ei ole tällä hetkellä muuttamassa maskisuosituksia.

STM:n osastopäällikkö Taneli Puumalainen sanoo, että tällä tautitaakalla terveydenhuolto näyttää kestävän.

– Omalla käyttäytymisellä pystyttäisiin tilanne hoitamaan tämän kevään ajan ilman rajoituksia. Syksy on vielä kysymysmerkki meillä kuten muuallakin, Puumalainen sanoo rajoitusten tarpeesta.

STM:n johtava asiantuntija Liisa-Maria Voipio-Pulkki muistuttaa, että koronaepidemian tilanne ei ole rauhoittunut meillä. Suomen epidemologinen tilanne ei ole Voipio-Pulkin mukaan paranemassa vaan se on kokonaisuutena heikentynyt.

–Syynä tartuntojen määrän kasvuun on esimerkiksi se, että rajoitukset ovat poistuneet. Toinen syy voi olla omikronin kakkosalamuunnos. Se on hiukan helpommin tarttuva.

Voipio-Pulkki sanoo kuitenkin, että epidemian kulkua vaikea ennustaa.

– Tapausmääristä ja testipositiivisten määrästä ei voi suoraan sanoa, mihin suuntaan epidemia on menossa. Tämä johtuu siitä, että paljon käytettävien kotitestien tulokset eivät näy näissä luvuissa, muistuttaa Helve.

Virusta liikkuu edelleen paljon, muistuttavat sekä Helve että Voipio-Pulkki.

Sairaalahoidon tarve on nyt suurempi kuin koskaan aikaisemmin pandemian aikana. Kahden edellisen viikon aikana koronapositiivisten potilaiden määrä perusterveydenhuollon vuodeosastoilla jatkoi nousuaan.

Eilen keskiviikkona perusterveydenhuollossa oli yhteensä 542 koronapotilasta, kun määrä kaksi viikkoa aikaisemmin oli 466. Erikoissairaanhoidon vuodeosastoilla olevien potilaiden määrässä ei ole nähtävissä selvää kehityssuuntaa, vaan kuormitus on pysynyt tasaisen korkeana 350-400 potilaan tasolla.

Noin kolmasosalla erikoissairaanhoidon potilaista hoidon tarpeen ensisijainen syy on muu kuin koronatauti.

Teho-osastoille tuli kahden viime viikon aikana 76 uutta koronapotilasta. Teho-osastoilla kulloinkin hoidossa olevien potilaiden määrä väheni tammikuun lopulla ja on pysynyt sen jälkeen noin 30–40 potilaan tasolla.

– Epidemian kulun kannalta kokonaisuus ei ole muuttunut koronan vuoksi. Osastolla olevien määrässä ei ole nähtävissä selvää nousua heissä, jotka ovat joutuneet sairaalaan koronan vuoksi. Tilanne on sama tehohoidossakin, Helve selvittää.