Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nämä syyt vievät hoitajat alalta – Tuore tutkimus paljastaa, mitä tunteita hoitajan ja lääkärin työ synnyttää

Hoitajia voimauttavat potilaat, auttaminen ja työyhteisö. Pohjan työltä vievät heikot onnistumisen mahdollisuudet, pienet ansiot, arvostuksen puute ja ongelmat johtamisessa. Monet työn epäkohdat ennakoivat henkilöstökatoa, selviää tuoreesta empatiatutkimuksesta.

Tutkimuksessa kysyttiin yhteensä lähes 900 suomalaisen terveydenhuollon ammattilaisen tunteita ja tunteiden juurisyitä suhteessa omaan työhön. Tiedotteen mukaan tieteeseen perustuvan empatia-analytiikan avulla selvitettiin tunteiden vaikutuksia käyttäytymiseen, sitoutumiseen ja henkilöstökatoon.

Tutkimuksen toteuttivat Medikumppani Oy ja empatia-analytiikkayhtiö NayaDaya Oy yhteistyössä Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superin ja TE-palvelujen Sote-verkoston kanssa.

Hoitajista 38 prosenttia ilmaisi tiedotteen mukaan työtään kohtaan ainoastaan positiivisia tunteita ja 33 prosenttia vain negatiivisia tunteita. Lääkäreistä 62 prosenttia ilmaisi vain myönteisiä tunteita työtään kohtaan, vain kielteisiä tunteita ilmaisi 11 prosenttia.

Kummassakin ryhmässä 24 prosenttia vastaajista kokee työtään kohtaan yhtä aikaa positiivisia ja negatiivisia tunteita.

Hoitajien yleisimmät tunteet omaa työtään kohtaan ovat pettymys, kiinnostus ja ylpeys. Hoitajien kokemukset ovat sitä negatiivisempia, mitä nuoremmista vastaajista on kyse. Lääkärit ilmaisivat useimmiten kiinnostusta, ylpeyttä ja tyytyväisyyttä työtään kohtaan.

Tutkimus herättää kysymyksen, käytämmekö yhteiskuntana hyväksi hoitajien halua auttaa.

Hoitajien työssä positiivisia ja sitouttavia asioita ovat tiedotteen mukaan etenkin asiakkaat, ihmisten auttaminen, työyhteisö ja omat työtehtävät. Asiakkaat herättävät useimmiten myötätuntoa ja auttaminen ylpeyttä.

Hoitajilla polarisoivia mutta enemmän kielteisiä, lamaantumista ja henkilöstökatoa aiheuttavia asioita ovat yleinen käsitys omasta ammatista sekä edellytykset työssä onnistumiseen. Ammatti herättää useimmiten ylpeyttä mutta myös katumusta ja pettymystä.

Hoitajien keskuudessa selvästi negatiivisia ja henkilöstökatoa aiheuttavia asioita ovat tiedotteen mukaan palkkataso, kuormitus, ajan puute, arvostuksen vähäisyys, johtaminen ja päätöksenteko sekä henkilöstöresurssit.

– Jokaisella on oikeus onnistua omassa työssään. Hoitajilla työn inhimillinen perusedellytys ei täyty. He joutuvat kantamaan taakkaa ja syyllisyyttä asioista, joihin eivät voi vaikuttaa, sanoo tiedotteessa Superin puheenjohtaja Silja Paavola.

Lääkärien työssä kokemuksia, tunteita ja sitoutumista hallitsevat positiiviset asiat. Niitä ovat asiakkaat ja auttaminen, ammatti ja työn sisältö, merkityksellisyys ja arvostus, työyhteisö, oma ammattitaito sekä kiinnostus lääketiedettä kohtaan. Ainoa kärkipäähän yltävä negatiivinen osatekijä oli työn kuormitus.

– Tutkimus herättää kysymyksen, käytämmekö yhteiskuntana hyväksi hoitajien halua auttaa, jopa syyllistämällä, sen sijaan että täyttäisimme edellytykset työssä onnistumiselle ja terveydenhuollon kestävälle kehitykselle, pohtii tiedotteessa empatia-analytiikkayhtiö NayaDaya Oy:n toimitusjohtaja Timo Järvinen.

Tunnedatan keräsivät tutkimuksen toteuttajat ja yhteistyötahot terveydenhuollon ammattilaisilta avoimella online-kyselyllä 8.–20.3.2022. Kyselyyn vastasi 866 henkilöä, joista hoitajia oli 648 ja lääkäreitä 110. Vastaajat ilmaisivat kokemuksiaan yhdellä tai kahdella tunteella tai tunteiden puuttumisella. Vastauksia annettiin yhteensä 1 508.

Juttua muokattu 7.4. kello 8.30. Tutkimuksen toteuttivat Medikumppani Oy ja empatia-analytiikkayhtiö NayaDaya Oy yhteistyössä Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superin ja TE-palvelujen Sote-verkoston kanssa.