Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Söitkö Kinder-suklaata ja sait sen jälkeen ripulitaudin? Toimi näin – Euroopan viranomaiset selvittävät Kinderiin liittyvää epidemiaa

Söitkö takaisinvetettyjä Kinder-suklaita ja sairastuit sen jälkeen kuumeiseen ripulitautiin? Jos näin pääsi käymään, pitäisi hoitajalakosta huolimatta ottaa yhteyttä oman kunnan terveydenhuoltoon.

Euroopan tautikeskus ja Euroopan elintarvikevirasto selvittävät Kinderin suklaaseen liittyvää salmonellaepidemiaa, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoo. Sairastuneita on useissa Euroopan maissa. Suuri osa sairastuneista on alle 10-vuotiaita, ja monet heistä ovat syöneet Kinder-suklaatuotteita ennen sairastumistaan.

Kinderin suklaasta ei ole löydetty salmonellabakteeria, mutta varotoimena maahantuoja on vetänyt markkinoilta useita eriä Kinder-suklaatuotteita myös Suomessa. Takaisinvedettäviä tuotteita ei kannata syödä, varoittaa THL.

Tällä hetkellä Suomessa ei ole tiedossa yhtään Kinderiin liittyvää tautitapausta.

THL muistuttaa, että edes suklaamunan jälkeen ilmaantuva kova ripuli ei välttämättä ole salmonellaa, koskapa liikkeellä on myös muun muassa noroviruksen aiheuttamaa mahatautia.

Salmonella leviää yleensä bakteeria kantavan ihmisen tai eläimen ulosteella saastuneiden elintarvikkeiden välityksellä. Salmonellainfektion yleisimmät oireet ovat ripuli ja kuume.

Salmonellatapausten määrä on selvästi vähentynyt 10 viime vuoden aikana Suomessa. Vuonna 2021 THL:n tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin 474 tapausta.