Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

Lohjan kaupunginjohtajan valinnasta huikea jännitysnäytelmä – Jarkko Härmälä löi tiukassa virkavaalin äänestyksessä Inka Tikkasen äänin 26–24

Lohjan kaupunginjohtajan virkavaali ratkesi toisella äänestyskierroksella. Jarkko Härmälä löi Inka Tikkasen täpärästi äänin 26–24.

Lohjan uudeksi kaupunginjohtajaksi on valittu espoolainen ekonomi Jarkko Härmälä. Lohjan kaupunginvaltuusto päätti valinnasta keskiviikkoiltana kahden äänestyskierroksen jälkeen.

Härmälä voitti virkavaalin toisella kierroksella vastaehdokkaanaan olleen helsinkiläisen valtiotieteiden maisteri Inka Tikkasen äänin 26–24. Yksi äänesti tyhjää.

Vaalin ensimmäisellä kierroksella eniten ääniä sai Jarkko Härmälä, 21. Inka Tikkanen sai 18 ääntä ja mäntsäläläinen oikeustieteen kandidaatti Antti Rinne 12 ääntä.

Toiselle kierrokselle selvisivät kaksi eniten ääniä saanutta ehdokasta. Vaikka Härmälä sai eniten ääniä, hän ei tullut valituksi, koska ei saanut yli puolta annetuista äänistä.

Ratkaisijan rooliin nousivat Antti Rinteen taakse linnoittautuneet sosialidemokraatit. Kun oma ehdokas ei yltänyt ensimmäiseltä kierrokselta jatkoon, Rinteen kannattajat joutuivat valitsemaan puolensa.

Ennen äänestyksiä pidetyissä ryhmäpuheenvuoroissa kokoomus ilmoitti selkeästi ryhmänä kannattavansa Härmälää, SDP Rinnettä ja vihreät, keskusta sekä RKP Tikkasta.

Ryhmäpuheenvuoroissa kaikkia kolmea loppusuoralle päässyttä hakijaa kuvattiin vahvoiksi, mutta hyvin erilaisiksi. Edelleen valinnassa korostettiin johtajuuden merkitystä, mutta hyvän johtajan tunnusmerkit nähtiin ryhmästä riippuen osin eri tavoin.

Keskustan ryhmäpuheenvuoron esittänyt Hilkka Hyrkkö arvosteli rekrytointitoimistoa mm. siitä, että julkis- ja kunnallishallinnon osaajia ehdokkaissa oli kovin vähän.

– Perinteisiä menetelmiä käyttäen Lohjan kaupunginjohtajan virka ei olisi ollut näin suosittu, valintatyöryhmää johtanut Pekka Luoma (kok.) puolestaan puolusti jo avauspuheessaan.

Jarkko Härmälä työskenteli viimeksi hotelliyhtiö Sokotelin toimitusjohtajana. Hän oli tehtävässä viime syksyyn asti, jolloin siirtyi pois S-ryhmän palveluksesta.

Härmälä on toiminut avainjohtajatehtävissä myös Scandicissa ja Finnairilla. Lisäksi hänellä on kansainvälistä taustaa, sillä hän on tehnyt töitä ja asunut ulkomailla.

Jarkko Härmälälle Lohja on entuudestaan tuttu, koska perheellä on mökki Lohjalla.

Lohjan kaupunginjohtajan virka vapautui vuodenvaihteessa, kun tehtävää vuoden 2015 elokuusta hoitanut Mika Sivula siirtyi Keskon Etelä-Suomen aluejohtajaksi.

Vapaaksi jääneeseen kaupunginjohtajan virkaan tuli määräaikaan mennessä 15 hakemusta. Lisäksi yksi henkilö antoi tehtävään suostumuksensa.

Neljä hakijoista valittiin haastatteluihin ja edelleen myös testeihin. Valintatyöryhmä valitsi viimeisessä vaiheessa jatkoon kolme hakijaa. Lohjan kaupunkia on prosessissa auttanut headhuntingyhtiö InHunt Group.

Lohjien yhdistymisen jälkeiset kaupunginjohtajat: Pekka Myllyniemi 1.1.1997 – 30.6.1998, Juhani Rinne 1.7.1998 – 30.11.2002, Elina Lehto-Häggroth 1.12.2002 – 15.10.2008, Simo Juva 1.1.2009 – 31.7.2015, Mika Sivula 1.8.2015 – 31.12.2021.