Saako parvekkeella ottaa aurinkoa alasti? – Kuluttajaliiton muistilista parvekekäyttäytymisen säännöistä kertoo totuuden

Aurinkoa voi ottaa omalla parvekkeella jopa alasti, sillä auringonotto parvekkeella on lähtökohtaisesti yksityisen suojan piirissä, kertoo Kuluttajaliitto tiedotteessaan. Se kuitenkin lisää, että muita ihmisiä ei saa tarkoituksella provosoida tai loukata ja rikoslaki säätelee sukupuolisiveellisyyden julkista loukkaamista.

Auringon palvominen parvekkeella on yksi seikoista, joka kuuluu Kuluttajaliiton taloyhtiöille ja niiden asukkaille parvekekauden kynnyksellä valmistamaan muistilistaan siitä, mikä kaikki on sallittua parvekkeella.

– Erimielisyyksiä voivat aiheuttaa esimerkiksi grillaaminen, sisustaminen tai parvekeviljely, sanoo Kuluttajaliiton asumisasioihin erikoistunut lakimies Kristel Pynnönen tiedotteessa.

Pynnönen peräänkuuluttaa suvaitsevaisuutta, mutta myös yhteisten pelisääntöjen noudattamista.

Nämä asiat on syytä muistaa parvekesäännöistä

Grillaaminen ja ruoanlaitto:

Laki ei kiellä grillaamista eikä ruoanlaittoa parvekkeella. Taloyhtiön järjestyssäännöt saattavat kieltää grillaamisen parvekkeella, mutta siihen on käytännössä hankala puuttua. Ohjeistus grillaamiseen voi olla paikallaan.

Ajanvietto ja juhliminen:

Parvekkeella saa viettää aikaa perheen ja ystävien kesken. Yörauha ja naapurit tulee kuitenkin huomioida. Äänentasossa on huomioitava myös, että parvekkeella tapahtuvan illanvieton äänet kantautuvat lähinaapureiden lisäksi helposti myös muualle naapurustoon.

Auringonotto:

Parveke on kotirauhan suojaan kuuluvaa aluetta ja siellä voi ottaa aurinkoa. Auringonotto parvekkeella on lähtökohtaisesti yksityisen suojan piirissä ja tarkoittaa, että aurinkoa voi ottaa jopa ilman vaatteita. Muita ihmisiä ei saa kuitenkaan tarkoituksella provosoida tai loukata ja rikoslaki säätelee sukupuolisiveellisyyden julkista loukkaamista.

Sisustaminen ja koristelu:

Asukkaalla on laaja oikeus sisustaa ja koristella parvekettaan. Tällä tarkoitetaan esimerkiksi parvekekalusteita, kuten tuolia, pöytää tai sohvaa. Sen sijaan muutostyöt, jotka edellyttävät reikien tai läpivientien tekemistä yhtiön vastuulle kuuluviin seinärakenteisiin vaativat taloyhtiön luvan. Sisustamisessa ja koristelussa on huomioitava vaatimukset julkisivun yhtenäisyydestä.

Parvekeviljely ja istutukset:

Parvekkeelle saa sijoittaa muun muassa kasvatusruukkuja ja -laatikoita. Taloyhtiön rakenteita ei saa kuitenkaan rikkoa tai vahingoittaa. Jos parvekkeelle sijoitetaan useita tai suuria kasvatusalustoja tulee varmistua riittävästä parvekkeen kantavuudesta.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut