Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Turvapaikkahakemusten määrä on laskussa Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksella

Ukrainan sodan aiheuttamien oleskelulupahakemusten määrä on kääntynyt laskuun, tiedottaa Länsi-Uudenmaan poliisi tiistaiaamuna.

Yhteensä hakemuksia Länsi-Uudenmaan poliisilaitokselle on tehty yli 1 600 kappaletta helmikuun lopusta alkaen. Suurin osa hakemuksista on tiedotteen mukaan ukrainalaisten tekemiä, pienempi osa oleskeluluvan hakijoista on valkovenäläisiä, venäläisiä ja muiden maiden kansalaisia.

– Viikkotasolla hakijoiden määrä on ollut laskeva. Viime viikolla hakemuksia jätettiin Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen alueelle noin 30 kappaletta, ylikomisario Aapo Isoaho kertoo tiedotteessa.

Espoon pääpoliisiaseman lisäksi Lohjan ja Raaseporin poliisiasemilla tilanne on rauhallinen. Näillä asemilla hakijat ovat yksittäisiä ihmisiä tai perheitä.

Osa ukrainalaisista hakijoista on myös muuttanut alkuperäisen turvapaikkahakemuksen tilapäisen suojelun hakemukseksi. Tilapäinen suojelu on tarkoitettu Ukrainasta sotaa pakeneville, ja se mahdollistaa suojelun tarjoamisen rajatulle joukolle tavallista turvapaikkamenettelyä nopeammassa ja kevyemmässä prosessissa.

Valtaosa Ukrainasta saapuvista tulee poliisin mukaan maahan Helsingin Länsisataman kautta. Ykkösterminaalissa avattiin maaliskuussa palvelupiste, jotta Ukrainasta saapuvat voivat asioida yhdessä paikassa.

Palvelupisteellä Ukrainasta saapuvat voivat hakea tilapäistä suojelua. Lisäksi he saavat tietoa Suomesta ja siitä, miten prosessi etenee hakemuksen jättämisen jälkeen. 

Pisteellä asiakkaita palvelevat yhteistyössä Helsingin poliisilaitos, Rajavartiolaitos, Tulli, Maahanmuuttovirasto, Helsingin kaupunki, Ruokavirasto, Pelastakaa Lapset ja Suomen Punainen Risti.