Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Juhannuksena tavallista vähemmän pelastustehtäviä Länsi-Uudellamaalla – Lämpimän sään vaikutus näkyi hälytyksissä

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos kertoo juhannuksen sujuneen alueella hieman tavallista rauhallisemmin.

– Pelastustoimen tehtäviä oli juhannusviikonloppuna 83, kun yleensä tehtäviä on ollut noin 90. Maastopaloja oli alle kymmenen. Niissä kaikissa syttymisen aiheutti ihmisen toiminta, esimerkiksi kertakäyttögrillin käyttö, päivystävä päällikkö Niko Mättö toteaa tiedotteessa.

Hän antaa kiitokset siitä, että ihmiset noudattivat pääosin hyvin metsäpalovaroitusta eivätkä sytyttäneet esimerkiksi kokkoja. Maasto on nyt erittäin kuivaa ja metsäpalovaroitus on edelleen voimassa eli avotulta ei saa tehdä.

Liikenteessä ei sattunut juhannuksena suuria onnettomuuksia. Sen sijaan pelastuslaitos sai tehtäväkseen esimerkiksi ensihoidon avustamisen saaristokuljetuksissa.

Ensihoitohälytyksiä oli juhannusviikonloppuna 520, mikä oli kymmenisen hälytystä keskimääräistä juhannusviikonloppua vähemmän.

– Eniten meillä oli ensihoitotehtäviä, jotka liittyivät henkilön yleistilan heikkouteen. Tässä näkyi lämpimän sään vaikutus, ensihoitopäällikkö Juha Karhu toteaa tiedotteessa.

Muita tyypillisiä tilanteita, joissa ensihoitoapua tarvittiin olivat kaatumiset, hengitysvaikeudet, rintakipu, myrkytykset ja mielenterveyteen liittyvät tehtävät.

– Nyt hellekelien jatkuessa on tärkeää juoda riittävästi vettä sekä muistaa myös syödä. Kuumalla kelillä ruoka ei aina maistu, mutta voi koittaa syödä vaikka aamun ja illan viileämpinä hetkinä hiukan tukevammin. Alkoholi- ja energiajuomat sekä kahvi kuivattavat elimistöä, joten veden nauttiminen on olennaisen tärkeää. Etenkin lasten ja vanhusten elimistö kuivuu muita herkemmin, heidän riittävästä nesteen saannistaan tulee huolehtia. Jos vesi ei maistu, mehu tai muu juoma voi käydä paremmin, ensihoitopäällikkö Karhu sanoo.

Lisäksi hän kehottaa välttämään kovaa fyysistä rasitusta helteillä ja huolehtimaan etenkin lasten suojaamisesta auringon UV-säteilyltä. Suojaava huivi tai kesähattu sekä sopivan haalea ja viilentävä suihku ja uiminen helpottavat kuumalla kelillä.