Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme - tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Onko radonarvot mitattu toimistolla? – Lohjalla valvotaan työpaikkojen radonia syksyllä

Työsuojeluviranomainen valvoo tänä syksynä Lohjalla työpaikkojen radonia, tiedottaa Aluehallintovirasto. Valvonta kohdistetaan työpaikkoihin, joissa on toimintaa maan tasalla tai kellarikerroksessa. Tarkastuksilla valvotaan, että työpaikalla on tehty radonmittaukset ja mittaustulosten perusteella tarvittavat toimenpiteet. Tarkastukset tekee Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue.

Lohja on joulukuusta 2018 alkaen laskettu yhdeksi niin sanotuista radonkunnista, joissa radonmittaukset työpaikoilla ovat pakollisia. Radon on maaperästä sisäilmaan kulkeutuva näkymätön ja hajuton radioaktiivinen kaasu, joka lisää riskiä sairastua keuhkosyöpään.

Säteilylain mukaan työpaikkojen radonpitoisuus tulee selvittää niillä alueilla, joissa asuntojen, muiden oleskelutilojen ja työpaikkojen aikaisemmin mitatuista radonpitoisuuksista yli kymmenen prosenttia on työpaikkojen radonpitoisuuden viitearvoa 300 Bq/m³ suurempia. Lohjalla pitoisuuksia on Säteilyturvakeskuksen sivujen mukaan mitattu 1 362 rakennuksesta, ja tulosten keskiarvo on ollut 155 Bq/m³. Viitearvon on ylittänyt juuri kymmenen prosenttia kohteista.

Aluehallintoviraston mukaan harva työpaikka on tehnyt vaaditut radonmittaukset. Asia selvisi vuosina 2019–2021 ja alkuvuodesta 2022 tehdyssä radonvalvonnassa.

Sen aikana tarkastettiin 1 693 työpaikkaa, joissa radonmittaukset tulisi olla tehtyinä. Työpaikoista kuitenkin alle puolet eli vain 708 oli tehnyt mittaukset. Valvontaa tehtiin tuolloin Forssassa, Jokioisissa, Karkkilassa, Keravalla, Kirkkonummella, Nurmijärvellä, Sipoossa ja Siuntiossa.

Jos työpaikan radonmittaus on tekemättä, kannattaa se aloittaa heti. Mittaus kestää vähintään kaksi kuukautta ja sen tekemiseen käytetään radonmittauspurkkia syyskuun alun ja toukokuun lopun välisenä aikana. Jos työpaikalla työskennellään pääsääntöisesti mittauskauden ulkopuolella, tehdään radonmittauskin silloin. Radonmittauksen voi tilata esimerkiksi Säteilyturvakeskuksesta, jolloin se lähettää mittauspurkit työpaikalle.

Radonmittaus tulee myös uusia, mikäli rakennuksessa on tehty oleellisia, rakenteisiin tai ilmanvaihtoon liittyviä rakennus- tai muutostöitä, kuten betonilaatan, salaojien tai ilmanvaihdon uusiminen. Kiinteistön painesuhteet voivat muuttua ratkaisevasta myös esimerkiksi ikkunoiden vaihdon jälkeen. Työnantaja vastaa työpaikalla tehtävistä radonmittauksista, vaikka työpaikka toimisi vuokratuissa tiloissa. Työnantaja ja kiinteistön omistaja sopivat radonkorjauksista keskenään.

Ohjeet mittaamiseen löytyvät Säteilyturvakeskuksen sivulta osoitteesta www.stuk.fi/stuk-valvoo/luonnonsateilylle-altistava-toiminta/radon-tyopaikoilla.