Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maksamattomat sähkölaskut näkyvät jo nyt maksuhäiriötilastoissa – "Piikkiä voidaan odottaa ensi keväänä"

Kohonnut ja entisestään kohoava sähkön hinta näkyy jo nyt maksuhäiriötilastoissa. Asiasta tiedottaa Suomen Asiakastieto.

– Talvi on vasta tulossa, mutta jo nyt näemme tilastoissa merkkejä siitä, että energia- ja polttoainelaskut tuottavat ihmisille vaikeuksia. Tänä vuonna maksamattomista sähkölaskuista aiheutuneiden maksuhäiriömerkintöjen määrä on kasvanut 18 prosentilla. Sähkölaskut tulevat todennäköisesti olemaan korkeimmillaan tammi-helmikuussa 2023, joten niistä voidaan odottaa piikkiä maksuhäiriöihin ensi keväänä”, arvioi viestintäpäällikkö Ville Kauppi Asiakastiedosta.

Kauppi odottaa paljon poliittiselta päätöksenteolta.

– Suomen hallitus on luvannut tukea kotitalouksia, joilla sähkölaskut nousevat hyvin korkeiksi. Kotitalousvähennys ja sähkötuki saattavat tulla maksuun takautuvasti. Siksi vaikeuksissa olevien kuluttajien kannattaa ajoissa ottaa yhteyttä velkojiin, kuten sähköyhtiöihin, ja pyrkiä sopimaan maksuehdoista, jotta vältytään turhilta perintätoimilta ja pahimmillaan maksuhäiriöltä, hän neuvoo.

Maksuhäiriömerkintöjä on tällä hetkellä 386 500 henkilöllä. Asiakastiedon tilastojen mukaan määrä on pienentynyt tänä vuonna, ja luottotietolain joulukuussa voimaan astuva muutos vahvistaa osaltaan laskutrendiä. Kuitenkin yleinen talouden epävarmuus ja esimerkiksi kasvavat energiakustannukset lisäävät kotitalouksien riskejä velkaantua.