Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Karu luku: Autokolarissa kuolleista lapsista 40 % olisi voinut pelastua, jos turvalaitetta olisi käytetty oikein

Varsin moni lapsi olisi voinut pelastua liikennekuolemalta, jos heillä olisi ollut suojanaan oikein käytetty turvalaite. Tähän tulokseen tuli Onnettomuustietoinstituutti (OTI) tuoreessa raportissaan. Raportti taustoittaa alle 15-vuotiaiden liikennekuolemia vuosina 2011–2020.

Kymmenessä vuodessa liikenteessä kuoli 72 alle 15-vuotiasta. Moottoriajoneuvoissa olleita lapsia kuoli 46, jalan kulkeneita 18 ja polkupyörällä liikkuneita 8. Menehtyneistä pyörällä tai jalan liikkuneista lapsista puolet oli koulumatkalla.

Henkilöautoissa kuolleista 35 lapsesta 14 – eli 40 prosenttia – olisi voinut OTIn mukaan pelastua, jos turvalaitetta olisi käytetty oikein.

Näistä lapsista 3 oli matkustanut kokonaan ilman turvalaitetta. 11 turvalaitetta käyttänyttä olisi voinut pelastua, jos käytössä olisi ollut lapsen kokoon nähden sopivampi, oikein asennettu ja laadukkaampi turvalaite.

– Lapsen kuolemaan johtaneissa onnettomuuksissa pieni lapsi tyypillisesti matkusti turvaistuimessa kasvot menosuuntaan, jolloin pää pääsi törmäyksessä retkahtamaan. Joissain tapauksissa istuin ei suojannut lasta sivusuunnasta tulleelta törmäysvoimalta, turvaistuin oli väärin kiinnitetty tai lapsen käytössä oli vain turvavyön lantio-osa, kertoo tiedotteessa liikenneturvallisuustutkija Niina Sihvola.

Henkilöauton matkustajana kuolleista lapsista kokonaan ilman turvalaitetta matkusti 6 eli heistä joka toinen olisi voinut pelastua, jos heillä olisi ollut turvavyö tai he olisivat istuneet turvaistuimessa.

Tutkijalautakunnat pitivätkin tärkeänä jatkaa valistusta oikeantyyppisen turvaistuimen valintaan sekä lasten turvalaitteiden ohjeiden mukaisesta kiinnittämisestä. Myös turvavyön käytössä olisi yhä parantamisen varaa.

Turvalaitteiden asianmukainen käyttö on tärkeää muistaa myös lyhyillä matkoilla, OTI muistuttaa.

Mopolla ja moottoripyörällä liikkuneista alle 15-vuotiaista lapsista kaikilla oli suojakypärä päässään onnettomuuden tapahtuessa.

Moottoriajoneuvojen matkustajina menehtyneet lapset olivat tyypillisesti oman vanhempansa kyydissä, mutta kaksi kuollutta oli itse ajanut henkilöautoa tai moottoripyörää ilman ajo-oikeutta.

Moottoriajoneuvoissa kuolleista lapsista vajaa puolet (43 prosenttia) oli 10–14-vuotiaita, reilu kolmannes (37 prosenttia) 0–4-vuotiaita.

Turvalaitteiden käyttämättömyys oli osatekijänä myös osassa lapsen kuolemaan johtaneista pyöräilyturmista.

Kahdeksasta pyöräturmassa kuolleesta lapsesta vain kolmella oli kypärä. Nämä kolme joutuivat niin rajuihin onnettomuuksiin, että kypäräkään ei heitä pelastanut. Kypärä olisi sen sijaan voinut pelastaa kolme viidestä kypärättömästä pyöräilijästä.