Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jopa 85 % köyhien perheiden lapsista huolissaan varojen riittävyydestä – ”Rahaa ei ole muuhun kuin ruokaan ja joskus ei siihenkään"

Jopa 85 prosenttia pienituloisten suomalaisperheiden lapsista kokee, että perheellä on haasteita selviytyä menoista. Vastaavasti hyvätuloisten perheiden kohdalla vain seitsemän prosenttia kokee samalla tavalla.

Tämä käy ilmi Pelastakaa Lapset ry:n tuoreen Lapsen ääni 2022 -kyselyn tuloksista, joista yhdistys kertoo tiedotteessaan.

Noin 70 prosenttia pienituloisten perheiden lapsista ei voi lomailla perheen kanssa, koska ei yksinkertaisesti ole varaa. Noin joka neljäs pienituloisten perheiden lapsista on joutunut rahanpuutteessa lopettamaan harrastuksensa.

Lue lisää: Hyvin koulutetutkin tippuvat köyhyyteen – ilmiö näkyy nyt myös lapsiperheissä

Osa lapsiperheistä vaikeuksissa – yksi perheryhmä yliedustettuna

Lapset itse nostavat esiin kyselyn avoimissa vastauksissa omia huolenaiheitaan.

– Vaikea hankkia tarvittavia asioita kuten perusvaatteita ja lämmintä ruokaa joka päivälle, kertoo yksi lapsista.

– Äiti ei pysty sairauden takia käydä töissä, rahat riittää just ja just ruokaan, sit kun loppuu, eletään pakasteruuilla, toinen lapsi paljastaa.

– Vanhemmilla tulee usein riitaa siitä, että vain toinen heistä käy töissä ja saa palkkaa, myöntää kolmas.

– Rahaa ei ole muuhun kuin ruokaan ja joskus ei edes siihenkään.”

Kyselyn tulokset nostavat yhdistyksen mukaan esiin Suomen lapsia ja nuoria painavan hyvinvointivajeen.

Vaikka suurin osa lapsista voi kertomansa mukaan hyvin, huonosti voiville kasautuu useita kuormittavia tekijöitä, kuten pienituloisuus, mielenterveyden haasteet ja vähemmistöasema.