Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pelkkä kodin kovakaan siivoaminen ei estä sairastumasta koronaan – Tuore tutkimus: Yksi konsti tepsii jatkotartuntoja vastaan

Uusin kodeissa ja sairaalassa tehty tutkimus osoittaa: ilmahygieniasta huolehtiminen kannattaa koronatartuntojen ehkäisemiseksi, Asiasta kertoo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) tiedotteessaan.

Tutkimuksessa tutkittiin yli 500 ilma- ja pintanäytettä koronapotilaiden ympäristöstä sairaalan koronaosastolla ja kahdeksan sairastuneen kodeissa heinäkuun 2020 ja maaliskuun 2021 välisenä aikana.

Kodeissa tehdyssä tutkimuksessa selvitettiin perheissä tapahtuneet jatkotartunnat ja käytetyt suojakeinot.

Perheissä, joissa ei käytetty maskeja tai hengityssuojaimia tai joissa keskityttiin vain pintojen siivoamiseen, löytyi jatkotartuntoja.

– Sen sijaan jatkotartunnat pystyttiin välttämään perheissä, joissa noudatettiin lisäksi ilmahygienian toimenpiteitä kuten asunnon tuuletusta, hengityssuojaimien ja kasvomaskien käyttöä ja sairastuneen eristäytymistä omaan huoneeseen, vaikka positiivisia näytteitä kerättiin sekä pinnoilta että ilmasta, kertoo foniatriaan ja korva-, nenä- ja kurkkutauteihin erikoistuva tutkijalääkäri Lotta Oksanen tiedotteessa.

Tulos tukee Oksasen mukaan ilmahygienian merkitystä ja kannustaa sen hyödyntämiseen tartuntojen leviämisen hallinnassa niin sairaaloissa, hoitolaitoksissa kuin kodeissa.

– Hyvällä ilmahygienialla voidaan vähentää altistumista ilman mukana kulkeutuville patogeeneille, millä taas voidaan vähentää jatkotartuntojen riskiä, Oksanen kertoo tiedotteessa.