Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

Seurakuntatoimiston ovi ei aukene Henry Mannille – vammaisneuvoston esteettömyyskävely paljasti muitakin puutteita Lohjalla

Lohjan nykyisen vammaisneuvoston ensimmäinen esteettömyyskävely Lohjan keskustan alueella paljasti lukuisia puutteita erityisesti esteettömän liikkumisen näkökulmasta.

Esteettömyyskävelyn reitti kulki Lohjan pääkirjastolta kaupungintalolle ja sieltä edelleen Lohjan seurakuntatoimiston ja Espresso Housen kautta Lohjan torille.

Pyörätuolikelaajana tunnettu lohjalaisurheilija Henry Manni näytti, millaisia haasteita on liikkua valituissa kohteissa pyörätuolilla.

Kaupungintalo Monkolan puutteiksi havaittiin muun muassa se, että virka-ajan ulkopuolella sisäänpääsy on haasteellista, koska automaattisesti avautuvat liukuovet eivät ole käytössä. Iltaisin käytössä oleva ovi aukeaa kulkuluiskan eteen. Ovessa on kynnys, josta pyörätuolilla sisäänpääsy on vaikeaa – jopa mahdotonta. Lisäksi osa kaupungintalon kokoustiloista on niin ahtaita, että se voi tuottaa ongelmia, jos paikalla on useita apuvälineiden käyttäjiä.

Lohjan seurakuntatoimiston osalta esteettömyyskävelijät tarkistivat etuoven, johon on rakennettu pieni luiska sisäänkäynnin eteen. Painava ovi avautuu kuitenkin niin, että korokkeelta on vaara pudota alas. Seurakuntatoimiston takaovelta on toinen esteetön sisäänkäynti, joka sekin on haasteellinen. Seurakunnan nettisivuilta ei esteettömistä sisäänkäynneistä ollut tietoa.

Vastikään avattu Espresso Housen sisäänkäynti on tällä hetkellä huono, mutta esteettömyyskävelijöille selvitettiin, että se on tarkoitus taloyhtiön toimesta korjata.

Torilla sen pinnan epätasaisuus ja liukkaus aiheuttavat haasteita liikkumiselle.

Pääkirjaston todettiin olevan esimerkki nykyaikaisesta esteettömästä rakennuksesta, jossa sisäänpääsy ja liikkuminen sisätiloissa apuvälineiden kanssa sujuu.

Lohjan vammaisneuvosto muistuttaa tiedotteessaan, että vaikka esteettömyyskävelyllä arvioitiin lähinnä liikkumisen haasteita, esteettömyydessä on kyse myös paljon muusta.

–Siinä otetaan huomioon esimerkiksi näkemiseen, kuulemiseen, ymmärtämiseen ja kommunikaatioon liittyvät asiat. Ensi vuoden aikana tulemme järjestämään tarkempia esteettömyyskatselmuksia ja -kartoituksia, vammaisneuvosto toteaa.

Se huomauttaa, että esteettömyydessä on kyse ihmisten moninaisuuden huomioonottamisesta rakennetun ympäristön suunnittelussa, toteuttamisessa ja kunnossapidossa. Esteettömät ympäristöt yhdessä saavutettavien palvelujen, käytettävien välineiden ja ymmärrettävän tiedon kanssa mahdollistavat yhdenvertaisen osallisuuden toteutumisen.

– Esteettömyydestä hyötyvät kaikki ihmiset.

Vammaisneuvosto oli kutsunut esteettömyyskävelyle Lohjan teknisen toimen virkamiehiä, kaupunginhallituksen ja -valtuuston jäsenet sekä teknisen lautakunnan, kaupunkisuunnitelulautakunnan ja kulttuuri- ja vapaa-ajan lautakuntien puheenjohtajat.

Paikalle olivat kaupunginhallituksen jäsenet Urpo Uotila ja Markku Saarinen sekä kulttuuri- ja vapaa-ajan lautakunnan puheenjohtaja Jukka Turunen. Vammaisneuvostosta oppaina olivat puheenjohtaja Marsa Valtonen, vammaisasiamiehet Sari Manni ja Irma Ketonen sekä sosiaali- ja terveyslautakunnan edustaja Riitta Luhtala.