Vastasyntyneiden aivosähkökäyrän, EEG:n, tulkitseminen tarkentuu ja nopeutuu. Vauvan aivojen tilanne on nyt mahdollista analysoida ja visualisoida tekoälyn avulla monitoriin teho-osastoilla.
Ilmiöstä kertoo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) tiedotteessaan.
Husin Uuden Lastensairaalan ja Helsingin yliopiston BABA (BAby Brain Activity center) -keskuksessa osoitettiin, että vastasyntyneiden aivosähkökäyrän eli EEG:n tulkintaa voidaan automatisoida niin, että tekoäly ensin analysoi datan ja näyttää sitten tuloksen suoraan graafisesti potilaan monitorissa.
– Tämä on suuri hyppäys kehityksessä. Vastasyntyneen EEG on tulkittavissa monitorista, eikä se edellytä asiaan vihkiytyneen lääkärin jatkuvaa läsnäoloa, sanoo väitöskirjan ohjaaja, kliinisen neurofysiologian erikoislääkäri, professori Sampsa Vanhatalo Husin tiedotteessa.
EEG-tutkimuksella mitataan pään pinnalle laitettujen elektrodien avulla aivojen sähköistä toimintaa. EEG:n avulla voidaan esimerkiksi selvittää, miten vastasyntyneen aivot toipuvat hapenpuutteesta tai onko lapsella epileptisiä kohtauksia.
Monitorin käyttö on tärkeää silloin, kun tehdään hoitopäätöksiä ja ennusteita lapsen kehityksestä.
Vastasyntyneitä EEG-monitorointia tarvitsevia lapsia on Suomessa teho-osastoilla satoja vuodessa. Heidän monitoroinnin tarpeensa on vuorokausia tai jopa viikkoja.
Vaikka vastasyntyneen lapsen monitorointia on tehty jo vuosikymmeniä, sen käytössä on edelleen suuria haasteita.
Hoitavan lääkärin tulisi olla herkeämättä tietoinen pienen potilaan tilasta, mutta juuri EEG-tulkintaan perehtyneitä lääkäreitä ei ole saatavilla jatkuvaa seurantaa tekemään missään päin maailmaa.
Siksi EEG-monitoroinnin tulkintaan käytetään graafisia apukeinoja, mutta niiden tarkkuus ei ole ollut riittävä.