Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalimainos harhautti sähköauton ylinopeuteen – IS: Vauhti oli lopulta 120 km/h

Mukautuva vakionopeuden säädin on ajomukavuutta lisäävä laite, mutta joissain tapauksissa se saattaa tehdä omin päin erikoisia päätöksiä.

Auto havainnoi liikennemerkkejä ja sopeuttaa auton nopeutta nopeusrajoituksiin – ja eräässä tapauksessa jopa vaalimainosten numeroihin. Tällaisesta tempauksesta kertoi Ilta-Sanomat.

Lehden haastattelema Susanna oli maanantaina matkalla Poriin. Autona oli Volkswagenin sähköauto Id.5. Nopeusrajoitus valtatie 2:lla Ulvilan kohdalla oli 80 km/t.

– Äkkiä se auto alkoi kiihdyttää 120:een. Se laite toimii yleensä tosi hyvin. Tulkitsee liikennemerkkejä ja muuta liikennettä ja pitää turvavälit, Susanna kuvailee.

Auton omituinen käyttäytyminen selvisi pian: menopelin vakionopeuden säädin tulkitsi liikennemerkin numeroiden sijasta tienvarrella olleen vaalimainosnumeron nopeusrajoitusmerkiksi ja toimi sen mukaan.

Kyseessä oli vaalimainos, jossa on numero 125. Auto siis ajatteli, että kyseessä oli nopeusrajoitusmerkki.

Ilmiö toistui lähempänä Poria. Myös Susannan työkaveri kertoi, että hänelle oli viikonloppuna käynyt samalla tavalla.

Poliisin liikennevalvontakeskuksen johtaja, ylikomisario Dennis Pasterstein on kertonut aiempien vaalien yhteydessä tulleen yksittäisiä oikaisuvaatimuksia ylinopeuksista.

Vaatimuksissa oli perusteena vaalimainoksen eksyttämä auto. Vaatimukset kuitenkin hylättiin, koska kuljettaja on viime kädessä vastuussa ajamastaan nopeudesta, ei auto.