Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maksuttomat punkkirokotukset jatkuvat Lohjanjärven saaristoalueella – Lohjalla kolmanneksi eniten puutiaisaivokuumetapauksia vuodesta 2018

Lohjanjärven saaristoalueella jatketaan edelleen "punkkirokotuksia", tiedottavat THL ja Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue. Kansallisen rokotusohjelman TBE-rokotuksia jatketaan tänä vuonna Lohjalla Ojamon, Lylyisen/Hormajärven, Vohloisen/Virkkalan sekä Kirkniemen alueilla.

Kansallisen rokotusohjelman rokotukset ovat maksuttomia, ja niihin ovat oikeutettuja kaikki alueen kolme vuotta täyttäneet vakituiset asukkaat sekä pitkäaikaiset loma-asukkaat. Rokote on sitä tarpeellisempi, mitä enemmän oleilee ja liikkuu luonnossa kesäaikana. Rokotussarjaan kuuluu kolme rokoteannosta. Ensimmäinen rokote on hyvä ottaa viimeistään kevään alussa, jotta ehtii saada kaksi rokoteannosta ennen kesää. Kolmas rokoteannos annetaan seuraavana vuonna.

THL suosittelee omakustanteisia TBE-rokotuksia myös kaikille Lohjalla, Hangossa, Raaseporissa, Siuntiossa ja Inkoossa pidempiaikaisesti oleskeleville henkilöille.

Rokote suojaa vain viruksen aiheuttamalta puutiaisaivotulehdukselta. Se ei suojaa muilta puutiaisten eli punkkien välittämiltä taudeilta, kuten borrelioosilta, eikä se estä punkkeja tarttumasta ihoon. Kaikkia punkin levittämiä tauteja voi torjua suojautumalla punkin puremilta muun muassa peittävällä vaatetuksella ja punkkikarkotetta käyttämällä luonnossa liikkuessa sekä tarkastamalla iho punkkien varalta ulkoilun jälkeen.

Vuosina 2018–2022 punkkien levittämää puutiaisaivotulehdusta esiintyi Lohjalla 46 tapauksen verran. Ainoastaan Ahvenanmaalla ja Paraisissa tapauksia oli useampia. Viime vuonna tapauksia oli Lohjalla viisi.

Ohjeet rokotusajan varaamisesta Lohjalle löytyvät Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen nettisivulta osoitteesta https://www.luvn.fi/fi/palvelut/terveyspalvelut/terveysasemapalvelut/rokotukset.

Kansallisen rokotusohjelman piiriin kuulumattomat voivat halutessaan hankkia TBE-rokotteen itse. Reseptin rokotteeseen voi pyytää soittamalla omalle terveysasemalle. Rokote ostetaan apteekista ja lisäksi varataan rokotusaika verkosta tai puhelimitse. Myös yksityiset terveyspalveluyritykset tarjoavat TBE-rokotuksia.