Ruoka: "Suomalaiset saisivat hävetä " – kokki Teresa Välimäki oudoksuu vartin kokkailua, kun autoa pestään kaksi tuntia

Kirjat: Suomalaiset haluavat nyt keittokirjojen keskittyvän yhteen teemaan.

Krishna-liikkeessä juustoleivät valmistataan laktovegaanisten periaatteiden mukaan. Päivi Tuovinen

Jari Pietiläinen

Malmilla sijaitsevassa Hare Krishna -liikkeen temppelissä tuoksuu herkullinen jeera, kurkuma ja korianteri.

Keittiössä ahkeroiva Agata Kaukua valmistaa tottuneesti vihannespataa, johon käytetään muun muassa mustakaalia ja kurpitsanlehtiä.

Krishna-liike on yksi uskonnollisista liikkeistä, joissa ruoanvalmistus on merkittävässä roolissa.

Samuli Hirvi on koonnut Hare Krishna -liikkeen reseptit kirjaksi. Agata Kaukua kokkaa kirjan ruokia tottuneesti, mutta pientä Pitambar Hirveä kuvaustilanne ujostuttaa. Päivi Tuovinen

Samuli Hirvi ja Minna Wennäkoski-Bielicki ovat nyt koonneet temppelin maukkaimmat ruoat syksyllä ilmestyvään keittokirjaan.

Hare Krishna -keittokirja esittelee parisataa intialaisperäistä ruokalajia resepteineen. Samalla teos on makumatka ayurvedisen ruokakulttuurin salaisuuksiin.

Yhden teeman keittokirja inspiroi tekijäänsä.

Krishna-liikkeen filosofia perustuu neljään säännöstelevään periaatteeseen, josta yksi koskee ruokaa. Krishnalle omistautuneet eivät syö lihaa, kalaa eivätkä munia.

Arto Hämäläinen valmistaa Krishna-liikkeen temppelissä Malmilla maukkaita leipiä. Päivi Tuovinen

Ennen syömistä ruoka siunataan Krishnalle, minkä jälkeen sitä kutsutaan prasadamiksi.

– Intialaisten ruokien valmistaminen ei ole vaikeaa. Valtavan määrän vaihtelua saa käyttämällä erilaisia mausteita. Perusraaka-aineista noin 95 prosenttia kasvaa Suomessa – ja mausteitakin voi kasvattaa itse, Hirvi muistuttaa.

Hare Krishna -keittokirja on hyvä esimerkki siitä, mitä suomalaiset kotikokit nyt haluavat: opaskirjoja, jotka keskittyvät yhteen teemaan – tai jopa vain yhteen raaka-aineeseen.

Ruokakirjailija Teresa Välimäki on ihastunut muun muassa ranskalaisiin resepteihin. Else Kyhälä

Tämä on Pakilassa asuvalle Teresa Välimäelle tuttu trendi. Kokkina, ruokakirjailijana ja ravitsemusvalmentajana pitkään toiminut Välimäki on ollut itse kirjoittamassa muun muassa vegaanista joulua käsittelevää keittokirjaa.

– Keittokirjat ovat nykyisin aika erikoistuneita, eikä laidasta laitaan ruokia esitteleviä perusteoksia enää juurikaan julkaista. Tavallisimmin ne tutustuttavat esimerkiksi jonkun maan tai alueen tyypillisiin ruokiin ja ruokakulttuuriin, Välimäki luonnehtii.

– Myös julkkiskokkien ympärille kootut keittokirjat ovat nyt suosittuja.

Näistä voi nostaa esille muun muassa Janne Pekkalan Äijäruokaa sekä Ville Haapasalon resepteihin perustuva Villen keittiössä.

Viime vuonna vuoden kotimaiseksi keittokirjaksi valittiin lauttasaarelaisen Sanna Mansikkamäen teos nimeltä Peruna.

Kirjasta on tänä vuonna otettu jo toinen, täydennetty painos.

– Yhteen teemaan keskittyvä keittokirja on tekijälleen valtavan inspiroiva tehtävä, sillä se ei rönsyile kaikkialle, Mansikkamäki toteaa.

– Itse pidän siitä, että keittokirja on arkinen ja käytännönläheinen, käsitteleepä se sitten perunaa tai jotain muuta raaka-ainetta.

Kolme vuotta sitten ilmestyi Mansikkamäen teos Muna, joka pitää sisällään lähes sata ruokaohjetta ja mielenkiintoisen tietopaketin suomalaisesta kananmunasta.

Arkinen ruoanlaitto suomalaisissa keittiöissä on Mansikkamäen mielestä vääristynyt pahemman kerran.

– Onhan se aika kummallista, että lauantaisin käytetään autonpesuun aikaa kaksi tuntia ja kotia siivotaan kolme tuntia, mutta ruoanlaitosta pitäisi selvitä vartissa.

– Suomalaiset saisivat hävetä tätä. Myöskään kunnon raaka-aineita ei arvosteta – ja siksi kodeissa on kaiken maailman leipäpusseja ja puolityhjiä nyssyköitä. Eipä ihme, että ruokahävikkiä tulee niin valtavasti, Mansikkamäki napauttaa.

Ruokahävikin välttäminen ei ole kiinni ainakaan siitä, etteikö Suomessa julkaistaisi aiheeseen liittyviä keittokirjoja.

Ensi vuonna ilmestyy Mansikkamäen seuraava opaskirja, joka kantaa nimeä Kiitos! Helppoja arkiruokia ilmaston parhaaksi.

Uunituoreita keittokirjoja

Muumiruokaa ja herkkiä vatsoja

Jansson, Tove: Muumilaakson keittokirja (WSOY).

Kinnari, Minna ja Siiri & Ovaskainen, Elina: Herkkävatsaisen keittokirja (Readme).

Kuronen, Pasi & Sami: Junnut kokkaa (Otava).

Luotonen, Katriina: Keto-keittokirja (Readme).

Marttinen, Tittamari: Lasten vegekeittokirja (Avain).

Tallberg, Sami: Villiyrttikeittokirja (Readme).

Wilson, Carol: Lakritsi- ja salmiakkikeittokirja (Minerva)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut