Taide | "Kokoelmassa uskomattomia helmiä" – 10 000 designesinettä keränneestä Kyösti Kakkosesta tuli keräilijä sattumalta, mutta harrastus vei koko miehen

Kauppaneuvoksen mittava kokelma tulee Espoon modernin taiteen museoon Emmaan.

Keräilijä ja kauppaneuvos Kyösti Kakkonen deponoi suomalaiseen lasiin ja keramiikkaan keskittyvän designkokoelmansa, Collection Kakkosen, Espoon modernin taiteen museoon Emmaan.

– Kokoelman saaminen Emmaan merkitsee meille erittäin merkittävää vetovoimatekijää, museonjohtaja Pilvi Kalhama summaa.

Collection Kakkonen esittelee suomalaista muotoilua modernismista nykypäi-vään, ja se on merkittävä sekä kansallisesti että kansainvälisesti.

Kakkosen kokoelmaan kuuluu noin 10 000 taideteosta yli 30 taiteilijalta. Sen ydintä ovat uniikki muotoilu sekä taidelasi ja -keramiikka tekijöineen. Kokoelmasta noin 2 000 teosta päätyy Emman suojiin.

– Kokoelmassa on uskomattomia helmiä ja lisäksi se koostuu kansan tuntemien taiteilijoiden töistä, Kalhama toteaa.

Kokoelmaa on kartutettu 1980-luvulta lähtien määrätietoisesti. Siitä on haluttu tehdä Suomen paras lasi- ja keramiikkakokoelma. Kokoelma karttuu jatkuvasti.

Kokoelmassa on uskomattomia helmiä.

– Kokoelman viimeisimmän teoksen hankin eilis-iltana, kun ostin Kyllikki Salmenhaaran teoksen huutokaupasta, Kyösti Kakkonen kertoo.

– Ehkä alan vielä kerätä uusilta taiteilijoilta uutta, huomiota herättävää materiaalia.

Designin keräilijäksi Kyösti Kakkonen sanoo tulleensa sattumalta. Hän aloitti Toini Muonan palkituilla esineillä, ”kun siihen tarjoutui tilaisuus”.

– Ensin harrastus vei pikkusormen, sitten koko käden ja lopulta koko miehen, Kakkonen tunnustaa.

– Samalla kun ymmärrys on karttunut, on karttunut myös mielenkiinto.

Kakkosen mukaan hänen kokoelmansa on nyt löytänyt hyvän kodin. Kakkoselle on tärkeää, että kokoelma ei siirry hänen varastostaan museon varastoon, vaan se tulee aktiiviseen käyttöön. Kokoelmasta on jo järjestetty kansainvälisiä designnäyttelyitä ja tällä hetkellä on sovittu yhdestätoista eri näyttelykokonaisuudesta Japaniin.

Kakkosen vakuuttivat Emman sijainti ja tavoitettavuus, hieno rakennus sekä Emman toimintasuunnitelma ja dynaamisuus. Myös osapuolien ajatukset kokoelman käytöstä olivat yhtenevät.

Osapuolet näkevät, että kokoelman esille saattaminen on kulttuuriteko, joka vahvistaa kaupungin elinvoimaa ja Tapiolan uudistuvaa kaupunkikuvaa. Collection Kakkosella on merkittävä rooli Weegeen, Emman ja koko Espoon taide- ja kulttuuritarjonnan kehittymisessä.

Collection Kakkonen täydentää Emman kokonaisuutta merkittävien kokoelmien taidemuseona ja vahvistaa sen asemaa muotoilua esittelevänä museona. Museossa on jo nyt pysyvästi esillä Saastamoisen säätiön taidekokoelma sekä Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiön kokoelma.

Ensimmäinen Kakkonen Collectioniin perustuva näyttely nähdään Emmassa syksyllä 2022.

Uuden kokoelmanäyttelyn kohderyhmänä ovat erityisesti muotoilusta ja arkkitehtuurista kiinnostuneet, kotimaiset ja kansainväliset vierailijat. Kakkosen mukaan Suomi tunnetaan maailmalla juuri designistaan ja kiinnostus designia kohtaan on kasvussa.

Tuhansia designesineitä

Harkitusti kartutettu kokoelma

Kansallisesti ja kansainvälisesti merkittävä Collection Kakkonen esittelee suomalaista muotoilua modernismista nykypäivään.

Kokoelman keskeisiä taiteilijoita ovat muun muassa Alvar Aalto, Rut Bryk, Kaj Franck, Birger Kaipiainen, Toini Muona, Gunnel Nyman, Kristina Riska, Kyllikki Salmenhaara, Markku Salo, Timo Sarpaneva, Michael Schilkin, Kim Simonsson, Nanny Still, Oiva Toikka, Kati Tuominen-Niittylä, Helena Tynell, Vesa Varrela ja Tapio Wirkkala.

Osia kokoelmasta asetetaan pysyvästi esille Näytelykeskus Weegeen alakertaan. Kokoelman myötä Emma laajenee merkittävästi.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut