Stoken huippuvalmentajat leirittävät Nummella – FC Saukkolan Pallon pelaajat pääsevät englantilaisten ammattilaisvalmentajien oppiin

Toivo Keinänen, Kalle Savolainen ja Lassi Lahtinen ovat pelanneet monta vuotta SauPassa. Marja Puisto

Marja Puisto

FC Saukkolan Pallon kahden joukkueen pelaajat pääsevät kokeilemaan, miltä tuntuu olla huippupelaajien valmennuksessa. Englantilainen ammattilaisjalkapalloseura Stoke pitää 25:lle SauPa:n 10–13-vuotiaalle pojalle yhden päivän leirin. Leiripäivä on Nummen Yhtenäiskoulun kentällä ensi viikon lauantaina. Stoke on Englannin liigan toiseksi vanhin seura, joka perustettiin vuonna 1863 Trentin kaupunkiin.

– Stokella on pitkä historia. Stoke putosi viime kaudella valioliigasta. Tällä hetkellä se pelaa Englannin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla eli championship-tasolla. Kyseessä on siis junioreille aivan poikkeuksellinen mahdollisuus päästä näin maineikkaan junioriakatemian valmentajien oppiin ja pienimuotoiseen kielikylpyyn. Samalla tässä tehdään tietysti myös SauPa:n historiaa. Stoke pitää tänä kesänä Heinolassa viidennen kerran ja Nummelassa toista kertaa viikon leirin, SauPa:n 2006–2007 joukkueen valmentaja Jani Linnamaa kertoo.

Linnamaa sai ensimakua mestareiden opista viime vuonna osallistuessaan Nummelan leirille apupoikana ja tulkkaajana. Siellä virisi ajatus saada englantilaisvalmentajat myös Nummelle pienimuotoisena pilottikokeiluna.

– Ehkä joskus tulevaisuudessa leiri voitaisiin järjestää Nummella koko seuralle. Nummelan Palloseurassa leirin puuhamiehenä on toiminut Stokesta kotoisin oleva Raymond Spooner, jonka kanssa olemme sopineet yhteistyöstä, Linnamaa kertoo.

Mitä oppeja Linnamaa sai viime vuonna englantilaisilta ammattilaisilta?

– Loppujen lopuksi siinä ei ollut paljon eroa, mitä harjoitteita tehdään vaan miten niitä tehdään. Valmentajat eivät suuremmin puuttuneet poikien tekemisiin harjoitteiden aikana. Kun he pysäyttivät harjoitteet, he ottivat oleellisimmat pointit esiin. Valmentajista näki hyvin, että heillä on pelaajataustaa, esimerkiksi peliasentoon kiinnitettiin huomiota enemmän kuin itse on osannut tehdä. Minulle kokemus toi rauhallisuutta valmentamiseen. Opin, että ei tarvitse olla koko ajan äänessä. Annetaan pelaajien mieluummin tehdä omia ratkaisuja, mutta kun asioita sitten käydään läpi, niihin keskitytään kunnolla.

SauPa elää tällä hetkellä kukoistuskauttaan. Seurassa on peräti kymmenen joukkuetta. Vanhimmat pelaavat 2004–2005 syntyneiden sarjassa. Nuorimmat 3–5-vuotiaat opettelevat ryhmäytymisen alkeita jalkapallokerhossa. Kymmenestä joukkueesta kolme on tyttöjoukkueitaa ja kaksi sekajoukkueita. Lisäksi seuralla on kaksi harrastejoukkuetta, äijät ja naiset.

Kolme poikajoukkuetta ja yksi tyttöjoukkue pelaa Uudenmaan ja Helsingin piirisarjaa. Pienimmät pelaajat ovat mukana muun muassa Karuselli-turnauksissa.

– Neljä vuotta sitten lisenssi oli 70 lapsella, nyt lisenssejä on jo ainakin 170, Linnamaa iloitsee.

Linnamaan molemmat pojat ovat potkineet palloa SauPassa neljä vuotta. Lukas pelaa 2006–2007 joukkueessa, Markus 2008-2009 joukkueessa.

Neljä vuotta SauPa:ssa pelannut nummilainen Kalle Savolainen on innokas fudaaja. Kotona hän haastaa kolme veljeään, kaksi heistä Paavo ja Aatos, ovat myös saupalaisia.

– Tykkään jalkapallosta, koska se on tiimipeliä. Mieluiten pelaan keskikenttää, Savolainen kertoo.

Kallen parhaita puolia ovat nopeus ja keskittäminen.

– Pelin havainnointi ei taida minulta aina ihan parhaiten onnistua, pelaaja pohtii.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Jokainen Lohjan aluetoimikunta on saanut kaupungilta 2 500 euroa avustusta: Kauken tavoitteena piristää Lohjan keskustan ilmettä
 2. Lohjan pienpanimot ajavat yhä panimoille etämyyntioikeutta – Alkon tulon myynnin välikappaleeksi pelätään pahimmillaan vain vahvistavan sen monopoliasemaa
 3. Lohjan asuntomessuille rankentava Storbjörkin perhe: "Tässä rakennetaan loppuelämän kotia"
 4. Kuivausrumpu syttyi palamaan Nummelassa – kotona olleet asukkaat hoitivat alkusammutuksen
 5. Lintu puussa, eläin tuijottaa, harmaa joutsen ja mahtailevat metsot – Lohjalla on vuosittain kolmisenkymmentä eläimen pelastustehtävää. Pelastettavaa on hevosista lokkeihin ja joutseniin.
 6. Samsung ennakoi odotettua parempaa käyttökatetta kuluneelle neljännekselle
 7. USU-gallup: Liki puolet suomalaisista siirtäisi autoilun verotusta enemmän käyttöön perustuvaksi
 8. USU-gallup: Puolet kiristäisi ajamisen verotusta – etenkin miehet haluavat uuden auton nykyistä halvemmalla
 9. CNN: Brasilian presidentti testattiin koronaviruksen varalta
 10. Yli viikon pelastusaluksella olleet siirtolaiset pääsevät maihin Sisiliassa
 11. Evertonin oma maali toi Tottenhamille kapoisen voiton – Tottenhamin pelaajat riitelivät keskenään
 12. USA haluaa pois maasta ulkomaalaiset opiskelijat, jotka suorittavat kurssinsa verkossa
 13. Miten suostumuksen merkitystä aiotaan vahvistaa raiskauksen tunnusmerkistössä? – työryhmän mietintö julkaistaan
 14. Syyttäjä vaatii United Brotherhood -käräjillä parillekymmenelle syytetylle kovempia rangaistuksia rikollisryhmään kuulumisen takia
 15. Moisanderin Werder Bremen pelaa ensi kaudella pääsarja Bundesliigassa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Olitko Tallinnan-laivalla? Risteilylaivoilla on ollut useita koronan kantajia, varoittaa THL
 2. Lohjan asuntomessuille rankentava Storbjörkin perhe: "Tässä rakennetaan loppuelämän kotia"
 3. Lammastilan pitäjä tuomittiin pysyvään eläintenpitokieltoon ja vuodeksi ehdolliseen vankeuteen
 4. Lohjalaismiehille elinkautiset Virkkalan erityisen raa'asta murhasta – uhriin ainakin 70 teräaseiskua
 5. Kuivausrumpu syttyi palamaan Nummelassa – kotona olleet asukkaat hoitivat alkusammutuksen
 6. IS: Televisiokuuluttaja Arja Tuomarila on kuollut 78-vuotiaana
 7. Tiesitkö? Jukka Kuoppamäki on Topeliuksen jälkeläinen, esiintyy Karjalohjan uudessa musiikkitapahtumassa Koivussa ja tähdessä
 8. Lohjan pienpanimot ajavat yhä panimoille etämyyntioikeutta – Alkon tulon myynnin välikappaleeksi pelätään pahimmillaan vain vahvistavan sen monopoliasemaa
 9. Tekstiviestit: "Kuka pysäyttää hölmöyden"
 10. Poliisi lopetti Riina Mäkisen, 20, etsinnät – rikosepäily leijuu silti ilmassa
 11. Lintu puussa, eläin tuijottaa, harmaa joutsen ja mahtailevat metsot – Lohjalla on vuosittain kolmisenkymmentä eläimen pelastustehtävää. Pelastettavaa on hevosista lokkeihin ja joutseniin.
 12. Kaupungit yrittävät neuvotella lentoreittien palauttamisesta – "keskustelut Finnairin kanssa eivät ole olleet vakavia"
 13. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 14. Virolaisyritykset ostavat yhä enemmän suomalaisyrityksiä ja niiden brändejä – tytäryhtiöiden perustamisia silti enemmän
 15. Poliisi tutkii Tampereen Haapalinnassa lauantaina sattunutta välikohtausta tappona – alaikäinen epäilty vangittiin

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.