Palloliiton tukipaketti on ensiapua jalkapalloseuroille – "Laastaria, jolla pyritään tuomaan helpotusta"

STT

Koronaviruksen kuristamat kotimaiset jalkapalloseurat saivat alkuviikosta hieman helpotusta, kun Suomen palloliitto päätti tukea ahdinkoon ajautuneita seuroja miljoonapaketilla. Kysymys on ensiavusta.

Palloliiton hallitus myönsi kolmen miljoonan euron kokonaistukipaketin, joka koostuu sekä suorista taloudellisista että epäsuorista tuen muodoista. Osana pakettia on miljoonan euron suuruinen ylimääräinen avustus, jolla lievitetään koronapandemian akuuttivaiheen haittoja seuroille.

Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti näkee Suomen mestari KuPSin pääomistajana seurojen ankean arjen läheltä.

– Tukipaketti ei yksin pelasta yhtään seuraa. Se on laastaria, jolla pyritään tuomaan tilanteeseen helpotusta, Lahti kuvailee.

Kun Suomen hallitus ennen maaliskuun puoliväliä antoi suosituksen yli 500 hengen joukkokokoontumisten kieltämisestä, miesten jalkapalloliigan otteluohjelma repesi riekaleiksi. Liigan oli tarkoitus alkaa 11. huhtikuuta, mutta nyt pääsarjajalkapalloa nähdään kotimaassa aikaisintaan kesäkuun alussa.

Tilanne on seuroille kestämätön. Liigaseura työllistää vähintään 40–50 ihmistä, joille pitäisi maksaa palkkaa.

– Tulojen saanti viivästyy, kun sarjat eivät käynnisty ennen kesäkuun alkua. Seurojen palkkalistoilla on merkittävä määrä pelaajia ja muita työntekijöitä, Lahti kertoo.

Hän tekee nopean laskutoimituksen, kuinka pahasti rahoitusvaje uhkaa, vaikka Suomessa pelaajien palkkataso on kansainvälisessä vertailussa alhainen.

– Liigaseuran kulut ovat 150 000–200 000 euroa kuukaudessa. Yhteensä liigan 12 seuraa tekevät tappiota 1,5–2 miljoonaa kuukaudessa. Raakaa tämä on, Lahti myöntää.

Seurojen edessä siintävät tappiot ovat niin lohduttomia, että jalkapalloväki huutaa valtiovaltaa apuun. Palloliitto on muiden urheilujärjestöjen tavoin ollut lisäavustuksen toivossa yhteydessä opetus- ja kulttuuriministeriöön.

– Valtion mukaantuloa tarvitaan. Myös Business Finland olisi rahoittajana hyvä saada mukaan, Lahti pohtii.

Pienet ja keskisuuret yritykset panevat toivonsa Business Finlandin rahoitusapuun, mutta urheiluseurat on perinteisesti leimattu harrastetoimijoiksi, väliinputoajiksi.

– Urheilua ei oikein mielletä bisnekseksi, vaikka liigaseurat ovat yhtä lukuun ottamatta oy-pohjaisia. Huippuseurat pyörittävät liiketoimintaa siinä kuin ravintolat.

Liigahallituksen on määrä kokoontua lähipäivinä. Mietinnässä on, millaisella aikataululla pääsarjaa päästään pelaamaan ja kuinka laajana.

– Mitä pidemmälle kauden aloitus menee, sitä supistetumpana liigaa pelataan. Ensin vaihtoehtona on varmaan kaksinkertainen sarja.

Lahden KuPSin täkynä olisi Suomen mestarille varma paikka europeleissä.

– Euroopan jalkapalloliitto Uefa on viestittänyt, että jos kansalliset sarjat alkavat kesäkuussa, europelit pystyttäisiin pelaamaan kutakuinkin normaalissa järjestyksessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Ravintolat ja kahvilat saivat avata ovensa maanantaina – moni lohjalaisyrittäjistä hakee lisätilaa terasseista
 2. Lohjalle valittu uusi kaupunkisisältöjohtaja – Merja Lonkainen uskoo yksiköiden väliseen yhteistyöhön palvelujen kehittämisessä
 3. Lohjalle uusi pyöräilytapahtuma heinäkuulle –  Kuuden kylän kierros -tapahtuma tutustuttaa Lohjaan ja alueen yrityksiin
 4. Viimeisissä kuntaliitoksissa valuvika – 85 vuotta täyttävän Pekka Myllyniemen mielestä Karjalohjan ja Nummi-Pusulan kanssa tehtyjä liitoksia ei ole saatu toimimaan
 5. Monipuoliset kunnostustyöt jatkuvat Paikkarissa – torpan ympäriltä on kaadettu puita ja kesäkuusta alkaen laitumia hoitaa lammaskatras
 6. Uutissuomalainen: Yli puolet aikoo lomamatkustella vähintään tavalliseen tapaan muihin maakuntiin
 7. USU-gallup: Intoa kotimaanmatkailuun riittää epidemiasta huolimatta – "Toivottavasti tällainen mieliala jatkuu"
 8. Meksiko ylitti 10 000 koronakuoleman rajan
 9. Brasiliassa jalkapalloseuran 16 pelaajaa antoi positiivisen koronatestituloksen
 10. Trump uhkaili kutsuvansa armeijan laittamaan mellakat kuriin – rinnasti mellakoitsijat terroristeihin
 11. Britannian ja EU:n neuvottelut jatkuvat tänään, asialistalla kauppasuhteita ja kalastusta
 12. George Floydin virallinen kuolinsyy vaihtui poliisien aiheuttamaksi tukehtumiseksi
 13. Pörssikurssit nousivat Yhdysvalloissa mellakoinnin keskellä
 14. Mielipide: Valtuustopäätöksiä puutteellisilla tiedoilla
 15. New York Times: Uusi ruumiinavausraportti vahvistaa George Floydin tukehtuneen kuoliaaksi

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Mustasukkaisuusdraama ajoi veritekoon Lohjalla: "jos joku mun kavereista koittaa sua mä tapan sen"
 2. Lohjalle uusi pyöräilytapahtuma heinäkuulle –  Kuuden kylän kierros -tapahtuma tutustuttaa Lohjaan ja alueen yrityksiin
 3. Mies hakattiin halolla Salossa – iskut päähän ja ympäri kehoa veivät sairaalaan tutkittavaksi
 4. Viimeisissä kuntaliitoksissa valuvika – 85 vuotta täyttävän Pekka Myllyniemen mielestä Karjalohjan ja Nummi-Pusulan kanssa tehtyjä liitoksia ei ole saatu toimimaan
 5. Syyttäjä: United Brotherhoodin johtaja hankki bulvaanijärjestelyin kiinteistön Porvoosta ja nimesi sen itsensä mukaan
 6. Ravintolat ja kahvilat saivat avata ovensa maanantaina – moni lohjalaisyrittäjistä hakee lisätilaa terasseista
 7. Lohjalle valittu uusi kaupunkisisältöjohtaja – Merja Lonkainen uskoo yksiköiden väliseen yhteistyöhön palvelujen kehittämisessä
 8. Superpesis Oy:n alasajo pienensi rajusti Pesäpalloliiton tilinpäätöksen ylijäämää
 9. Lohjan uimarannat siivottu, Liessaari sai uudet pukukopit – bajamajoissa käsidesit, mutta erillistä koronaohjeistusta rannoilla ei ole
 10. Monipuoliset kunnostustyöt jatkuvat Paikkarissa – torpan ympäriltä on kaadettu puita ja kesäkuusta alkaen laitumia hoitaa lammaskatras
 11. Neidonkeidas aukeaa tauon jälkeen maanantaina – kerralla sisään pääsee enintään 80 uimaria
 12. Kesämusiikkia Vihdin kirkossa – livestriimaus verkossa
 13. Tekstiviestit: Hölmölästä terkut
 14. Hammaslääkäri Ömer Acar, 31, sai jo lapsuudessa taloustiedon oppitunnin – "Isä otti setelit käteensä ja näytti konkreettisesti, mitä niille tapahtuu"
 15. Kuusi kuntaa ylitti kriisikuntarajat – arviointimenettely aloitetaan elokuussa yhdessä uudessa kunnassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.