Koronapandemia lykkää kotimaisten urheilutapahtumien järjestämisen aikaisintaan loppukesään

Hakan pelaajat juhlivat syksyllä nousua miesten jalkapalloliigaan. Sarjan piti alun perin alkaa huhtikuussa. GLENN HÄGG / LEHTIKUVA

STT

Hallituksen keskiviikkoinen linjaus kieltää yli 500 ihmisen yleisötapahtumat Suomessa edelleen heinäkuun loppuun saakka ei jouduttanut kotimaisten jalkapallo- ja pesäpallosarjojen avausta. Lajien pääsarjoista niin jalkapalloliigan kuin Superpesiksenkin oli määrä ottaa uusi alku kesäkuussa, mutta tulevaisuus on epävarma.

Sekä miehille että naisille oli laadittu Superpesiksessä uusi otteluohjelma, jonka aloituspäivät olisivat 2. ja 3. kesäkuuta. Jalkapalloliigassa on puhuttu ympäripyöreämmin kesäkuusta, jolloin pääsarjan olisi määrä alkaa.

Alun perin jalkapalloliigan ja Superpesiksen piti päästä vauhtiin huhtikuussa. Kun koronavaara alkoi näyttää Suomessakin todelliselta, hallitus linjasi maaliskuussa rajoitukset joukkotapahtumien yleisömäärille ja palloilun pääsarjat jäivät lähtötelineisiin.

Jalkapalloliigan toimitusjohtaja Timo Marjamaa ei ota kauden alkuun jyrkästi kantaa ennen kuin tutustuu kunnolla hallituksen tiedonantoon.

– Se pitää käydä läpi ajatuksella. Pitää selvittää, mikä heinäkuun loppuun ulottuva joukkotapahtumien yleisökatto oikein on. Hallituksenhan pitäisi 3. toukokuuta tarkastella, mitä tapahtuu 13. toukokuuta saakka voimassa olevalle yli kymmenen hengen kokoontumisrajoitukselle, Marjamaa kertoi STT:lle.

Ilman yleisöä?

Keski-Euroopan suuret jalkapalloliigat ovat valmiita pelaamaan ilman yleisöäkin, kunhan kausi saadaan kunnialla päätökseen.

– Meidänkin on pohdittava kaikkia skenaarioita, jos on mahdollista aloittaa pelikausi vaikka sitten rajoituksilla. On seurattava, mitä THL ja aluehallintoviranomaiset sanovat. Ehkä tämä lähipäivinä selkiytyy, Marjamaa pohti.

Pesäpalloliiton toiminnanjohtaja Petri Pitkäranta ei keskiviikkona kommentoinut hallituksen linjausta jatkaa yleisötapahtumia koskevia rajoituksia.

– Liittomme johtoryhmä kokoontuu torstaina. En kommentoi asiaa, koska Superpesis ei ole mikään yhden miehen show, Pitkäranta sanoi.

"Tilannne on vielä tällä ohjeistuksella ok"

Hallituksen keskiviikkoiset linjaukset koronaviruspandemian hillitsemiseksi siirtävät käytännössä yleisurheilun kotimaista kilpailukautta yhä syvemmälle kesään. Kun yli 500 hengen tilaisuuksia ei voi järjestää, kotimaisen gp-sarjan kilpailut täytyy lykätä elo-syyskuuhun.

Tuoreimmat viranomaisohjeet tuuppaavat loppukesään Jyväskylän ja Lahden gp-kisat. Jyväskylässä piti kilpailla 8. heinäkuuta ja Lahdessa 15. heinäkuuta.

Urheiluliiton toimitusjohtajan Harri Aallon mielestä Suomessa voidaan silti nähdä suhteellisen hyvä kilpailukausi, jos alkukesän tärkeimmät kilpailut kyetään järjestämään loppukesästä.

– Tilannne on vielä tällä ohjeistuksella ok. Vielä on mahdollisuus hyvään loppukauteen, Aalto sulatteli pääministeri Sanna Marinin (sd.) puhetta, jota hän oli seurannut televisiosta.

Alkukauden gp-kisoista Joensuu on peruttu kokonaan ja Espoon kilpailu on lykätty kesäkuun puolivälistä elokuun 5. päivään. Paavo Nurmen kisat on siirretty elokuun 11. päivään, mutta Pihtiputaan Keihäskarnevaalit on peruttu tältä vuodelta.

Myös Kuortaneen perinteiselle juhannustapahtumalle Kuortane Games -kisoille haetaan uutta ajankohtaa.

Kokonaan peruttuihin kisoihin kuuluu myös Porin Tähtikisat.

Pariisin EM-kisat varaa elokuun lopun

Urheiluliitto on seurannut koronavirustilannetta tarkasti. Kisajärjestäjien kanssa on pidetty palaverit viikoittain, viimeksi tiistaina.

Suunnittelua hankaloittaa epävarmuus Pariisin EM-kisojen kohtalosta. Kisat on tarkoitus järjestää 26.–30. elokuuta.

Päivät on varattu ja kotimaista ohjelmaa täytyy suunnitella EM-kisojen varalta, vaikka niin ison tapahtuman järjestäminen näyttää yhä epätodennäköisemmältä pandemian jatkuessa.

– Käymme kisajärjestäjien kanssa läpi tämän hetken tilanteen ehkä jo tällä viikolla, mutta viimeistään ensi viikon alussa, Aalto kertoi.

– Sekin täytyy ottaa huomioon, ettei kaikkia kesä-heinäkuun tapahtumia voi siirtää elo-syyskuuhun.

Loppukesän ohjelmassa ovat jo alun perin Turun Kalevan kisat elokuun puolivälissä sekä Ruotsi-ottelu ja SM-viestit syyskuussa.

Urheiluliitossa selvitetään myös sitä, voiko kesällä järjestää lapsille kilpailuja. Niissä yleisömäärät olisivat pienempiä.

– Mutta mitään riskejä ei oteta, Aalto korosti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kahden auton nokkakolari Raaseporissa
 2. Koiria ja kissoja yhä paljon ilman mikrosirua – Lohjan eläinsuojeluyhdistyksen Sonja Tossavainen: ''Melkein soisin, että sirutus tulisi lakisääteiseksi''
 3. Lohjalaisten lukuinto kasvoi alkukesästä
 4. Kauniiden asioiden äärellä: Terttu Aholan spontaani luonne näkyy hänen teoksissaan
 5. Syksyn kouluruokailut suunnitellaan Lohjalla koulukohtaisesti – ruokailujen järjestämiseen saattaa kohdistua uusia haasteita
 6. Suomalaisasiantuntijat saapuivat sirpaleiseen Beirutiin, jossa levottomuudet ja koronavirus vaikeuttavat avustustyötä
 7. Mestarien liigasta pudonnut Juventus erotti päävalmentajansa Sarrin
 8. Bottas kaasutteli Britannian F1-juhlakisan aika-ajoissa ykköseksi
 9. Kilpavene ja huvivene törmäsivät Hangon edustalla – turmassa vakavasti loukkaantunut kuoli saamiinsa vammoihin, toinen loukkaantunut on sairaalahoidossa
 10. Vuoden Lauri Seija Virolainen: "Lohja on kaikki!"
 11. Boston Celtics löylytti NBA:n hallitsevaa mestaria – itälohkon viimeiset pudotuspelijoukkueet varmistuivat
 12. Kolmasosa Bukarestin-lennon matkustajista kieltäytyi vapaaehtoisesta koronatestistä Helsinki-Vantaalla – testin muuttamista pakolliseksi pohditaan
 13. Kiinalaisgolfaaja teki historiaa PGA:n mestaruuskilpailussa – tiivis ryhmä jahtaa arvokilpailun kärkeen harpannutta Li Haotongia
 14. Konflikti, jonka maailma unohti – Länsi-Saharan tilanne on yhä jumissa vuosikymmeniä siirtomaavallan päättymisen jälkeen
 15. Oppivelvollisuusiän noston kustannuksia epäillään, Etlan tutkija tukee silti esitystä – "Kustannukset menetetyistä työntekijöistä tulevat paljon kalliimmaksi"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kahden auton nokkakolari Raaseporissa
 2. Vuoden Lauri Seija Virolainen: "Lohja on kaikki!"
 3. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 4. Länsi-Uudenmaan asuntomurtojen suma selvisi – Poliisi: "Miesjoukko kiinni tarkkasilmäisten ansiosta"
 5. Kilpavene ja huvivene törmäsivät Hangon edustalla – turmassa vakavasti loukkaantunut kuoli saamiinsa vammoihin, toinen loukkaantunut on sairaalahoidossa
 6. Päätoimittaja Päivi Kallo: Maski kasvoille opastuksen kera
 7. Lohduton näky palopaikalta: Kuusi asuntoa tuhoutui tulipalossa Vihdin kirkonkylässä
 8. Yrittäjä Olli Muurainen kertoo saaneensa koronatartunnan – Karjaalla suljettiin ravintola altistuksen takia
 9. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 10. Sunnuntaina ei nähdä perinteistä autojonoa Upinniemeen – Rannikkoprikaatin valatilaisuutta voi seurata etänä netistä
 11. Juuri nyt: Truckersin toinen tuleminen Billnäsissä – raskaita autoja ja hyvää fiilistä
 12. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 13. Koiria ja kissoja yhä paljon ilman mikrosirua – Lohjan eläinsuojeluyhdistyksen Sonja Tossavainen: ''Melkein soisin, että sirutus tulisi lakisääteiseksi''
 14. Kolmasosa Bukarestin-lennon matkustajista kieltäytyi vapaaehtoisesta koronatestistä Helsinki-Vantaalla – testin muuttamista pakolliseksi pohditaan
 15. Punkit rakastavat peuroja ja kauriita, sanoo asiantuntija: ”Suuri vaikutus punkkien määrään”

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.