Keho olisi toiminut, mutta mieli ei - keskeytys Noora Honkalalle oikea päätös 246 kilometrin Spartathlonissa

Valmentaja Seppo Leinonen lohduttaa pettynyttä Noora Honkalaa keskeytyksen jälkeen. Hänen isänsä Jarkko Partanen (alhaalla) ei ole myöskään juhlatuulella. Sami Vaskola

Kari Sallinen

KREIKKA | Lohjalaisen ultrajuoksijan Noora Honkalan, 25, iso tavoite 246 kilometrin mittaisessa Spartathlonissa sai karun lopun perjantaina. Honkala tavoitteli naisten kisassa kärkipään sijoja ja 30 tunnin alitusta, mutta seinä tuli vastaan 123 kilometrin kohdalla ja hän joutui keskeyttämään.

Sellaista ei lohjalaiselle ole sattunut seitsemän vuotta kestäneen ultrajuoksu-uran aikana.

–Kyllä se yllätti, että keho olisi toiminut, mutta mieli ei antanut jatkaa, kertoi sunnuntaina pettymyksestään jo palautunut Honkala.

–Lähtökohdat kisan olivat erilaiset kuin ennen. Pelkkä läpijuoksu ei ollut tavoitteena.

Honkala aloittikin neljännen Spartathloninsa reippaasti ja oli maratonin mittaisen etapin kohdalla naisten kisan kolmantena ajalla 3.37.

–Sää oli oikein hyvä, ja se teki juoksusta helppoa.

Matka sujui hyvin vielä 80 kilometrin kohdalle, mutta sitten juokseminen alkoi painaa.

Haluan nauttia juoksemisesta, en puurtaa väkisin.

–Takareisiä ja lonkan koukistajia alkoi kiristää. En pystynyt enää pitämään haluamaani vauhtia yllä, ja siitä se oikeastaan alkoi.

–93 kilometriin asti pohdin, että pystynkö enää henkisesti jatkamaan, kun ei ollut enää paloa juoksemiseen. Seuraavat 30 kilometriä tein sovintoa itseni kanssa ja tein päätöksen keskeytyksestä valmentajani Seppo Leinosen ja huoltajien, isän Jarkko Partasen sekä puolisoni Sami Vaskolan kanssa.

–Ultrajuoksija pystyy aina juoksemaan 50 kilometriä pelkällä tahdonvoimalla, mutta en olisi millään pystynyt enää toiseen 123 kilometriin ja vuoren ylitykseen, vaikka fysiikkaa olisi riittänyt.

Honkala oli kauden pääkilpailussaan 24 tunnin MM-kisassa yhdeksäs kolme kuukautta aiemmin ja teki Suomen ennätyksen 234 kilometriä.

–Puristin MM-kisaan kaikkeni. En ollut palautunut siitä vielä henkisesti. Minulla ei ollut todellista nälkää juoksemiseen.

–Tämä on minulle rakas laji ja haluan tehdä sitä niin, että nautin juoksemisesta enkä väkisin puristamalla.

Tänä vuonna Honkalalla on ollut vain kolme kisaa, Kreikassa keväällä voittoisa 107 kilometriä, MM-kisa ja Spartathlon.

–Nyt on aika suunnata ajatukset eteenpäin. Kaikki on ihan hyvin. En ole rikkonut itseäni. Spartathlonin epäonnistuminen oli totta kai pettymys, mutta keskeytys oli oikea päätös.

–Saatan juosta vielä joulukuussa Italiassa 59 kilometrin harjoituskilpailun. Ensi vuonna ovat Kroatiassa 100 kilometrin MM-kisat, jotka ovat niin lähellä Spartathlonia, että en sinne pääse.

–Nopeuskestävyyttä on saatava lisää treenaamalla. Kahden vuoden päästä ovat 24 tunnin MM-kilpailut, kertoi Honkala, jonka tavoitteena on silloin maailmanmestaruus.

Spartathlonin 391 startanneesta juoksijasta maaliin selvisi 265. Voittaja oli Liettuan Aleksandr Sorokin ajalla 22 tuntia ja neljä minuuttia.

Suomalaisia oli mukana 11, joista maaliin selvisi kuusi juoksijaa. Paras suomalainen oli kokonaisilpailussa 99:nneksi ja naisissa 19:nneksi sijoittunut perholainen Teija Honkonen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Pyörävarkaat ahkeroineet Lohjalla tässäkin kuussa – tässä varkaiden suosikkipaikkoja ja poliisin tekemä erikoinen havainto
 2. Suojeluskuntatalon kaavasta valitus hallinto-oikeuteen – tässä valituksen tehneen Jan Tallqvistin keskeiset perustelut
 3. Lusy haluaa toimia vertaistukena ja tiedonvälittäjänä – "Tarvitsemme pikkukaupungeissakin toimijoita, jotka nostavat näitä asioita esiin"
 4. Nummelalaiselle Jouni Valkamalle geokätköily on elämäntyyli – "Geokätkökartan kanssa pääsee paikkoihin, joihin matkaoppaan kanssa ei löytäisi"
 5. Korona peruutti käsityötapahtuman – Lapsesta saakka tunteneet ystävykset pystyttivät oman näyttelyn Miinan mökkiin Sammattiin
 6. Tyhjät stadionit ovat pienentäneet merkittävästi kotikenttäedun roolia – vedonlyöntiammattilaisen mukaan kotiedun merkitys jalkapallon eurosarjoissa on puolittunut koronatauon jälkeen
 7. Jukka Nurmilaakson Toimittajalta-kolumni: Ei masennuta, onhan meillä Lohjalla kahvilat!
 8. Kauppakamarit: Viennin syöksykierre EU:n ulkopuolelle oikenemassa – kesäkuussa pudotusta enää kuusi prosenttia
 9. Iltalehti: Väärä vanki pääsi ulos Kylmäkosken vankilasta
 10. Hovioikeus hylkäsi Venäjä-yhteyksistään tunnetun Johan Bäckmanin syytteen Ylen toimittajan vainoamisesta – yllytys törkeään kunnianloukkaukseen pysyi
 11. Red Bull -insinööri povaa Hungaroringin mutkaisen radan sopivan tallille Itävaltaa paremmin
 12. Vankilassa istuvaa oppositioehdokasta ei päästetä ehdolle Valko-Venäjän presidentinvaaleihin – toinen oppositioehdokas hylättiin puuttuvien allekirjoitusten takia
 13. Tuuli starttasi kautensa vahvasti EM-sarjassa, viikonloppuna odottaa avauskisa MotoE:ssä
 14. Euroalueen yritykset hakivat huhti-kesäkuussa ennätysmäärän lainoja
 15. EU:n oikeudellinen arvio vähensi eduskunnan perustuslakivaliokunnan huolia historiallisesta elpymispaketista

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Raaseporissa kuljettaja ajoi ulos tieltä ja jäi mönkijän alle
 2. Kioskirakennus paloi Raaseporissa
 3. Yle: Vanha kivilinna myynnissä Siuntiossa – hintapyyntö lähes viisi miljoonaa euroa
 4. Kuva: Eksoottinen eläin syntyi suvuttomasti Helsingissä – eläintalo piti tiedon kuukausia salassa
 5. Länsi-Uudenmaan poliisi: Kesän polkupyörävarkauksissa uusi ilmiö – varkaat vievät kalliimman ajopelin ja jättävät tilalle huonomman
 6. Poliisi lopetti Riina Mäkisen, 20, etsinnät – rikosepäily leijuu silti ilmassa
 7. Suuri osa tutuista omenanpoimijoista ei pääse Lohjalle – vuosien perinne katkeaa tänä syksynä
 8. Suomi avasi rajansa maihin, joissa riehuu jo koronan toinen aalto
 9. Lohjan seudulla ei ole vielä haettu uuden lain mukaisiin opastekyltteihin lupia – marjatilalle tai kesäkahvilaan opastuskin maksaa
 10. Lusy haluaa toimia vertaistukena ja tiedonvälittäjänä – "Tarvitsemme pikkukaupungeissakin toimijoita, jotka nostavat näitä asioita esiin"
 11. Ely-keskus myönsi Luksialle ESR-rahaa liki 380 000 euroa
 12. Korona peruutti käsityötapahtuman – Lapsesta saakka tunteneet ystävykset pystyttivät oman näyttelyn Miinan mökkiin Sammattiin
 13. Lohjalla yksi koronakuolema kevään ja kesän aikana – testejä tehty 2 200, viimeisin tartunta todettiin runsas viikko sitten
 14. Lohja ei ole löytänyt pysyvää käyttöä Luksialta omistukseensa tulevalle Nummentien kiinteistölle – näin kävi hurjille visioille lukiosta ja uudesta kaupungintalosta
 15. Nummelalaiselle Jouni Valkamalle geokätköily on elämäntyyli – "Geokätkökartan kanssa pääsee paikkoihin, joihin matkaoppaan kanssa ei löytäisi"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.