Poikkeuslupa kiellettyihin lääkeaineisiin ei vaikuta olympiamenestykseen – Wada hälventää tutkimuksellaan epäilyjä ja väittämiä

Urheilijat saavat poikkeusluvalla käyttää urheilussa kiellettyjä lääkeaineita, jos heidän terveydentila sitä edellyttää. Maailman antidopingtoimisto Wada on tutkinut poikkeuslupaurheilijoiden (TUE) urheilumenestystä, eikä luvalla näytä olevan yhteyttä olympiamenestykseen.

Wadan tutkimuksessa käytiin läpi olympiamitalistit vuosien 2012 ja 2016 kesäkisoissa sekä talvikisojen mitalistit vuosien 2010, 2014 ja 2018 olympialaisissa. Mitalistien joukossa ei ollut enempää TUE-urheilijoita kuin ilman mitalia jääneiden joukossa.

– Olympialaisiin osallistuneista urheilijoista alle prosentilla oli poikkeuslupa. Tutkimuksen perusteella poikkeuslupa ei lisää tilastollisesti merkittävällä tavalla mitalimenestyksen todennäköisyyttä, Wadan lääketieteellinen johtaja Alan Vernec tiivisti tutkimustuloksen.

– Tutkimuksen tulos hälventää väärinkäsityksiä ja virheellisiä väittämiä, joita TUE-urheilijoihin on liitetty.

TUE-urheilijoista nousi kohu, kun hakkeri onnistui imuroimaan Wadan tiedostot TUE-urheilijoista ja julkaisemaan ne vuonna 2016. Listalla oli urheilun supertähtiä, kuten tennispelaajat Serena ja Venus Williams sekä voimistelun nelinkertainen olympiavoittaja Simone Biles.

Serena Williams puolusteli poikkeuslupaansa vuonna 2018.

– En ikimaailmassa käyttäisi lääkkeitä saavuttaakseni niiden avulla kilpailuetua. En ole sellainen ihminen, Williams vakuutti.

Huolellinen seulonta

Poikkeuslupaa täytyy anoa. Asiantuntijalääkäreiden myönteisen arvion jälkeen anomus menee Wadan asiantuntijoiden harkintaan.

– TUE-ohjelma on urheilussa välttämätön. Sen ansiosta todistetusti lääkehoitoa tarvitsevat ihmiset voivat kilpailla, Vernec korosti.

– Valtava enemmistö urheilijoista, lääkäreistä ja antidopingtyötä tekevistä hyväksyy järjestelmän. Valvomme tiukasti, ettei sitä voi käyttää hyväksi.

Tutkimuksessa 0,9 prosenttia olympiamitalisteista kuului TUE-urheilijoihin.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut