Heyselin tragediasta 35 vuotta – "Heitä ei unohdeta koskaan"

Nykyään stadion on uudelleenrakennettu, ja sen nimi on Kuningas Baudouinin stadion. AFP / LEHTIKUVA

STT

Brysselin Heysel-stadionilla oli tarkoitus nähdä 29. toukokuuta 1985 hieno urheilujuhla, mutta siitä tuli yksi jalkapallohistorian synkimmistä päivistä.

Liverpool ja Juventus kohtasivat Euroopan cupin loppuottelussa. Joukkueiden kannattajaryhmät oli sijoitettu stadionin eri päätyihin.

Liverpoolin kannattajien vieressä ollut katsomonosa Z oli niin sanottu neutraali alue. Monet Belgiassa asuvat italialaiset olivat ostaneet pääsylipun kyseiseen katsomoon, joten myös siellä oli Juventuksen faneja.

Brittien katsomonosassa oli puolestaan liikaa väkeä, sillä osa Liverpoolin kannattajista oli päässyt stadionille ilman lippua.

Stadion oli huonossa kunnossa, ja viranomaistoimien on kerrottu olleen riittämättömiä.

Tunnelma kiristyi noin tunti ennen ottelun kaavailtua alkua. Fanit alkoivat viskellä toisiaan muun muassa betonimurikoilla, joita he repivät stadionin rakenteista.

Sen jälkeen aggressiivista väkeä alkoi rynniä Liverpoolin katsomonosasta aitojen yli, ja Z-katsomossa olleet perääntyivät.

Ihmisiä puristui väentungoksessa ja paniikissa reunavallia vasten. Osa yritti päästä yli vallin, joka romahti.

Kaaoksessa kuoli 39 ihmistä. Heistä 32 oli italialaisia, neljä belgialaisia, kaksi ranskalaista ja yksi pohjoisirlantilainen. Lisäksi noin 600 ihmistä loukkaantui.

Samaan aikaan Juventuksen kannattajapäädystä juoksuradoille rynnineet fanit ottivat yhteen poliisien kanssa.

Viranomaiset ilmeisesti ajattelivat pelin perumisen pahentavan kaaosta entisestään. Niinpä ottelu käynnistyi myöhässä, ja Juventus voitti Michel Platinin rangaistuspotkulla 1–0.

Liverpool sai jälkikäteen kuuden vuoden osallistumiskiellon eurokentille. Muut englantilaisseurat saivat viiden vuoden pannan.

Brysselissä muistotilaisuus

Nykyään stadion on uudelleenrakennettu, ja sen nimi on Kuningas Baudouinin stadion.

Perjantaina stadionin edessä pidettiin muistotilaisuus. Myös Liverpool ja Juventus muistelivat Heyselin uhreja. Liverpool julkaisi kuolleiden nimet kotisivuillaan.

– Muistamme ja kunnioitamme heitä ja jokaista, johon tämä tragedia vaikutti. He ovat ajatuksissamme tänään. Heitä ei unohdeta koskaan, Liverpoolin viestintäjohtaja Susan Black sanoi.

Juventus julkaisi koskettavan kirjoituksen.

– Sana Heysel on yksi niistä, joita emme ikinä unohda, torinolaisseuran muisteluteksti alkoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Pyörävarkaat ahkeroineet Lohjalla tässäkin kuussa – tässä varkaiden suosikkipaikkoja ja poliisin tekemä erikoinen havainto
 2. Suojeluskuntatalon kaavasta valitus hallinto-oikeuteen – tässä valituksen tehneen Jan Tallqvistin keskeiset perustelut
 3. Lusy haluaa toimia vertaistukena ja tiedonvälittäjänä – "Tarvitsemme pikkukaupungeissakin toimijoita, jotka nostavat näitä asioita esiin"
 4. Nummelalaiselle Jouni Valkamalle geokätköily on elämäntyyli – "Geokätkökartan kanssa pääsee paikkoihin, joihin matkaoppaan kanssa ei löytäisi"
 5. Korona peruutti käsityötapahtuman – Lapsesta saakka tunteneet ystävykset pystyttivät oman näyttelyn Miinan mökkiin Sammattiin
 6. Atalantan hyökkääjä loukkaantui mystisesti kotioloissa, verinen haava piti tikata sairaalassa
 7. Ukraina epäileväinen Iranin arvioista: liian aikaista sanoa, että kone ammuttiin alas inhimillisen virheen vuoksi
 8. Mustikan thaipoimijat ehtisivät enää Lapin sadolle – matkustuslupaa ei ole tullut
 9. Matkustusrajoitusten purkaminen toi erityisjärjestelyjä saapuville matkustajille – Lentokentillä omat kulkureitit vapaan matkustamisen maista ja korkeamman riskin maista saapuville
 10. Yli puolet EU-kansalaisista katsoo, että EU tarvitsee lisää rahaa koronasta selviämiseen
 11. Tyhjät stadionit ovat pienentäneet merkittävästi kotikenttäedun roolia – vedonlyöntiammattilaisen mukaan kotiedun merkitys jalkapallon eurosarjoissa on puolittunut koronatauon jälkeen
 12. Jukka Nurmilaakson Toimittajalta-kolumni: Ei masennuta, onhan meillä Lohjalla kahvilat!
 13. Kauppakamarit: Viennin syöksykierre EU:n ulkopuolelle oikenemassa – kesäkuussa pudotusta enää kuusi prosenttia
 14. Iltalehti: Väärä vanki pääsi ulos Kylmäkosken vankilasta
 15. Hovioikeus hylkäsi Venäjä-yhteyksistään tunnetun Johan Bäckmanin syytteen Ylen toimittajan vainoamisesta – yllytys törkeään kunnianloukkaukseen pysyi

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Raaseporissa kuljettaja ajoi ulos tieltä ja jäi mönkijän alle
 2. Kioskirakennus paloi Raaseporissa
 3. Yle: Vanha kivilinna myynnissä Siuntiossa – hintapyyntö lähes viisi miljoonaa euroa
 4. Länsi-Uudenmaan poliisi: Kesän polkupyörävarkauksissa uusi ilmiö – varkaat vievät kalliimman ajopelin ja jättävät tilalle huonomman
 5. Kuva: Eksoottinen eläin syntyi suvuttomasti Helsingissä – eläintalo piti tiedon kuukausia salassa
 6. Poliisi lopetti Riina Mäkisen, 20, etsinnät – rikosepäily leijuu silti ilmassa
 7. Suuri osa tutuista omenanpoimijoista ei pääse Lohjalle – vuosien perinne katkeaa tänä syksynä
 8. Suomi avasi rajansa maihin, joissa riehuu jo koronan toinen aalto
 9. Lohjan seudulla ei ole vielä haettu uuden lain mukaisiin opastekyltteihin lupia – marjatilalle tai kesäkahvilaan opastuskin maksaa
 10. Lusy haluaa toimia vertaistukena ja tiedonvälittäjänä – "Tarvitsemme pikkukaupungeissakin toimijoita, jotka nostavat näitä asioita esiin"
 11. Ely-keskus myönsi Luksialle ESR-rahaa liki 380 000 euroa
 12. Korona peruutti käsityötapahtuman – Lapsesta saakka tunteneet ystävykset pystyttivät oman näyttelyn Miinan mökkiin Sammattiin
 13. Lohjalla yksi koronakuolema kevään ja kesän aikana – testejä tehty 2 200, viimeisin tartunta todettiin runsas viikko sitten
 14. Nummelalaiselle Jouni Valkamalle geokätköily on elämäntyyli – "Geokätkökartan kanssa pääsee paikkoihin, joihin matkaoppaan kanssa ei löytäisi"
 15. Myytinmurtajista tuttu Grant Imahara kuoli 49-vuotiaana

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.