Tunteet kuriin? Pelaajilla pohdittavaa ja ehkä jopa harjoiteltavaa kesän maali- ja juoksujuhliin

Pesäpallon juoksujuhlat näyttänevät tänä vuonna hyvin erilaisilta aiempiin kesiin verrattuna. Kuvassa Hyvinkään Tahkon juhlintaa viime vuodelta. Jorma Vainio / LEHTIKUVA

STT

Kun eurooppalainen huippujalkapallo palasi pitkältä koronaviruksen pakottamalta tauoltaan Saksan Bundesliigan myötä, nähtiin tv-katsomoissa korona-ajan "uutta jalkapallomaailmaa". Yleisön puuttuminen on tietysti kiinnittänyt katseita, mutta oma ihmettelynsä on ollut myös jalkapalloon niin olennaisena osana kuuluvassa maalin juhlinnassa: yksinäistä voitontanssia, turvavälejä, kosketuksia korkeintaan kyynärpäillä tai nyrkeillä, jos niilläkään.

Lieneekö samaa luvassa Suomenkin kentillä, kun jalka- ja pesäpallosarjat pääsevät vauhtiin pitkän odotuksen jälkeen? Maalijuhlinta ei ole ehkä päällimmäisenä mielessä kun kentille vihdoin astellaan, mutta ikiaikaisen rituaalin valtava voima onkin siinä pienessä hetkessä: maali lisäajalla, voittojuoksu tasaisen ottelun päätteeksi.

– Jos sitä ajattelee, niin onhan se varmasti vaikeaa kun tunteet tulevat. Ettei hyppäisi siihen lähelle. Mielenkiintoista nähdä, miten pystyt rauhoittamaan itsesi siinä kahdessa sekunnissa vai onko mahdotonta pidätellä itseä, jalkapalloliigan RoPS:n hyökkääjä Aleksandr Kokko pohtii.

– Se juhlinta on iso osa joukkuehenkeä. Siitä tulee helvetin hieno fiilis. Siihen on koko elämänsä ajan tottunut, ja sitten onkin muutettava koko käyttäytymistään... Helvetin vaikeaa.

Inter-hyökkääjä Timo Furuholm on samaa mieltä.

– Tunteet, suuntaan ja toiseen, ovat niin syvällä urheilussa. Ja jos joku tekee meille yliajalla voittomaalin, niin voin jo etukäteen pahoitella, etten pysty takaamaan sitä että pystyn itseäni pidättelemään, Furuholm näkee.

Mitä sitten saa tehdä, kun juhlii? Palloliitto kertoo seuroille ottelutapahtumien toteuttamisesta etäinfotilaisuuksilla lähipäivien aikana, joten ehkäpä tietoa myös kentällä sallittavista toiminnoista tulee joukkueillekin pian.

– Totta kai tartuntavaara on minimoitava. Mutta peleissä saat vastustajan topparia halailla ja treeneissä ottaa kontaktia siihen omaan pelaajaan, jonka kanssa ei sitten voisi tuulettaa... Toivottavasti tämä selviää vielä, Furuholm toteaa omana mielipiteenään.

– Mutta toisaalta taas, jos hinta (pelaamisesta) on se, ettei saa kunnolla tuulettaa, niin se on pieni hinta. Moni joutuu monilla aloilla luopumaan paljon isommista asioista, kokenut kärkimies jatkaa viitaten koronaviruksen vaikutuksiin.

Mitä jää, jos yläfemma poistuu?

Joukkuepelisarjojensa jatkumista tai kansallispelinsä baseballin osalta alkamista odottavassa Yhdysvalloissa on koronan myötä huolestuttu siitä, miten käy baseballista lähtöisin olevan ja aika lailla universaaliksi urheiluonnistumisen merkiksi nousseen "high-fiven" eli kotimaisittain "yläfemman".

– Pitääkö olalla läpsäistä? No, onhan syöksyhanskoja monella, ja nyrkkitervehdyskin on yleistynyt, miettii urallaan monen monet yläläpsyt kotipesään tultuaan tehnyt Sotkamon Jymyn etenijäsuuruus Niilo Piiponniemi.

Pesäpallon juoksujuhlinta on keskittynyt yläfemmailuun, jalkapallosta tuttuja "ihmispyramideja" ei Piiponniemen mukaan voi oikein harrastella kun futiksesta poiketen peli jatkuu juoksun jälkeen hetimiten. Ehkä optiona korona-aikana voisi kuitenkin olla "paluu vanhaan", Piiponniemi pohtii.

– Hauskoja juhlia näkee, kun katsoo vanhoja pelejä. Kädet ihan suorina ylhäällä, tai tuoja pomppaa heti juoksun jälkeen pystyyn ja juoksee katsomon eteen tuulettamaan. Pitää ehdottaa joukkueessa, että otetaan käsittelyyn tämä tuuletushomma.

Harjoittelua saattaa olla luvassa jalkapalloilijoillakin.

– Joo, mietittävä on joukkueen kanssa mitä tehdään, Aleksandr Kokko lupaa.

Miesten pääsarjat jalkapallossa ja pesäpallossa alkavat heinäkuun alussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hongiston koulun ulkoseinät maalataan talkootyöllä – Mukana auttamassa alueen ensimmäinen kyläavustaja.
 2. Uimataito on hyvä henkivakuutus, mutta humalaista uimaria sekään ei välttämättä pelasta
 3. Lusp lahjoitti ikäihmisille 5 500 lohjalaisen E.Laihon valmistamaa kasvomaskia – lohjalaisyrityksen maskeja tilannut muun muassa Oulun kaupunki
 4. Lohjalaismiehille elinkautiset Virkkalan erityisen raa'asta murhasta – uhriin ainakin 70 teräaseiskua
 5. Ensimmäiset tulokset vihersiltahankkeesta: Lohjanharjun riistakamerassa havaittu hirviä
 6. Yhdysvalloissa juhlitaan itsenäisyyspäivää – Trump osallistuu juhlallisuuksiin graniittiin kaiverrettujen aiempien presidenttien valvovien silmien alla
 7. Välimerellä siirtolaisia pelastavalle alukselle julistettiin hätätila
 8. Sadealue pyyhkäisee Suomen yli tänään
 9. Bolsonaro haluaa vesittää Brasilian tuoreen kasvomaskilain veto-oikeuksin – maassa on toiseksi eniten koronatartuntoja maailmassa
 10. Marinin hallituksen kykyihin luotetaan enemmän kuin Rinteen ja Sipilän – enemmistö kyselyyn vastanneista uskoo, ettei hallitus hajoa ennen seuraavia eduskuntavaaleja
 11. Maria Huntington vahvassa pituusvireessä Oulussa
 12. Oikeus torppasi Fortumin havittelemat muutokset Oulujoen vaelluskalamääräyksiin – uusia kalateitä ei silti tule ainakaan lähivuosina
 13. Haastattelussa: Jan Vapaavuori pelkää kansakunnan menettäneen puhtinsa ja laiskistuvan – "Unohdetaan, että kakku pitää leipoa ennen kuin sen jakaa"
 14. HJK:n Roni Peiponen lopettaa pelaajauransa 23-vuotiaana
 15. Porkkalasta löytyi vanha rahakätkö

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Lohjalaismiehille elinkautiset Virkkalan erityisen raa'asta murhasta – uhriin ainakin 70 teräaseiskua
 2. Billnäsin koulun pihalla tiistaina puukotettu 17-vuotias pääsi sairaalasta – alaikäinen puukottaja rikospaikalla isänsä kanssa
 3. Suomesta löytyi uusi hyttyslaji, joka saattaa levittää malariaa
 4. Auto kiepsahti Turun moottoritiellä kaiteiden väliin
 5. Lohjalaiset vanhemmat tehneet kansalaisaloitteen kyläkoulujen suojelemiseksi – "Emme voi rangaista lapsia siitä, että he ovat syntyneet kyliin"
 6. Polkupyörävarkauksien sesonki kuumenee – Vuorokauden saldo Länsi-Uudellamaalla 22
 7. Laakspohjan kartanossa järjestetään 400 osallistujan esteratsastuskilpailut – "Tämä on monelle harrastajalle poikkeuksellinen tilaisuus"
 8. 1990-luvulla Lohjan imagoa yritettiin kohottaa Edu Kettusen biisillä – muusikko ei muista "Sieluni on Lohjalla" -laulusta enää sanaakaan
 9. Ensimmäiset tulokset vihersiltahankkeesta: Lohjanharjun riistakamerassa havaittu hirviä
 10. Hongiston koulun ulkoseinät maalataan talkootyöllä – Mukana auttamassa alueen ensimmäinen kyläavustaja.
 11. Bayern München vahvisti Leroy Sanen viisivuotisen sopimuksen
 12. HJK:n Roni Peiponen lopettaa pelaajauransa 23-vuotiaana
 13. Lohjan kaupunginjohtaja Mika Sivulan perheen uusi koti Rantakantille nousi monen vaiheen ja tragediankin kautta – tässä koko tarina 
 14. Poliisi antoi puukotuksen uhrille hätäensiapua poliisikoiran ensiaputarvikkeilla
 15. IS: Valmentajalle yli kolme vuotta vankeutta alaikäisen pelaajan törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.