Nuorten SE-nainen Silja Kosonen tykkää moukarin kaaresta

STT

Moukarinheittäjä Silja Kosonen on harrastanut jalkapalloa, uintia, suunnistusta, tanssia ja "vähän kaikkea". Hän käy edelleen "pelailemassa" jalkapalloa, ja uudempana harrastuksena on frisbeegolf.

Moukarinheittoa Kosonen rakastaa. Tai siltä se ainakin kuulostaa.

– Se on tosi kivaa. Parasta on se, kun heittää pitkälle ja näkee välineen lentävän, Kosonen selitti lajivalintaansa tiistaina Espoossa.

Alkukauden kaaret ovat olleet totisesti iloisia. Kosonen heitti kesäkuun alussa 19-vuotiaiden Suomen ennätyksen 67,99, jolla hän kohensi yli neljä metriä ennätystään.

Kosonen on ylittänyt kaikissa kesäkuun neljässä kilpailussaan lajin nykyisen SE-naisen Krista Tervon nimissä olleen nuorten SE:n 64,63.

– Oma ennätys kertoo, että mahdollisuuksia on vaikka mihin, Kosonen viittaa Tervon nuorten ennätykseen ja nykyiseen naisten Suomen ennätykseen 71,93.

Kiivas kilpailutahti alkoi uuvuttaa kesäkuun puolivälissä. Kosonen odottaa silti kesältä edelleen tulosparannusta.

– Haluan heittää ainakin 68 metriin. Se sentti olisi kiva saada, Kosonen muotoilee tavoitteensa varsin varovaisesti.

Kovaa mutta ren tona

Kosonen, 17, on vasta siirtynyt naisten välineeseen. Se onnistui suhteellisen helposti, koska hän haki tuntumaa neljän kilon moukariin jo viime kaudella.

Hän pitää parhaina ominaisuuksinaan nopeutta ja hyvää tekniikkaa. Alkukesän ennätysheitto ei kuitenkaan ollut paras todiste lajitaidoista.

– Heittoon jäi parannettavaa. Lähdin vetämään moukaria yläkropalla, vaikka moukarinheitossa pitäisi antaa jalkojen viedä pyörähdyksiä, Kosonen selitti.

Kosonen tietää jo tarkasti, mikä on moukarinheittäjän suurin haaste. Moukaria pyöritetään vauhdilla. Siinä tarvitaan voimaa, mutta ylävartalon pitää toimia rennosti, etteivät kädet ja hartiat ala supistaa moukarin kierroksia.

– Kaverit ovat ihmetelleet, mikä siinä on niin vaikeaa. Ettei siinä tarvitse kuin vähän vaan pyöritellä, mutta ei se ihan niin ole. Sen ovat hekin huomanneet, kun ovat kokeilleet, Kosonen kertoi.

Kosonen kilpailee seuraavan kerran yleisurheilun Teemakisoissa Vantaalla lauantaina. Vastassa on myös tuore SE-nainen Krista Tervo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Juuri nyt: Rivitalo tulessa Vihdissä – yksi asukas toimitettu sairaalaan, sammutustyöt jatkuivat iltakymmeneltä
 2. Fokus-talon purku alkaa lokakuussa: Karjaan kirjasto on jo nyt suljettu - väistötilat Grabbegårdeniin
 3. Tulevaisuuden kapellimestarit johtavat Lohjan kaupunginorkesteria torstain konserteissa
 4. Faces onnistui epäilyksistä huolimatta – Järjestäjän mukaan kävijöitä monta sataa
 5. Raamattukylässä jo yli 130000 kävijää
 6. Huntington paransi 100 metrin ennätystään kertarysäyksellä – Kalevan kisoissa tähtäimessä on seitsenottelun Suomen ennätys
 7. Luksian vastaanottotilaisuudet uusille opiskelijoille tällä viikolla porrastetusti Lohjalla ja Nummelassa – opetus aloitetaan lähiopetuksena
 8. Keskiaikaiset Markkinat Siuntiossa lauantaina – työnäytöksiä, eläimiä ja vaakunoiden suunnittelua
 9. Asuntomessut Tuusulassa: Japandi-tyylissä skandinaavinen harmonia kohtaa japanilaisen askeettisuuden ja tyylipuhtauden
 10. Tekstiviestit: "Kyllä siellä olisi useampikin tankkauspiste jos se olisi kannattavaa"
 11. Pääkirjoitus: Lähde rohkeasti keväällä ehdolle
 12. Lohjalaiselle kuskilupaukselle Tuukka Taposelle upea voitto EM-osakilpailusta
 13. Trump: TikTokilla aikaa syyskuun puoleenväliin myydä USA:n toimintonsa yhdysvaltalaiselle yhtiölle
 14. Kuka varasti lohjalaiskoulujen jumppakärryn? ­­ ­– Kuomullinen peräkärry vietiin Tennarin parkkipaikalta kolme viikkoa sitten. Voimisteluvälineet ovat yhä kadoksissa.
 15. Kirjoittajavieras Pirjo-Leena Forsström: Laatua – vaadimmeko sitä?

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.