Naisaiturit, Junnila ja Raitanen tähdittävät Jyväskylän kisoja – kotimaan yleisurheilukausi lähestyy askel askeleelta korona-aikaa edeltänyttä normaalia

Keskiviikkona Nooralotta Neziri juoksee kotiyleisön edessä Jyväskylässä. HANNU RAINAMO / LEHTIKUVA

STT

Topi Raitanen lähtee ennätysvauhtiin, Nooralotta Neziri tavoittelee kotiyleisön edessä voittoa ja Ella Junnila virittelee hyppynsä rytmitystä, kun kotimainen gp-sarja alkaa keskiviikkona Jyväskylästä.

Vauhti kiihtyy, tulokset paranevat ja kilpailu kiristyy koronamääräysten höllentyessä. Jyväskylän kilpailuun osallistuu alkukautta isompi joukko suomalaisen yleisurheilun kärkinimiä, ja katsomoon pääsee jo 1 200 katsojaa kolmeen sektoriin jaettuna.

Kilpailu huipentuu nykytyyliin naisten 100 metrin aitajuoksuun. Kauden kärkiajan 12,81 kesäkuussa juossut Annimari Korte päättää osallistumisestaan kilpailupäivänä, mutta Neziri ja Reetta Hurske jahtaavat takuuvarmasti alle 13 sekunnin aikoja.

Neziri avasi Kortteen kannoilla kautensa vauhdikkaammin kuin koskaan, ajoin 12,93 ja 12,91. Jyväskylässä hän haluaisi onnistua vielä paremmin, mutta kauden avauskilpailu uuvutti kehon.

Palautumiseen hupeni reilu viikko.

– Olo tuntui pitkään väsyneeltä. Vasta tänään kehossa on ollut hyvä fiilis, Neziri kertoi Jyväskylän kilpailun aattona.

– Voi olla, että väsymys on johtunut myös omasta stressaamisesta, kun haluaisin juosta harjoituksissakin koko ajan yhä paremmin.

Lähdöt pipariksi

Espoossa Neziri päästi Kortteen karkuun lähdössä ja alkukiihdytyksessä.

– Tunnen, että olen parantanut harjoituskaudella eniten lähtöä, mutta Espoon juoksut eivät todistaneet sitä, Neziri harmitteli.

Nezirin pitäisi selvittää ensimmäinen aitaväli 1,01–1,02 sekunnissa. Espoon juoksut menivät 1,04:ään ja 1,05:een.

– Siinä on hukattuja sadasosia, jotka pitäisi saada ajasta pois. Kaiken lisäksi alun epäonnistuminen kumuloituu aina myös juoksun jatkoon, Neziri totesi.

Takaa-ajajana aitajuoksija sortuu helposti yliyrittämiseen muutenkin.

– Minun on helpointa tehdä hyvä juoksu kärjestä. Jos jään jälkeen, alan kilpailemaan niin, että rentous häviää, Neziri jatkoi.

Jäniksen perään

Estejuoksija Raitaselle on järjestetty gp-kisaan 1 500 metrin ennätysvauhti. Ville Lampinen vauhdittaa kilpailua 1 000 metriin, ja Raitanen tähtää ennätykseensä 3.40,71.

– Jäniksen perään vaan sinnittelemään. Ville vetää. Katsotaan sitten, miten lopussa jaksaa, Raitanen kaavaili kilpailua.

Kauden avauskilpailussaan Raitanen juoksi kesäkuun alussa 3 000 metriä esteittä aikaan 7.52,89. Muutamaa päivää myöhemmin hän juoksi 1 500 metriä aikaan 3.42,27.

– Ensimmäisten kisojen tulokset olivat linjassa treeneihin nähden, ja ne tuntuivat hyviltä, Raitanen kertoi.

Korkeushypyn SE-nainen Ella Junnila avaa kautensa maltillisin odotuksin. Junnilan nopeus- ja voimaominaisuudet ovat kehittyneet kevään harjoituskaudella, eikä hyppysuorituksen rytmitys ole ennallaan.

– Ominaisuussektorilla on tullut ennätyksiä, mutta ne pitää nivoa tekniikkaan. Vielä hyppy ei toimi kuten haluaisin, Junnila kertoi harjoitushypyistään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koiria ja kissoja yhä paljon ilman mikrosirua – Lohjan eläinsuojeluyhdistyksen Sonja Tossavainen: ''Melkein soisin, että sirutus tulisi lakisääteiseksi''
 2. Lohjalaisten lukuinto kasvoi alkukesästä
 3. Kauniiden asioiden äärellä: Terttu Aholan spontaani luonne näkyy hänen teoksissaan
 4. Syksyn kouluruokailut suunnitellaan Lohjalla koulukohtaisesti – ruokailujen järjestämiseen saattaa kohdistua uusia haasteita
 5. Lakkautettujen leikkipuistojen laitteita kierrätetään Lohjan puistoissa – Uusien laitteiden jatkuva hankkiminen olisi kaupungille iso menoerä
 6. Hongkongin kauppaministeri: USA:n pakotteet ovat raakalaismaisia ja kohtuuttomia
 7. CNN: Räjähteitä valmistava mosambikilaisyhtiö vahvistaa tilanneensa Beirutissa räjähtäneen ammoniumnitraatin
 8. Osteoporoosi tunnistetaan Suomessa edelleen huonosti – luukatoon liittyviä luunmurtumia todetaan Suomessa vuosittain noin 30 000–40 000.
 9. Mauritius julisti hätätilan mahdollisen ympäristökatastrofin vuoksi – karille ajaneesta laivasta vuotaa tonneittain öljyä mereen
 10. Lauantaina helle hellii etenkin maan länsiosaa
 11. Lehkosen maali auttoi nostamaan Montrealin pudotuspeleihin – Saroksen torjunnat eivät riittäneet Nashvillelle
 12. Kiina haluaa "ennalta arvaamattoman" Trumpin häviävän vaalit, arvioi Yhdysvaltain tiedusteluviranomainen – Venäjä taas on ottanut tähtäimeensä demokraattien Bidenin
 13. Espanjan ja Italian mestarit ulos Mestarien liigasta – City ja Lyon kahdeksan parhaan joukkoon
 14. Uutisvuoksi: Ex-ministeri Kimmo Tiilikainen hakee Ruokolahden kunnanjohtajaksi
 15. Islanders päätti Floridan kauden 5–1-voitolla

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 2. Länsi-Uudenmaan asuntomurtojen suma selvisi – Poliisi: "Miesjoukko kiinni tarkkasilmäisten ansiosta"
 3. Lohduton näky palopaikalta: Kuusi asuntoa tuhoutui tulipalossa Vihdin kirkonkylässä
 4. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 5. Helsingin nastarengaskielto jakaa mielipiteet: "Nastarenkaat antavat vääränlaisen turvallisuudentunteen" – "Autosta tulee pulkka"
 6. Yrittäjä Olli Muurainen kertoo saaneensa koronatartunnan – Karjaalla suljettiin ravintola altistuksen takia
 7. Tällainen siitä nyt tuli: Kuvakavalkadi paljastaa upouuden Olympiastadionin uljaat piirteet erikoisine valolyhtyineen
 8. Koiria ja kissoja yhä paljon ilman mikrosirua – Lohjan eläinsuojeluyhdistyksen Sonja Tossavainen: ''Melkein soisin, että sirutus tulisi lakisääteiseksi''
 9. Juuri nyt: Truckersin toinen tuleminen Billnäsissä – raskaita autoja ja hyvää fiilistä
 10. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 11. ”Kuin pienellä lomalla kävisi” – Lohjan Seudun Soutajat juhlii 30-vuotista taivaltaan soutukilpailulla
 12. Lohjan uudet ulkoilureitit täynnä kuoppia ja kavionjälkiä
 13. Koti: Asunnon ostajat eivät nyt mielellään edes maalaa seiniä itse – Näin myynnissä roikkunut asunto voi muuttua kysytyksi
 14. Päijät-Häme ulkoistaa terveyskeskuspalveluita Mehiläiselle, vaikka sote-uudistuksen valmistelu on kesken
 15. Koronaviruksen pikatestausasema aukeaa Helsinkiin – tuloksen saa tunneissa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.