Frölunda Indiansin nimikysymys puhuttaa Ruotsissa – tutkijatohtori eri mieltä seuralegenda Lundqvistin kanssa

Frölunda Indians kuuluu Ruotsin jääkiekon perinteisiin suurseuroihin. Timo Heikkala / LEHTIKUVA

STT–TT

Yhdysvalloissa ihmisoikeus- ja rasismikysymykset ovat kiihtyneet kesän aikana, minkä takia amerikkalaiset urheiluseurat ovat joutuneet arvioimaan nimiään ja tunnuksiaan uudelleen. Keskustelu on yltänyt myös Pohjoismaihin asti.

Ruotsin jääkiekon suurseurassa Frölunda Indiansissa mietitään toden teolla joukkueen nimen ja tunnuksen vaihtamista. Göteborgilaisseura otti käyttöönsä Indians-lisänimen ja intiaanitunnuksen 1990-luvun puolivälissä. Joukkueen kapteeni Joel Lundqvist kertoi aiemmin Göteborgs-Postenille pitävänsä seuran intiaaninimestä.

– Minulle intiaani tarkoittaa jotain positiivista, taisteluhenkeä intiaanin kanssa. Minusta siinä on positiivinen lataus, 17 kauden ajan Frölundaa edustanut Lundqvist aprikoi.

Yhdysvalloissa NFL-seura vaihtaa nimeään

Göteborgin yliopiston poliittisen teorian, etiikan ja uskonnonfilosofian tutkijatohtori Fredrik Portin on seuralegendan kanssa eri linjoilla.

– Vaikka puhuttaisiin positiivisista piirteistä, ne perustuvat hyvin stereotyyppiseen käsitykseen alkuperäiskansoista alkeellisina ja väkivaltaisina villeinä. Sanojen, kuten "intiaani" tai "punanahka", käyttäminen vahvistavat ongelmallista stereotypiaa, jota monet alkuperäiskansojen asukkaat eivät halua tunnistaa, Portin sanoi uutistoimisto TT:lle.

– On helppo ymmärtää, miksi kannattajat eivät halua päästää irti seuran nimestä, joka liittyy heidän muistoihinsa ja perinteisiinsä. Mutta voi myös saada uusia muistoja. Ja perinteet muuttuvat jatkuvasti, ne ovat luonteeltaan sellaisia.

Yhdysvalloissa amerikkalaisen jalkapallon NFL-seura Washington Redskins ilmoitti maanantaina vaihtavansa seuran nimen. Myös baseballin MLB-seura Cleveland Indians harkitsee nimensä vaihtamista. NHL-joukkue Chicago Blackhawks sen sijaan ilmoitti, ettei aio vaihtaa nimeään ja tunnustaan.

Frölunda selvittää nimikysymystä, ja päätös voi TT:n mukaan tulla elokuun aikana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Lohduton näky palopaikalta: Kuusi asuntoa tuhoutui tulipalossa Vihdin kirkonkylässä
 2. Suomessa todettu vuorokaudessa 29 uutta koronavirustartuntaa – Husin apulaisylilääkäri: "Trendi on ylöspäin, mistä pitää olla huolestunut"
 3. Rivitalo tulessa Vihdissä – yksi asukas toimitettu sairaalaan, sammutustyöt jatkuivat iltakymmeneltä
 4. Yksikään lohjalainen ei ole saanut koronadiagnoosia kuukauteen – testejä tehdään nyt arkipäivisin Lohjalla jopa 70
 5. Tällainen siitä nyt tuli: Kuvakavalkadi paljastaa upouuden Olympiastadionin uljaat piirteet erikoisine valolyhtyineen
 6. Suositukset lähestyvät – Maskien kysyntä kasvoi Lohjalla selvästi
 7. Yrittäjä Olli Muurainen kertoo saaneensa koronatartunnan – Karjaalla suljettiin ravintola altistuksen takia
 8. Lakkautettujen leikkipuistojen laitteita kierrätetään Lohjan puistoissa – Uusien laitteiden jatkuva hankkiminen olisi kaupungille iso menoerä
 9. Hurja takaa-ajo Raaseporissa: Moottoripyörän mittarissa 210 kilometrin tuntinopeus
 10. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 11. Uusi halpabussi pysähtyy myös Lohjan Muijalassa
 12. Länsi-Uudenmaan musiikkiopistoon reilusti enemmän hakijoita – kasvu voi johtua opiston uudistetusta hakujärjestelmästä
 13. Poliisi vahvistaa: Helsingissä viime viikolla paljastunut henkirikos on paloittelusurma – 12 ihmistä vangittuna
 14. Nostalginen aitta nousi Lohjalla suosituksi matkailukohteeksi — "Täällä on paljon houkutuksia"
 15. Suomalaisprofessori: Räjähdys lisää Libanonin poliittisia jännitteitä entisestään

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.