Käsidesi tuoksuu liigahalleissa kauden alkaessa lokakuussa, mutta rajoituksia ei pitäisi enää olla

Lokakuussa alkava jääkiekon Liigan kausi pelataan näillä näkymin jälleen täysien katsomoiden edessä. Maaliskuun alussa otteluita pelattiin ilman yleisöä. MIKKO STIG / LEHTIKUVA

STT

Jääkiekon Liigassa kahden kuukauden päästä alkavaan kauteen on valmistauduttu poikkeuksellisissa oloissa, mutta paluu lähestulkoon vanhaan normaaliin on jo näköpiirissä.

Koronapandemia lopetti edellisen kauden pudotuspelien kynnyksellä, ja monia rajoituksia on edelleen voimassa. Liigakauden on tarkoitus alkaa 1. lokakuuta, samana päivänä, jolloin viimeisienkin yleisötapahtumia koskevien rajoituksien pitäisi poistua. Tällä hetkellä näkymä onkin se, että pelejä voidaan kauden alusta asti pelata täysille katsomoille.

– Kaikki on aikataulussa. Ensimmäinen kymmenettä pitäisi kiekon pudota jäähän liigassa, kyllä se on meidän tavoite. Tällä hetkellä ei ainakaan ole mitään indikaatioita siitä, että niin ei tapahtuisi, kertoo Liigan kilpailutoimenjohtaja Arto I. Järvelä.

Rajoitukset voivat vielä muuttua, jos koronatilanne huononee. Järvelä kuitenkin sanoo Liigan toimivan tämänhetkisten tietojen mukaan. Jos ennen lokakuun alkua hallitukselta tulee uusia päätöksiä, Liiga reagoi niihin.

– Aina ensin täytyy analysoida se päätös ja reagoida siihen. Ei voi oikeastaan etukäteen sanoa mitään. Kaikki tapahtuu niin nopeasti, ettei kannata jossitella ja miettiä päätänsä puhki. Meillä on mekaniikka tehdä nopeasti päätöksiä, Järvelä sanoo.

– Sarjaohjelma on tehty niin, että siirtoja on mahdollista tehdä. Kauden alkuakin voi vielä siirtää ilman että tulee hirveästi ongelmia, mutta paljon ei voida siirtää.

Järvelän mukaan Liiga ei suunnittele sellaista pelaajien laajamittaista koronatestausta, jota on nähty esimerkiksi Pohjois-Amerikan ja Euroopan suurissa urheilusarjoissa.

– Testi voi näyttää negatiivista, vaikka siellä on itävä korona päällä. 14 vuorokauden karanteeni on tehokkain tapa ohjata tätä. Sitä me suosimme.

Puolikkaat katsomot eivät riitä runkosarjassa

Seuroissakin valmistaudutaan kauteen poikkeuksellisissa tunnelmissa. Tällä hetkellä toimistoissa pohditaan, millä järjestelyillä elo-syyskuun harjoitusottelut viedään läpi. Niihin kohdistuu vielä rajoituksia.

Kausi alkaa koronan takia myöhemmin kuin normaalisti, esimerkiksi viime vuonna runkosarjan pelit starttasivat 12. syyskuuta. Seuroilla on siis vielä hyvin aikaa saada ottelutapahtumien järjestelyt ajan tasalle.

Tapparan toimitusjohtajan Mika Aron alustava suunnitelma on, että harjoituspeleihin lähdetään Hakametsän hallissa liikkeelle puolikkaalla kapasiteetilla. Hän toivoo, että luvattu rajoitusten poistuminen lokakuun alussa toteutuu.

– Kokonaisen liigan pelaaminen vaikka puolikkaallakin yleisömäärärajoituksella olisi kyllä taloudellisesti kestämätöntä pidemmän päälle, Aro sanoo.

Myös KooKoossa aletaan vähitellen suunnitella harjoituspelien järjestelyjä.

– Meillä on etuna se, että halliin voi tulla kahdeksasta eri paikasta ja pystytään lohkomaan sitä, KooKoon toimitusjohtaja Sakari Välimaa kertoo.

Hygienia kuntoon

Kun fanit palaavat halleille, eron aiempaan huomaa ainakin tarjolla olevan käsidesin määrässä sekä erilaisissa turvamerkinnöissä.

– Jos hallit saa täyttää, niin ei puhuta turvaetäisyyksistä siinä mielessä, kun halleihin päästetään istumaan vierekkäinkin. Mutta tulemme käsidesit ja nämä hygienia-asiat päivittämään tähän päivään, Liigan Järvelä kertoo.

Myös muita erityisjärjestelyjä tehdään, esimerkiksi toimittajat tai muut ulkopuoliset henkilöt eivät pääse pukukoppeihin.

– Haastattelukäytännöt muuttuvat, suojelemme urheilijoita.

Liiga on antanut seuroille yleisohjeen muun muassa hygienian suhteen. Seurat kertovat aikovansa olla vielä yhteydessä aluehallintovirastoihin ajantasaisten ohjeiden saamiseksi.

Katastrofi vältetään

Kesä on ollut Liigalle ja seuroille monessa mielessä poikkeuksellinen, Tapparan Aron on esimerkiksi pitänyt selvitellä ulkomaalaispelaajien tilannetta.

– Ulkomaalaispelaajat ovat jo saapuneet, käyneet koronatesteissä ja olleet karanteenissa. Totta kai on vähän ollut selvittelemistä, että miten maahantuloluvat ja muut menevät. Eivät olleet ihan itsestäänselvyyksiä, Aro sanoo.

– Emme ota koko joukkuetta yhteen ennen kuin pelaajat ovat olleet karanteenissa ja testeissä ja saaneet tuloksen, KooKoon Välimaa kertoo.

Koronan aiheuttamasta poikkeustilanteesta huolimatta Tapparan kausikortti- ja kumppanimyynti on ollut lähellä viime vuoden vastaavaa. Aron mukaan kaudesta tulee silti taloudellisesti haastava.

– On selviö, että jonkin verran tulot jäävät alemmaksi tällä alkavalla kaudella kuin mitä ne normaalikaudella olisivat. Mutta jos nyt vaan pelaamaan päästään, niin ihan katastrofitilannetta ei kuitenkaan synny.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Apuomenan toiminta jatkuu Lohjalla pääosin etänä, mutta jotkin lähitoiminnot käynnistyvät jälleen – "Nyt asiakkailla on varaa valita eri toiminnoista"
 2. Kahden auton nokkakolari Raaseporissa
 3. Koiria ja kissoja yhä paljon ilman mikrosirua – Lohjan eläinsuojeluyhdistyksen Sonja Tossavainen: ''Melkein soisin, että sirutus tulisi lakisääteiseksi''
 4. Lohjalaisten lukuinto kasvoi alkukesästä
 5. Kauniiden asioiden äärellä: Terttu Aholan spontaani luonne näkyy hänen teoksissaan
 6. Sotakirjallisuudesta tuli naisten laji – Petra Rautiaisen pian ilmestyvässä romaanissa perataan Lapin sotaa ja vankileirien tapahtumia
 7. Mediat: Satoja loukkaantunut Beirutin mielenosoituksissa, liikkeellä jopa kymmeniä tuhansia ihmisiä
 8. Virkkalapäivää vietetään lauantaina 15.8 – luvassa perinteitä, musiikkia ja puhe Mika Sivulalta
 9. WSJ: Twitter liittyi Tiktok-kilpaan, alustavat keskustelut yhdistymisestä käynnissä – Microsoft edelleen kärkikosija
 10. Otkes aloittaa alustavan tutkinnan Imatran lauantaisesta lentoturmasta – yksi laskuvarjohyppääjistä loukkaantui vakavasti, kertoo johtaja
 11. Donskoi ja Rantanen urakoivat Coloradon maalien eteen – Vegas oli kuitenkin vahvempi
 12. Maahanmuuttoviraston tiskille kuukausien jono – oleskelulupia ja EU-rekisteröintejä hakeville koituu ongelmia
 13. Liput ensimmäistä kertaa salkoihin Tove Janssonin ja suomalaisen taiteen kunniaksi
 14. Valko-Venäjällä äänestetään presidentinvaaleissa levottomissa tunnelmissa – oppositioehdokkaan tukijoita pidätettiin lauantaina
 15. Brasiliassa ylittyi samalla kertaa kaksi synkkää rajapyykkiä: yli 3 miljoonaa tartuntaa ja yli 100 000 koronakuolemaa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kahden auton nokkakolari Raaseporissa
 2. Vuoden Lauri Seija Virolainen: "Lohja on kaikki!"
 3. Kilpavene ja huvivene törmäsivät Hangon edustalla – turmassa vakavasti loukkaantunut kuoli saamiinsa vammoihin, toinen loukkaantunut on sairaalahoidossa
 4. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 5. Pienkone putosi nousun yhteydessä Imatran lentokentällä – kuusi ihmistä viety sairaalaan
 6. Päätoimittaja Päivi Kallo: Maski kasvoille opastuksen kera
 7. Kolmasosa Bukarestin-lennon matkustajista kieltäytyi vapaaehtoisesta koronatestistä Helsinki-Vantaalla – testin muuttamista pakolliseksi pohditaan
 8. Länsi-Uudenmaan asuntomurtojen suma selvisi – Poliisi: "Miesjoukko kiinni tarkkasilmäisten ansiosta"
 9. Lohduton näky palopaikalta: Kuusi asuntoa tuhoutui tulipalossa Vihdin kirkonkylässä
 10. Yrittäjä Olli Muurainen kertoo saaneensa koronatartunnan – Karjaalla suljettiin ravintola altistuksen takia
 11. Sunnuntaina ei nähdä perinteistä autojonoa Upinniemeen – Rannikkoprikaatin valatilaisuutta voi seurata etänä netistä
 12. Laurinpäivä oli iloinen ja aurinkoinen – Vuoden Lauri on lauttaravintola Kaljaasin yrittäjä Seija Virolainen
 13. Nainen hukkui Saimaan Yöveteen, mökkirannasta uimaan lähtenyt hukkui Somerolla
 14. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 15. Juuri nyt: Truckersin toinen tuleminen Billnäsissä – raskaita autoja ja hyvää fiilistä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.