Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hannu Granberg kiri esteiden voittoon – Janica Raumalle viimein ensimmäinen Suomen mestaruus

Lahden Ahkeran Hannu Granberg oli vahvin tiukassa loppukiritaistelussa Kalevan kisojen miesten 3 000 metrin esteissä. Granberg vei voiton kauden parhaalla ajallaan 8.56,07 ja jätti seurakaverinsa Wilho Hautalan sekä Nivalan Urheilijoiden Miika Tenhusen selkänsä taakse.

Hautala, 21, juoksi ensimmäisen kerran alle yhdeksän minuutin ajalla 8.56,71, ja Tenhunen hävisi hänelle runsaan kymmenyksen.

Hautala yritti ratkaista kisan runsas kierros ennen maalia pitkällä kirillään. Nuorukainen pääsi nopeasti parinkymmenen metrin karkumatkalle, mutta kolhi päätöskierroksella jalkaansa kahteen esteeseen. Loppusuoran alussa takaa-ajajat saivat Hautalan kiinni.

– Ihan ei vielä vauhti riittänyt maaliin saakka, mutta ennätys parani reilusti, iloitsi Hautala.

Mestaruuden kuitannut Granberg muistutti, että kenttä oli esteissä avoin Topi Raitasen poissaolon takia.

– Pidin viiden viikon treenitauon heinäkuun alun jälkeen. Homma tuntui toimivan hyvin, koska tänään kulki kauden parasta vauhtia, Granberg totesi.

Rauma päätti himmeiden mitalien putken

Kuudennentoista kerran Kalevan kisoihin osallistunut Turun Urheiluliiton Janica Rauma nappasi naisten 3 000 metrin esteissä ensimmäisen Suomen mestaruutensa ajalla 10.17,26. 34-vuotias Rauma on pitkän uransa aikana voittanut esteissä ja kestävyysmatkoilla kahdeksan SM-hopeaa ja neljä SM-pronssia.

Turun kisaa Rauma johti koko matkan ajan. Talvella harjoittelua vaivannut nilkkavaiva ei kisan aikana häirinnyt.

– Harjoittelukausi on ollut rikkonainen nilkkaongelman takia, mutta kunto on kuitenkin pysynyt hyvänä, Rauma kertoi.

– Jännitin kuitenkin loppuun asti, pääsenkö maaliin haavereitta. Esteissä voi aina tapahtua kaikenlaista matkan varrella.

SM-hopealle juoksi ennätyksellään 10.27,15 Jyväskylän Alisa Virtanen, ja pronssille sijoittui Vasa IS:n Sofie Lövdahl ajalla 10.32,77.

Tuomas Lehtonen lohkaisi ennätyksestään yli puoli sekuntia ja jätti Oskari Mörön hopealle pitkissä aidoissa

Liedon Parman Tuomas Lehtonen paransi 400 metrin aidoissa yli puoli sekuntia ennätystään ja runttasi loppusuoralla Oskari Mörön ohi Turun Kalevan kisoissa. Lehtosen voittoaika oli 50,53, ja Mörön hopeatulos 50,90. Kolmanneksi kiri Porvoon Akilleksen Jonni Blomqvist ajalla 51,44, joka sivusi miehen ennätystä.

– Täydellinen juoksu, eipä tämä paljon paremmaksi voi mennä. Kaikki kauden tavoitteet täyttyivät yhdessä juoksussa, iloitsi 22-vuotias Lehtonen.

– Jos ei Mörö olisi ollut kirittämässä, niin tuollaista aikaa ei varmaan olisi tullut. Nyt sain kaiken irti, mitä miehestä lähtee.

Viime aikoina polviongelmasta kärsinyt Mörö juoksi kauden parhaansa.

– Tietysti lähdin hakemaan voittoa, mutta tämä oli tänään minun maksimini. Kauden aikana on ollut monenlaisia vaikeuksia, mutta kirvestä ei vielä heitetä kaivoon, Mörö sanaili.

Lehikoinen saamassa haastajia

Naisten pitkissä aidoissa kauden kärkituloksen juossut Viivi Lehikoinen joutui viime metreillä tiukille, mutta piti kuitenkin haastajat takanaan. HIFK:ta edustava Lehikoinen voitti ajalla 58,58. Ennätyksensä 58,87 juossut Viipurin Urheilijoiden Martta Rautala otti SM-hopeaa, ja vasta 17-vuotias Raision Kuulan Aada Aho nappasi pronssimitalin ennätyksellään 58,88.

– Enpä kauhean tyytyväinen ole. Koko kausi on mennyt tasaisesti, mutta piikki puuttuu ja ajat ovat kaukana tavoitteista, Lehikoinen harmitteli.

– Melko hankala viikko on takana. Jalat tuntuivat raskailta, ja palautuminen vei rutkasti aikaa. Jännitin aika paljon loppukilpailua, koska lauantain alkuerän jälkeen olo oli todella hutera.

Kortetmaa ja Samuelsson Kalevan kisojen kaksisatasten nopeimmat

Anniina Kortetmaa kirkasti viimevuotisen hopeamitalinsa Suomen mestaruudeksi naisten 200 metrillä Turun Kalevan kisoissa. Aika 23,74 oli Kortetmaan kauden paras ja toi voiton kahdentoista sadasosasekunnin turvin ennen satasen lauantaina voittanutta Lotta Kemppistä.

– Olen aina ollut vahva kaarrejuoksija, ja se meni hyvin nytkin, mutta yllätyin, kun loppusuoralle tullessa vierellä ei ollut ketään, Kortetmaa kertoi.

Satasen kotimaisen kärkituloksen tänä kesänä juossut Samuli Samuelsson jäi lauantaina hopealle satasella, mutta vei voiton 200 metrillä ajalla 21,15.

– Mietin, että juoksenko kahtasataa ollenkaan. Jalat olivat aamulla huonon tuntuiset, mutta valmentaja suositteli, että juokse vaan. Ennen alkuerää oli sellainen fiilis, ettei kulje mihinkään, mutta päätin lähteä sekoittamaan pakkaa, Samuelsson selvitti.

Samuelsson jaksoi niin hyvin, että innostui maalissa tekemään muutaman etunojapunnerruksen. Hopeamitalisti Roope Saarinen jäi Samuelssonista viisi sadasosasekuntia ja kolmanneksi runnonut Samuel Purola kuusi sadasosasekuntia.

– Tällä kertaa en lähtenyt täysillä, ja kaarteesta ulos tuleminen onnistui hyvin. Yllätyin siitä miten hyvin jaksoin loppuun. Oli hyvä flow, ja laitoin kaiken peliin Samuelsson kertoi.

Samuelsson myönsi itsekin odottaneensa mestaruutta pikemmin sataselta kuin kaksisataselta.

– Totta kai odotin paljon enemmän mestaruutta sataselta, mutta sen takia pääsin paineettomasti lähtemään kahdelle sadalle.