Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

Jalkapallon kuningas Pele juhlii synttäreitään rauhallisesti kotonaan – terveysongelmista kärsivä brasilialaislegenda täyttää perjantaina 80 vuotta.

Lionel Messi ja Cristiano Ronaldo ovat rikkoneet viime vuosina useita seurajoukkue-ennätyksiä, mutta miljoonille ihmisille kaikkien aikojen paras jalkapalloilija on edelleen Pele.

Perjantaina brasilialaislegenda Edson Arantes do Nascimento eli Pele täyttää 80 vuotta, mutta mitään karnevaalia syntymäpäivästä ei tule koronaviruspandemian jyllätessä. Pele juhlii tasavuosiaan kotonaan Brasiliassa.

Onnitteluita hänelle on jo satanut.

– Hän (Pele) on erinomaisuuden, täsmällisyyden ja taidon symboli, pelaajalegenda Tostao luonnehti Pelen Instagram-tilillä julkaistussa onnitteluviestissä.

Kauniin pelin sielu

Pele oli säkenöivä hyökkääjä ja hyökkäävä keskikenttäpelaaja, joka hämmästytti taituruudellaan sekä maaleillaan. Hän on edelleen ainoa miesten kolminkertainen maailmanmestari. Maailmanmestaruudet tulivat vuosien 1958, 1962 ja 1970 MM-kisoissa.

Pelen ajan Brasilian maajoukkuetta kuvaillaan usein termillä jogo bonito (kaunis peli). Sillä viitataan pelaamisen näyttävyyteen, henkilökohtaiseen taitoon ja luovuuteen. Pele oli jogo boniton ruumiillistuma Garrinchan ja muiden taitureiden kanssa.

Eri lähteet antavat hieman eri tietoja Pelen urallaan tekemien maalien määrästä. Syntyikö niitä 1 283 vai 1 281? Ehkä sillä ei ole niin suurta merkitystä, mutta olennaista on, millaisen jäljen hän on jättänyt jalkapalloon.

Valtaosan urastaan Santosissa pelannut Pele on kenties kaikkien aikojen suurin jalkapallolegenda ja ylipäätään yksi isoimmista urheilutähdistä. Hän on ollut lukemattomien pelaajien esikuva ja nostanut lajia kohti nykyistä jättiasemaansa.

– Jalkapallon kuningas, vuoden 1994 MM-kultajoukkueen kapteeni Dunga tiivisti syntymäpäivätervehdyksessään.

Ura päättyi Pohjois-Amerikassa

Pele lopetti pelaajauransa vuonna 1977 New York Cosmosissa, joka oli haalinut brasilialaistähden lisäksi muun muassa Franz Beckenbauerin joukkueeseensa.

Supertähdet nostivat jalkapallon näkyvyyttä Yhdysvalloissa, mutta Pohjois-Amerikan oma sarja on kammennut profiiliaan pysyvämmin ylös vasta paljon myöhemmin.

Pelaajauransa jälkeen Pele on nähty muun muassa Unescon hyvän tahdon lähettiläänä ja useissa elokuvissa. Vuosina 1995–1998 hän työskenteli Brasilian urheiluministerinä.

Peleltä ei ole totuttu kuulemaan yhtä räväköitä kannanottoja kuin esimerkiksi toiselta jalkapallolegendalta Diego Maradonalta. Pele ei myöskään tehnyt pelaajavuosiensa jälkeen valmentajauraa.

Viime vuosina Peleä ovat vaivanneet terveyshuolet, ja hän on ollut sairaalassa muun muassa munuaisongelmien takia. Tiistaina jalkapallolegenda lähetti hyväntuuliset videoterveisensä.

– Kiitän Jumalaa terveydestä, jonka ansiosta olen selväpäinen. En kovin viisas, mutta selväpäinen, Pele vitsaili uutistoimisto AFP:n mukaan.