Valko-Venäjän MM-kisojen kohtalo on korkeammassa kädessä – presidentti Lukashenkan itsevaltainen politiikka ja ihmisoikeusrikkomukset ovat kiusallinen malka Kansanvälisen jääkiekkoliitto IIHF:n silmässä

Valko-Venäjää itsevaltaisesti johtava Aljaksandr Lukashenka voitti presidentinvaalit, mutta manipuloiduksi tuomittu vaalitulos on nostattanut mielenosoitusten aallon. AFP / LEHTIKUVA

Reima Rautiainen / STT

Kansainvälisen jääkiekkoliiton hallitus on koolla keskiviikkona ja torstaina, ja kokouksesta odotetaan kantaa Valko-Venäjän MM-kelpoisuuteen.

Maan MM-kisajärjestäjyys on herättänyt vastustusta Latviassa ja ympäri maailmaa Valko-Venäjän elokuisten presidentinvaalien jälkeen. Itsevaltaisin ottein maata johtava Aljaksandr Lukashenka voitti virallisesti vaalit, mutta laajasti manipuloiduksi tuomittu vaalitulos on nostattanut yhä jatkuvan mielenosoitusten aallon, johon hallinto on vastannut kovin ottein.

Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF myönsi 2017 ensi vuoden MM-kisat Valko-Venäjän ja Latvian järjestettäväksi. Turnaus on määrä pelata 21. toukokuuta–6. kesäkuuta 2021 Minskissä ja Riiassa, mutta Latvia on tyrmännyt kisat Valko-Venäjän kanssa.

Tämänvuotinen MM-turnaus Sveitsissä peruuntui koronapandemian takia.

IIHF haluaa jaettuja kisoja

IIHF:llä on halua, että Valko-Venäjä ja Latvia järjestävät yhteisen turnauksen. Välittäjänä toimi Kansainvälisen jääkiekkoliiton puheenjohtaja Rene Fasel, joka keskusteli Latvian pääministerin Krisjanis Karinsin kanssa videokongressissa MM-kisoista.

Karins on pitänyt kisojen järjestämistä Valko-Venäjän kanssa "mahdottomana". Fasel luonnehti tapaamistaan Karinsin kanssa "positiiviseksi".

Latvian valtiojohto on oman MM-isännyytensä takana, mutta kaoottinen tilanne Valko-Venäjällä jatkuu.

Fasel korostaa, että IIHF toimii politiikan ulkopuolella. Latvian Karins vaatii, että järjestäjämaiden pitää taata turvalliset olot niin kisajoukkueille, toimitsijoille, medialle kuin faneillekin.

Koronaviruspandemian kurimuksessa ei ole edes varmaa, avataanko kisat yleisölle.

"Diktaattori ei ole oppinut mitään"

IIHF:n varapuheenjohtaja Kalervo Kummola puolusti 2014 MM-turnauksen järjestämistä Valko-Venäjällä, vaikka maan ihmisoikeusrikkomukset olivat tiedossa. Turnaus pidettiin Minskissä, eikä järjestelyjen sujuvuudessa ollut moitittavaa.

– Puolustin 2014 menoa Valko-Venäjälle. Saimme maata enemmän auki, mutta tämä Valko-Venäjän diktaattori ei ole oppinut mitään, Kummola kuvaili viime viikolla Helsingissä Suomen urheilujohtajaseniorien seminaarissa.

Raskaan sarjan kiekkovaikuttajan näkemyksellä luulisi olevan IIHF:ssä merkitystä. Kansainväliselle jääkiekkoliitolle tulee kiire tehdä päätöksensä, saako Valko-Venäjä kisaisännyytensä.

Tukku kansainvälisiä jääkiekkoturnauksia peruuntunut

Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF on perunut kaudelta 2020–21 peräti 18 kansainvälistä turnaustaan. IIHF:n kotisivuillaan ilmoittama päätös perustuu asiantuntijaryhmän antamiin suosituksiin koronan leviämisen ehkäisemiseksi.

Koronan pelossa päätetyt turnausperumiset vaikuttavat naisten olympiakarsintojen aikatauluihin. Pekingin 2022 olympiakisojen esikarsinnat on siirretty vuoden 2021 elokuulle, ja karsintojen toinen vaihe on määrä pelata 2021 lokakuussa.

Naisten lopullinen olympiakarsinta siirtyy ensi vuoden marraskuulle. Miesten karsinnat pelataan aikataulun mukaisesti ensi vuoden elokuun lopussa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut