Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pärmäkoski jatkaa Tour de Ski -kiertuetta kaksi minuuttia kärjen takana: "Vaikea päivä" – Bolshunov ylivoimainen, Vuorela pysyi pistesijatahdissa

Krista Pärmäkoski ei pystynyt parantamaan asemiaan Tour de Ski -kiertueella, kun Italian Toblachissa hiihdettiin 10 kilometriä takaa-ajona. Pärmäkoski lähti matkaan viidentenä ja tuli maaliin samalla sijalla.

– Vaikea päivä. Vähän olen pettynyt, Pärmäkoski kommentoi Ylen tv-haastattelussa.

Pärmäkoski jatkaa kiertuetta seitsemänneltä sijalta, tasoissa kuudentena olevan Ruotsin Ebba Anderssonin kanssa. Kaksikko on runsaan kahden minuutin päässä kiertueen kärjessä jatkavasta Yhdysvaltain Jessica Digginsistä.

– Tämä oli ensimmäinen ehkä vähän alakanttiin sujunut hiihto tällä kiertueella, Pärmäkoski mietti loppiaista.

Kiertue jatkuu perjantaista sunnuntaihin Italian Val di Fiemmessä.

Stupak ratkaisi kirissä

Perinteisellä hiihtotavalla takaa-ajokisan voitti Venäjän Julia Stupak, joka kukisti loppukirissä Anderssonin ja Digginsin. Stupakille voitto oli maailmancupissa ensimmäinen vauvaloman jälkeen. Tyttönimellä Belorukova hän oli ykkönen Rukan sprintissä marraskuussa 2018.

Loppiaisen takaa-ajohiihto kisattiin eilisen vapaan hiihtotavan kilpailun aikaeroilla. Kolmantena ladulle lähtenyt Andersson otti Toblachin ladulla johtopaikan hieman ennen puoliväliä, kun hän jätti Stupakin sekä Yhdysvaltain Rosie Brennanin ja Digginsin kyydistä. Takaa-ajajat saivat Anderssonin kuitenkin kiinni, joten palkintosijat jaettiin neljän hiihtäjän kesken. Ensimmäisenä kvartetista putosi Brennan.

Loppuratkaisu rakentui vasta Toblachin hiihtostadionilla, jossa Stupak oli vahvin. Andersson jäi hänestä 0,7 sekuntia ja Diggins 0,8 sekuntia.

Ensimmäisenä ladulle lähteneen Digginsin menoa hidasti kaatuminen loivassa laskussa noin neljän kilometrin hiihdon jälkeen.

Matintalo hiihti vahvasti

Pärmäkoski ei pystynyt saavuttamaan kärkeä, vaan tuli maaliin 37,3 sekuntia Stupakin jälkeen. Hän hiihti ison osan matkaa Venäjän Tatjana Sorinan kanssa ja piti tämän sekunnin erolla takanaan.

Tiistaina itseään leuanvedossa loukannut Ruotsin Frida Karlsson oli loppiaisenakin ladulla, mutta jäi 13:nneksi.

Johanna Matintalo paransi perinteisellä hiihtotavalla lähdön 26. sijalta 15:nneksi ja Jasmi Joensuu 34. sijalta 31:nneksi. Matintalo on kokonaiskisassa 20:s ja Joensuu 36:s.

Matintalo oli osuusajoissa viides ja nopein suomalainen.

– Ei tuntunut ihan täydelliseltä suoritukselta, ja jos se riittää osuusajoissa viidenteen sijaan, olen tyytyväinen, Matintalo sanoi Ylelle.

Joensuu jäi ensimmäisenä cupin pisteiden ulkopuolelle, mikä harmitti vähän.

– Tänään oli loistavat sukset. Jaksoin taistella loppuun asti, Joensuu kertasi Ylelle.

Suomalaisista Katri Lylynperä hyppäsi kiertueelta sivuun neljän etapin jälkeen. Joensuu lopetti keskiviikon kilpailuun.

– Tosi hieno kokemus. Olen ottanut ison askeleen viime kaudesta, Joensuu sanoi Ylelle.

Bolshunov ei hyydy, etumatka kasvoi yli kahteen minuuttiin

Aleksandr Bolshunov kasvatti etumatkaansa maastohiihdon Tour de Ski -kiertueen kärjessä. Hän oli Toblachissa ylivoimainen 15 kilometrin takaa-ajokilpailussa.

Bolshunov jätti takaa-ajajansa ilman mahdollisuuksia ja ylitti maalilinjan runsaat 55 sekuntia ennen lähintä uhkaajaansa. Lähdössä ero kakkoseen oli kahdeksan sekuntia.

Kisa oli eilisen tavoin venäläisjuhla, sillä kahdeksan parhaan joukossa oli seitsemän venäläistä. Rintaman rikkoi jälleen vain Ranskan Maurice Manificat kuudennella sijallaan. Toiseksi perinteisellä hiihtotavalla kiri Ivan Jakimushin sekunnin kymmenyksen ennen Jevgeni Belovia.

Kiertueella kakkosena jatkaa Artjom Maltsev, joka kärsi matkan varrella muun muassa sauvarikon kaaduttuaan. Kahdeksanneksi tänään hiihtänyt Maltsev on Bolshunovista kahden minuutin ja kuuden sekunnin päässä, joten Bolshunov on vahvoilla uusimaan viimevuotisen Tour de Ski -tittelinsä.

Vuorela hiihti taas pisteille

Suomalaisista Markus Vuorela ylsi ainoana maailmancupin pisteille ylitettyään maalilinjan 25. sijalla. Hän tuli maaliin runsaat kolme minuuttia Bolshunovin takana. Ero kärkimieheen kasvoi noin kahdella minuutilla.

– Kolme kierrosta tämä oli hyvä kisa, mutta viimeinen kierros oli ihan hirveä, Vuorela kertoi Ylen tv-haastattelussa.

Hän pääsi hiihtämään muun muassa esikuvansa Dario Colognan kanssa samassa letkassa, mutta ei pysynyt loppuun asti siinä vauhdissa. Toblachista loppiaisena hellinnyt pistesija oli ensimmäistä Tour de Ski -kiertuettaan hiihtävän Vuorelan neljäs peräkkäinen. Hän aikoo jatkaa kiertueen loppuun asti.

Niin sanotussa aaltolähdössä kisaan startanneista suomalaisista Juho Mikkonen oli 51:s, Verneri Suhonen 55:s ja Lauri Lepistö 56:s. Maaliin hiihti 60 miestä.