Mäkäräisen harrastelu riitti SM-hopeaan, uransa lopettanut ampumahiihdon maailmanmestari menestyy vielä vanhoilla harjoituspohjillaan

Pasi Rein / STT

Vajaa vuosi sitten kilpauransa päättänyt ampumahiihdon maailmanmestari Kaisa Mäkäräinen hiihti "harrastellen" SM-hopealle lauantaina Pyhäjärvellä. Riitta-Liisa Roponen otti vapaan hiihtotavan kympillä mestaruuden 11,2 sekunnin erolla Mäkäräiseen, ja Laura Mononen hiihti kolmanneksi ennen Anne Kyllöstä.

Mäkäräinen kilpaili menestyksekkäästi Oberstdorfin MM-kisoihin tähtääviä urheilijoita vastaan, mutta halusi kääntää tuloksen edustushiihtäjien kannalta parhain päin.

– Sijoitukseni ei kerro niiden huonoudesta, jotka tekevät tätä nyt tosissaan. Arvioidaan mieluummin, että tämä on minun hyvyyttä, Mäkäräinen korosti.

– Ja oli hieno nähdä, että pohjat riittävät näin hyvään tulokseen.

Mitali alleviivasi Mäkäräisen suorituskyvyn, mutta hän muistutti saavutuksen helpottuneen Krista Pärmäkosken ja Kerttu Niskasen poissaolon takia. Pärmäkoski on jo MM-kisojen viimeistelyleirillään, ja Niskanen kärsii jalkavammasta.

– Tämä oli myös mun rata, Mäkäräinen jatkoi mitalia selittävistä tekijöistä.

– Jos olisi ollut enemmän wassua (yksipotkuinen Wassberg-tekniikka) ja helpompaa osuutta, en olisi pärjännyt näin hyvin. Nyt piti hiihtää paljon kuokkaa (kaksipotkuista hiihtoa), ja mäkien jälkeen oli heti laskuja, joissa pääsi palautumaan.

MM-kisat ja maailmancup eivät kiinnosta

Mahdolliset spekulaatiot Oberstdorfin MM-matkasta Mäkäräinen tyrmäsi alkuunsa.

– En lähtisi kisoihin, jos kysyttäisiin. Tämä on harrastelua, ja se on oikeaa peliä. Minua ei myöskään nähdä missään tapauksessa enää ampumahiihdon maailmancupissa, Mäkäräinen sanoi painokkaasti.

– En halua enää harjoitella tosissani.

Mäkäräinen kertoi hiihdelleensä puolentoista tunnin lenkkejä "jutteluvauhdilla", eikä SM-menestys muuta suunnitelmia.

– Osallistun Ristijärven SM-kisoihin (maaliskuussa) ja sen jälkeen ampumahiihdon SM-kisoihin, mutta lähden niihinkin vain osallistumaan.

Mäkäräinen aloitti kympin kilpailun vahvasti, mutta ankarien harjoitusten puute näkyi lopussa. Iloinen ilme ja hyväntuulisuus vahvistivat silti puheet, että hän osallistuu kisoihin vain nauttiakseen niistä.

– Jos on hyvässä kunnossa, on kivempi liikkua, olla ja pysyä terveenä. Eikä rakkaus hiihtoon katoa uran lopetukseen, Mäkäräinen avasi kokemaansa kilpailemisen riemua.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut