Sprinttereillä on MM-avauksessa jännät paikat, Oberstdorfin lämpö on tyrmäävä kokemus alkukauden pakkaskeleihin tottuneille hiihtäjille

Normaalisti hiihtäjät lähinnä tarkistavat karsinnan jälkeen, että suksi toimii edelleen normaalisti. Nyt ohjelmaan tulee ennen erävaihetta ylimääräinen suksitesti, jos latuja ei suolata. EMMI KORHONEN / LEHTIKUVA

Pasi Rein / STT

Hiihtomaajoukkueen suksihuolto on jo hionut kuvionsa uusiksi, harjoitellut Oberstdorfin oloihin ja hakenut laatikoiden pohjalta plussakelin aineet. Sprinttihiitäjille on seulottu torstain MM-avaukseen myös uudet lämpimään ja lumisohjoon sopivat suksivaihtoehdot.

Tilanne jännittää alkukauden pakkaskeleihin tottuneita hiihtäjiä.

– Saa nähdä, miten kroppa pelittää plusasteissa, Joni Mäki pohdiskeli MM-avauksen aattona.

Perinteisen hiihtotavan kilpailuissa ladut uhkaavat kulua normaalia huonommiksi jo naisten aika-ajossa, ja sää lämpenee useilla asteilla ennen erävaihetta. Urheilijat valmistautuivat kilpailemaan aika-ajon yhdellä ja erät toisella suksiparilla.

– Rasittaa, jos keli vaihtuu. Joutuu testaamaan sukset uudestaan. Kilpailuun olisi helpompi keskittyä, jos muuttujia olisi vähemmän, Mäki jatkoi.

Radan ratkaisukohta lienee sentään sama kelistä riippumatta.

– Kilpailu kulminoituu viimeiseen nousuun ja siihen, miten siitä pääsee laskuun ja millaisessa peesissä, Mäki ennakoi.

Vuorinen oudoksui muutosta

Myös matkan Suomen mestari Lauri Vuorinen oli mietteliäs ennen MM-kisojen pääkilpailuaan.

– Olisin pakkaskelissä tosi luottavainen. Nyt tilanteen outoudesta tulee pientä epävarmuutta. Kisasta tulee täysin erityyppinen kuin alkukauden kilpailuista, Vuorinen totesi.

– En kuitenkaan sano, että olisin huono pehmeällä ladulla. Olemme myös ennättäneet tehdä treenejä tässä sohjossa.

Lämpö ja latujen pehmeneminen voivat aiheuttaa välineyllätyksiä, ja se tekee sprintit muutenkin arvaamattomiksi.

– Pehmeällä radalla vauhti voi töksähtää, jos valitsee huonon kohdan. Ja tulee kaatumisia, Vuorinen ennakoi.

Naiset luottavat huoltoon

Maajoukkueen suksihuolto on harjoitellut Martin Norrgårdin johdolla viikon Oberstdorfin oloihin. Lämpötilaan ja lumeen on saatu "hyvä tatsi", mutta tilanne muuttui hieman sprintin aikaistamisesta.

Oberstdorfin oloissa väline vaikuttaa tulokseen enemmän kuin selkeässä pakkaskelissä, mutta naishiihtäjät ilmaisivat luottonsa huoltoväkeen.

– Totta kai tilanne on huollon näkökulmasta myös mahdollisuus. Meidän huolto voi olla vaikka ylivoimaisesti paras, Johanna Matintalo pohti tilannetta.

– Huominen näyttää huollon onnistumisen kannalta suuntaa, mutta siitä ei pidä tehdä jatkon kannalta liian suuria johtopäätöksiä.

Myös Jasmi Joensuu kannusti huoltotiimiä onnistumisiin.

– Tulee kilpailu, jossa kalusto voi aiheuttaa yllätyksiä, ja se voi olla mahdollisuus huollollemme, Joensuu vahvisti.

– Sprintissä kaiken pitää osua nappiin. On lajin suola, että onnistumiseen liittyy myös väline.

Ylimääräistä jännitystä

Matintalo kuitenkin tunnusti, että sään lämpeneminen sprintin aika-ajosta erävaiheeseen toi valmistautumiseen ylimääräistä jännitystä.

– Koen, että huominen on jännä päivä juuri olosuhteen takia, Matintalo myönsi.

Sään takia aika-ajon ja erävaiheen väliin tulee ylimääräinen suksitesti. Normaalisti siinä vain varmistetaan, että suksi toimii edelleen. Nyt alle valikoidaan toiset sukset.

– Se on iso stressitekijä. Pitää testata kuin lähtisi uuteen kisaan, Matintalo kertoi.

Suomen miesten joukkueessa hiihtävät Mäen ja Vuorisen lisäksi Ristomatti Hakola ja Juho Mikkonen, naisten joukkueessa Matintalon ja Joensuun lisäksi Anne Kyllönen ja Katri Lylynperä.

Kommentoi

Mainos: Länsi-Uusimaa

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut