Viestiveteraanit Roponen ja Pärmäkoski pelastivat naisten joukkueen mitaleille – viestipronssi oli joukkuevoitto myös huollolle ja valmennukselle

Oberstdorfin MM-kisojen kolmas suomalaismitali tuli jälleen vahvalla joukkuepelillä. Krista Pärmäkoski kairasi naisten viestin loppuratkaisun Suomen eduksi pronssikamppailussa Yhdysvaltain Jessie Digginsiä vastaan, mutta sitä edelsivät Jasmi Joensuun, Johanna Matintalon, Riitta-Liisa Roposen hiihto-osuudet, naisten vastuuvalmentajan Ville Oksasen viekkaat osuusvalinnat sekä huollon hyvä työ suksien parissa.

Diggins yritti Pärmäkoskelta karkuun reitin raskaimmassa nousussa. Pärmäkoski säästi ratkaisunsa viimeiseen nousuun ja piti yhdysvaltalaishiihtäjän takanaan loppusuoralla.

– Distanssijyrän kiri, mutta se riitti näissä oloissa, Pärmäkoski iloitsi.

– Luulen, että hidas keli pelasti. Toisenlaisissa oloissa se olisi voinut kääntyä toisin.

Kirivoiton Pärmäkoski laski uran ainakin kolmen riemukkaimman voitetun kamppailun joukkoon.

– Olen vienyt kirejä ennenkin. Tämä menee uralla top-kolmeen, mutta ykköseksi menee ehkä se, kun voitin Oslon 2011 MM-kisojen pariviestissä (Astrid Uhrenholdt) Jacobsenin tämän kotiyleisön edessä, Pärmäkoski muisteli hopeahiihtoa Aino-Kaisa Saarisen parina.

Silmissä musteni

Therese Johaug vei Norjan mestaruuteen kolmannen osuuden hiihdollaan, ja Venäjä jäi hiihtämään rauhassa toiselle tilalle. Ennakkosuosikki Ruotsi tippui pelistä jo avausosuudella, kun Jonna Sundlingin suksista puuttui pito.

Viimeisen osuuden kamppailu pronssista alkoi kolmen hiihtäjän voimin, mutta Saksan Victoria Carl ei kestänyt nousussa Digginsin vetoa.

– Ensimmäisellä ringillä joku huusi pitkään nousuun, että "ratkaisupaikka". Toisella kierroksella jäin siinä pari metriä, mutta jostain sain kaivettua vielä voimia kiinniottoon, Pärmäkoski kertoi.

Maalisuoralla Pärmäkoski piti Digginsin kurissa. Kiri meni niin pahasti hämärän puolelle, ettei hän nähnyt vastaan sännänneitä joukkuetovereitaan vaan ajeli riemusta huutaen näiden välistä.

– Maalissa silmät olivat niin mustana, etten nähnyt, missä tytöt olivat, Pärmäkoski tunnusti.

Koko viestinelikko hihkui riemusta ja heittäytyi läjäksi Pärmäkosken päälle. Suomalaisjuhlat peittivät jälleen alleen muiden mitalistien hillitymmän ilon.

– Kyllä tällä on iso merkitys ja varmasti meille kaikille, Pärmäkoski selitti suomalaisten riehakkuutta.

– Etukäteen laskimme, että kamppailemme pronssista Venäjän ja USA:n kanssa. Toinen niistä voitettiin.

Pärmäkoski oli mitalin varmistuttua myös helpottunut. Edellispäivänä hän oli huolestunut vireestään, kun hän kärsi pahasta nestehukasta.

– Se johtui edellispäivän kilpailusta, joka hiihdettiin todella lämpimässä. Paino oli pudonnut 700 grammaa aiemmasta. Oli lähellä, etten olisi pystynyt hiihtämän, Pärmäkoski paljasti.

Viestikonkarit huippuvireessä

Suomi nousi pronssikamppailuun Roposen osuudella. Hän sai Yhdysvaltain ja Saksan joukkueet kiinni nousussa.

– Oli tarkoitus hiihtää oma hiihto, koska keli oli niin raaka, Roponen kertoi.

– Pystyin polkemaan ylämäet hyvin, mutta alamäet otin varovaisesti. Nousu lähti helkkarin hyvin ja suksi pelasi.

Eniten Roponen ihmetteli kilpailun aikana Ruotsia, jota pidettiin suosikkina jopa ennen Norjaa.

Viestipäivän pettyneimpiä olivatkin ehdottomasti ruotsalaiset. Yhtenä ennakkosuosikkina matkaan lähtenyt, kahden vuoden takainen viestimestari oli alusta alkaen suurissa vaikeuksissa ja jäi lopulta kuudenneksi.

– Piti ihan kysyä, että onko Ruotsi oikeasti tuolla, Roponen kertoi hämmästyksestään.

Roponen saavutti Oberstdorfin edellisissä MM-kisoissa pariviestin hopean Pirjo Murasen kanssa (o.s. Manninen). Se laskettiin yllätykseksi, mutta se ylittyi torstaina.

– Tämä oli valtava yllätys, Roponen totesi.

Ensikertalaiset kestivät paineen

Joensuu hiihti avausosuuden rauhallisesti, vaikka jännitys oli edellisiltana ennen kokematon.

– En ole varmaan ikinä jännittänyt niin paljon, mutta käytin sen hyväkseni ja sain raivon päälle, Joensuu kertoi.

– Oli myös kunniakasta päästä hiihtämään avausosuus. Se on hienoimpia hetkiä, mitä voi hiihtourheilussa kokea.

Joensuu taipui aivan osuuden lopussa muutaman sekunnin Norjan, Venäjän ja Tshekin vauhdista, mutta hän oli kokonaisuuteen tyytyväinen.

– Maksimisuoritus minulta. Varmasti elämäni paras hiihto lopun sprinttinousua lukuun ottamatta, Joensuu arveli.

Luisto Matintalon suksissa ei ollut paras mahdollinen. Hän hiihti alun yksin, mutta peesasi loppumatkan kakkosryhmässä.

– En pystynyt niin hyvään suoritukseen kuin olisin toivonut. Oli vähän haastava paikka, kun jouduin hiihtämään aluksi yksin. Peesissä oli sitten paljon parempi hiihtää, Matintalo kertoi.

– En ole tyytyväinen osuuteeni, kun en kyennyt vastaamaan toisen kierroksen kirivaiheessa. Mielessä kävi jo, että tähänkö tämä kaatuu.

Etukäteen Matintalo laski, että Suomi kamppailisi viestissä juuri pronssista.

– Uskoin, että meillä on mahdollisuus pronssiin, jos joku epäonnistuu. Mutta odotin, että niin voisi käydä ehkä Venäjälle tai USA:lle, ei Ruotsille.

Tietyllä tavalla ylisuoritus

Suomen viestinäkymät heikkenivät ennen kisoja, kun Kerttu Niskasen kausi päättyi jalkavammaan. Toisaalta Roponen alkoi parantaa vauhtiaan vapaalla hiihtotavalla.

– Mitali oli viestijoukkueen tavoitteena kauden alusta, mutta sitten yksi tärkeä lenkki tippui loukkaantumisen takia pois. Sen jälkeen meillä oli edelleen paperilla mahdollisuus. Todennäköiseltä se ei kuitenkaan enää vaikuttanut, Oksanen kertoi ennakkonäkymistä.

– Tietyllä tavalla tämä oli ylisuoritus joukkueelta. Myös huolto oli hyvin kartalla.

Roponen on saavuttanut arvokisaviesteissä kaksi maailmanmestaruutta, olympiapronssin ja kolme MM-pronssia. Pärmäkosken viestisaalis on olympiahopea ja neljä MM-pronssia.

Mitali oli Suomelle kolmas Oberstdorfin MM-lumilta. Ilkka Herola ylsi hopealle yhdistetyn normaalimäen kilpailussa. Joni Mäki ja Ristomatti Hakola taistelivat hopealle maastohiihdon pariviestissä.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut