Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Neuvostokiekon pioneeri Shuvalov kuoli 97-vuotiaana koronavirukseen

Neuvostoliiton 1950-luvun jääkiekkomaajoukkueiden pioneerisukupolven viimeinen elossa ollut edustaja Viktor Shuvalov on kuollut 97-vuotiaana koronavirustartunnan seurauksena, Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF uutisoi .

Shuvalov kuului Neuvostoliiton maajoukkueeseen, kun punakone ensimmäisen kerran osallistui MM-kisoihin Tukholmassa 1954. Neuvostoliitto voitti heti ensi yrityksellä maailmanmestaruuden, ja Shuvalov teki loppuottelussa kaksi maalia Kanadan verkkoon. Neuvostoliitto voitti myös ensimmäisellä yrityksellä olympiakultaa 1956 Cortina d'Ampezzossa, jossa Shuvalov keräsi neljä maalia ja kaksi syöttöä.

Shuvalov syntyi 1923 nykyisin Mordovian nimellä tunnetussa kylässä ja pelasi aluksi jääpalloa Tsheljabinskissa. Joukkue vaihtoi pallon kiekkoon kaudella 1946–1947 ja Shuvalov siirtyi VVS Moskovaan, joka myöhemmin yhdistyi TsSKA:han ja jota johti neuvostojohtaja Josif Stalinin poika Vasili Stalin.

Vasili Stalin pelasti tammikuussa 1950 Shuvalovin hengen. Stalin päätti, ettei hän halua peluuttaa Shuvalovia vieraspelissä entistä joukkuettaan Tsheljabinskia vastaan, ja hän jätti tähden pois pelimatkalta, joka päättyi lentokoneen murskautumiseen epäonnistuneen laskeutumisyrityksen yhteydessä. Kaikki lentokoneessa olleet 19 ihmistä – mukaan lukien kaikki 11 jääkiekkoilijaa – kuolivat.

Peliuransa jälkeen Shuvalov toimi valmentajana ja käväisi jopa Romanian maajoukkueen peräsimessä. Eläkeläisenä Shuvalov joutui 1990-luvulla rahapulassa myymään olympiakultamitalinsa tuhannella dollarilla, mutta tarina päättyi onnellisesti. Vuonna 2014 mitali löytyi Yhdysvalloista, se ostettiin takaisin ja Shuvalov sai sen lopulta presidentti Vladimir Putinilta.

– Shuvalov oli suuri pelaaja, yksi viimeisistä mohikaaneista, sanoi kaksinkertainen olympiavoittaja ja neuvostokiekon legenda Boris Mihailov.