Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Matilda Castren teki Suomen golfhistoriaa: "On suuri kunnia voittaa kiertueen tulokaspelaajana"

Suomalaista golfhistoriaa tuonut voitto LPGA-kiertueella takaa Matilda Castrenille rauhan rakentaa nupuillaan olevaa ammattilaisuraansa. Pelioikeus tuleviin vuosiin varmistui, ja voittajan asema avaa ovia kiertueen merkittävimpiin kilpailuihin.

Castren pääsi nostamaan voittopokaalia varhain maanantaina Suomen aikaa Kaliforniassa, San Franciscon liepeillä.

– Tiesin, että jonain päivänä voitan, mutta en uskonut, että se onnistuu näin nopeasti, Castren sanoi voittajahaastattelussa.

Castren saavutti pelioikeuden naisten arvostetuimmalle golfkiertueelle marraskuussa 2019 onnistumalla karsinnoissa. Koronaviruspandemia vähensi kisoja hänen ensimmäisellä kaudellaan viime vuonna, joten hänet lasketaan yhä tulokkaaksi.

– On suuri kunnia voittaa kiertueen tulokaspelaajana, ja erityisesti ensimmäisenä suomalaispelaajana, Castren kommentoi LPGA :n nettisivuilla.

Häntä aiemmin LPGA:lla on suomalaisista pelannut vain Minea Blomqvist-Kakko, joka oli kaudella 2008 parhaimmillaan kolmas.

Daly Cityn kisan palkintoarvo oli 1,5 miljoonaa dollaria, ja voittajan osuus siitä oli 225 000 dollaria eli noin 185 000 euroa. Summa nosti Castrenin uran kokonaisansiot yli 400 000 dollarin.

Turnausvoitto siivitti Castrenin tuoreella maailmanlistalla 87 sijaa ylöspäin sijalle 71.

Uusi tilanne ei ujostuttanut

Castrenia valmentava Petteri Nykky kertoi nähneensä hyviä merkkejä jo edellisviikolla Yhdysvaltain avoimessa mestaruusturnauksessa, jossa valmentaja oli mukana.

– Matildan pallonlyöminen on ollut kauan hyvää, ja nyt puttikin on löytynyt, Nykky kertoi ja antoi kunniaa myös amerikkalaisvalmentaja Chris Masonille.

Yhteistuloksella 274 (–14) hellinnyt voitto ratkesi sumuisella kentällä Daly Cityssä. Castren kukisti kolmen kierroksen jälkeen johtaneen Taiwanin Min Leen neljällä lyönnillä ja käänsi asemat edukseen. Castren pelasi ensi kertaa päätöskierrosta kilpailun kärkikolmikossa eikä ujostellut käyttää tilaisuuttaan.

– Olin hermostunut, joten ajattelin vain yhtä lyöntiä kerrallaan, yhtä reikää kerrallaan. Kävikin niin, että minulla oli erinomainen päivä kentällä ja pääsin nostamaan pokaalia, Castren kuvasi 65 lyönnin kierrostaan.

Hän teki yhden eaglen ja viisi birdieä, eikä tuloskorttiin merkitty yhtään bogia. LPGA-kiertue keräsi Twitter-tililleen koosteen parhaista lyönneistä, ja selostaja, arvokisavoittaja Morgan Pressel hämmästeli Castrenin tarkkoja lähestymislyöntejä.

– Bogiton kierros viimeisenä päivänä, se on kova juttu, Nykky totesi.

Castren tottunut voittamaan

Nykyn mukaan Castrenia auttaa, että tämä on tottunut voittamaan amatöörinä ja Yhdysvaltain yliopistogolfissa. Viime kaudella hän voitti myös yhden kisan Pohjois-Amerikan kakkoskiertueella Symetralla.

– Tämä oli yksi kovimmista suorituksista, Nykky sanoi ja oli ylpeä siitä, miten Castren hallitsi itsensä voittokamppailussa.

Castren jatkaa kautta ensi viikolla arvoturnauksessa, LPGA:n mestaruuskilpailussa, Atlantan lähellä. Toistaiseksi Castren, 26, on osoittanut viihtyvänsä myös major-kilpailuissa, sillä niistä hänellä on sijat 23 ja 30.

– LPGA:lla pelataan samaa peliä, mailat ovat omat ja pallotkin ovat omat. Taso on kovempi, mutta mukana on paljon sellaisia pelaajia, joiden kanssa Matilda on pelannut jo yliopistoaikoina. Hänen on helpompi mennä myös major-kisoihin kuin niiden pelaajien, jotka menevät sinne Euroopan-kiertueilta, Nykky muistutti.

Castren on ilmiselvä valinta myös Tokion olympialaisiin. Hän on ollut suomalaisista paras naisten maailmanlistalla viime syksystä alkaen.