Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

Uefa vaihtoi tunnuksensa värimaailmaa – Saksa kritisoi järjestöä ja sonnustaa useat stadioninsa sateenkaaren väreihin

Euroopan jalkapalloliitto Uefa vaihtoi keskiviikkona tunnukseensa sateenkaaren värit ja kommentoi samalla tiistaista päätöstään, jonka mukaan Münchenin jalkapalloareenaa ei valaista sateenkaariväreillä.

Münchenin kaupunki olisi halunnut valaista Bayern Münchenin kotistadionin sateenkaaren väriseksi ennen keskiviikkoiltana pelattavaa EM-kisojen ottelua Saksan ja Unkarin välillä. Värityksellä München olisi halunnut tukea moniarvoisuutta ja LGBT-yhteisöä ja samalla vastustaa Unkarin parlamentin hiljattain hyväksymää lakia, joka muun muassa kieltää homoseksuaalisuudesta kertomisen lapsille ja nuorille.

Uefa vetosi tiistaina linjauksessaan, että Euroopan jalkapalloliitto ei ole poliittinen järjestö.

– Pyyntö (stadionin valaisemisesta) itsessään oli poliittinen ja liittyi Unkarin jalkapallojoukkueen läsnäoloon kentällä. Uefalle sateenkaari ei ole poliittinen symboli, vaan merkki vahvasta sitoutumisestamme moniarvoisempaan ja suvaitsevaisempaan yhteiskuntaan, Uefa vastasi keskiviikkona .

Suuryritykset ja jalkapalloseurat reagoivat

Uefan päätös on herättänyt runsaasti arvostelua Saksassa ja muualla Euroopassa. Esimerkiksi saksalaiset suuryritykset BMW ja Siemens sekä valtaosa jalkapalloseuroista ovat nostaneet tunnuksiinsa sateenkaarivärit.

– On totta, että jalkapallokentällä ei ole kyse politiikasta. Siellä on kyse ihmisistä, oikeudenmukaisuudesta ja suvaitsevaisuudesta. Uefa lähettää väärän signaalin, Saksan ulkoministeri Heiko Maas kirjoitti Twitterissä .

Saksassa useat jalkapallostadionit puetaan keskiviikkona sateenkaariväreihin, vaikka Münchenin stadionia ei valaistakaan. Esimerkiksi Berliinin olympiastadion sekä Kölnin, Frankfurtin ja Wolfsburgin Bundesliiga-joukkueiden kotistadionit saavat uuden värimaailman.