Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Leveelahti kiskaisi kiekonheitossa ennätyksellään EM-hopeaan, Purola juoksi yleisurheilun EM-välieriin

Suomi sai kisojen ensimmäisen mitalinsa alle 23-vuotiaiden EM-kilpailuissa Tallinnassa, kun Helena Leveelahti heitti hopeaa kiekossa.

Mitalin lisäksi iloa nostatti lukemiin 57,09 kohentunut ennätys. Yllättävän onnistumisen tuomat tunteet olivat pinnassa hopeamitalistin ehdittyä haastattelualueelle.

– Yllätyin, että sain heitettyä näin hyvin. Oli koko ajan vähän jännitys päällä, enkä nyt oikein tiedä, mitä ajatella. On se kova, tuore mitalisti sanoi saavutuksestaan naurahtaen.

Hopea ja kolmen vuoden takaisen ennätyksen päivittyminen uudelle metriluvulle oli iso asia. Hyvistä heitoista huolimatta harjoitusten perusteella edellytyksiä on vielä parempaan.

– Lähdin hakemaan sitä viidettä sijaa, mutta tämä meni yli odotusten. Sain vihdoinkin heitettyä enkan, sitä olen jahdannut, Leveelahti iloitsi.

Leveelahdelle mitali on uran kolmas nuorten arvokilpailuista, sillä hän voitti pronssia alle 18-vuotiaiden EM-kisoissa 2016 ja hopeaa vuonna 2018 nuorten MM-kilpailuissa.

– Olen nyt urheilijana paljon itsevarmempi (kuin 2018). On luotto omaan tekemiseeni. Luotan tekemiseeni ihan eri lailla kuin kolme vuotta sitten.

Virtain Urheilijoita edustava Leveelahti sai kilpailuun mukavan alun, sillä hän heitti jo ensimmäisellään kauden parhaansa (55,18). Kolmannella hän paransi 56,26:een ja paras tulos syntyi viidennellä heitolla.

– En alkanut kauheaa yritystä hakea tekemiseen. Tällä kaudella on ollut vähän sitä, että yhden hyvän jälkeen on alettu yrittää. Nyt sain pidettyä kasassa, tänään kaikki onnistui niin hyvin kuin onnistui, Leveelahti sanoi hymyillen.

Miesten 100 metrin finaali lässähti suomalaisittain, kun Riku Illukka joutui vetäytymään kilpailusta. Illukka hurjasteli torstain alkuerässä ikäluokan Suomen ennätyksen 10,26.

Illukan vanha alaselkävaiva palasi vaivaamaan hurjapäätä alkueräjuoksun jälkeen. Kipulääkkeet ja hieronta eivät auttaneet, ja mahdollinen kultamitalijuoksu kariutui.

Illukka menee tutkimuksiin palattuaan EM-kisoista Suomeen.

– Oma arvioni on, että selkä rasittui eikä ehtinyt palautua, kun juoksin juhannuksena ja sitten Vaasan olympiaranking-kilpailuissa. Jalat palautuivat ja siihen keskityttiinkin, mutta ilmeisesti selkä ei, Illukka kertoi Urheiluliiton tiedotteessa.

Purola juoksi välieriin

Samuel Purola juoksi alle 23-vuotiaiden EM-kisojen miesten 200 metrin välieriin, kun suomalaisjuoksija kipitti alkueristä jatkoon neljänneksi nopeimmalla ajalla.

Alkuerässään toiseksi sijoittuneen Purolan ajaksi kirjattiin 20,99, joka sivuaa samalla hänen kauden toiseksi parasta aikaansa. Juoksumatkan aikana kentällä puhalsi myötäinen tuuli, jonka lukemiksi merkattiin 0,8 metriä sekunnissa.

– Sellainen ok juoksu. Toimi hyvin avauksena. Loppusuoran tulin rennosti rintamassa maaliin, kommentoi Purola Urheiluliiton tiedotteessa.

Nopeinta vauhtia Purolan erässä piti matkan mitalisuosikkeihin lukeutuva Espanjan Pol Retamal, jonka ajaksi kirjattiin 20,90. Retamalin ja Purolan ohella 21 sekunnin aikarajan alittivat myös Sveitsin William Reais ajalla 20,81 ja Espanjan Jesus Gomez ajalla 20,86.

Purolan kesän toistaiseksi nopein 200 metrin kisa on juostu kesäkuun alussa Jyväskylässä, jossa suomalaisjuoksijan ajaksi kirjattiin 20,79.

Miesten 200 metrin välierät juostaan lauantaina ja finaali sunnuntaina.

Lehikoinen ja Baas kirmasivat finaaleihin

Tokion olympialaisiinkin matkustava Viivi Lehikoinen jatkoi vakuuttavia otteitaan naisten 400 metrin aitajuoksun välierissä. Lehikoinen voitti oman eränsä ajalla 56,37 ja oli välierien toiseksi nopein.

– Yhdeksän aitaa meni hyvin, mutta loppusuoralla aloin rentoilemaan ja jouduin sipsuttamaan, Lehikoinen kertoi tiedotteessa.

EM-tilastossa toisena oleva Lehikoinen lähtee mitalisuosikkina lauantai-iltapäivän finaaliin. Välierissä suomalaisen edelle ennätti Sveitsin Yasmin Giger ajalla 55,99.

Nea Mattila juoksi välierissä ennätyksensä 57,41, mutta karsiutui niukasti finaalista.

Naisten ratakierros sujui suomalaisittain erinomaisesti myös sileällä matkalla, kun Mette Baas pinkoi 400 metrillä lauantain loppukilpailuun. Suomalainen eteni finaaliin suoraan eränsä kolmantena ajalla 53,53.

Kesäkuussa ennätyksensä 53,31 kellottanut Baas toivoo, että löytäisi jatkossa kovemman alkuvauhdin.

– Koko kauden juoksut ovat olleet sitä samaa. Sekin auttaisi, kun joskus lähtisi edestä enemmän juoksijoita rohkeammin, Baas mietti.

Välierien nopein oli Baasin erän voittanut tshekki Barbora Malikova ajalla 52,41.

Helander kiristi erävoittoon

Eemil Helander juoksi lähelle ennätystään ja eteni alkuerävoittajana miesten 3 000 metrin estejuoksun finaaliin. Helander kiihdytti kärkeen kolme kierrosta ennen maalia ja voitti eränsä ajalla 8.46,02.

Suomalaisen ennätys on 8.45,96.

– Alku oli niin hidas. Ajattelin, että jos joku lähtee tuhat metriä ennen maalia ja olen letkan perillä, siinä on vaaransa. Jos lähden itse, olen ainakin mukana, Helander perusteli.

Helander oli alkuerien kuudenneksi nopein. Erävaiheen nopein oli portugalilainen Simao Bastos, jolle Helander taipui reilut kaksi sekuntia.

Wilho Hautala juoksi uransa toiseksi parhaan ajan 8.51,94, mutta karsiutui ensimmäisenä 15 juoksijan finaalista. Loppukilpailu juostaan sunnuntaina.