Olympiakylässä jokainen päivä on testauspäivä

Jousiampuja Antti Vikström vakuuttaa olevansa levollinen, vaikka perjantaina on iso päivä. Vikström aloittaa silloin suomalaisurheilijoiden urakan Tokion olympialaisissa.

– Mukavasti on mennyt. Ei ole paineita, Vikström tiivisti muutama päivä ennen h-hetkeään.

Tokion kisat ovat myös muille kuin olympiadebytantti Vikströmille poikkeukselliset. Syynä on koronavirustilanne, joka on tuonut urheilijoiden arkeen useita rajoituksia.

Vikström saapui Tokion olympiakylään viime viikolla. Ennen lentoa urheilijoiden oli käytävä kahdessa koronatestissä, ja matka Tokioon aukesi negatiivisilla tuloksilla. Koneen laskeuduttua Tokiossa odotti maahantuloruljanssi, johon kuului muun muassa pikatesti.

– Kaikki meni lentokentällä tosi jouhevasti, vaikka olen kuullut, että joillakuilla on ollut toisin, Vikström sanoo.

Lentokentältä matka jatkui olympiakylään, jossa on tarkka koronakuri.

– Käsidesiä koko ajan, maskit kasvoilla paitsi urheilusuoritusten aikana ja omassa huoneessa sekä kontaktien välttämistä, Vikström listaa rutiineja.

Koronatestejä tehdään tiuhaan, mutta varsinaiseen karanteeniin urheilijat eivät Tokioon tultuaan joudu. Tilanne toki muuttuu, jos koronatesti näyttää punaista.

– Joka päivä on sylkitesti ja kuumemittaus. Vältän turhaa olemista muiden kanssa, Vikström sanoo.

Haapaveden terveyskeskuksessa lääkärinä työskentelevä Vikström hankki olympialaisten maapaikan Pariisin olympiakarsintaturnauksesta kesäkuussa.

Vikström sanoo, että "hyvä oma suoritus" riittää hänelle Tokiosta. Vikströmin isä Pentti Vikström sijoittui Soulin olympialaisten jousiammunnassa seitsemänneksi vuonna 1988.

Arki ei ole käynyt pitkäksi

Varotoimista huolimatta olympiakylässä on ilmennyt koronatartuntoja. Kisajärjestäjät riensivät maanantaina hälventämään huolia sanomalla, että olympiakylä on turvallinen paikka asua.

Olympiakylään majoittuu kisojen aikana enimmillään 6 700 urheilijaa ja kisavirkailijaa. Iso osa suomalaisurheilijoista on valmistautunut olympialaisiin Sagan kaupungissa.

Vikström sanoo, ettei aika ole käynyt pitkäksi, vaikka muun muassa liikkumista on rajoitettu.

– Olen treenannut ja käynyt esimerkiksi kuntosalilla. Päivisin on niin kuuma, ettei ylimääräistä viitsisi kauheasti edes tehdä, Vikström sanoo.

Ennen matkaa hänellä oli toiveissa päästä seuramaan myös muiden lajien urheilijoiden olympiasuorituksia. Se ei toteudu rajoitusten takia. Tokiosta on lisäksi poistuttava parin päivän kuluessa omasta kisasuorituksesta.

Kupla kuplan sisällä

Päivät olympiakylässä ovat vastanneet odotuksia, eikä Vikström usko kilpailun poikkeavan normaalista.

– Laji on olympialaisissa sama kuin muissakin kisoissa, suomalaisampuja kuittaa ja sanoo ottavansa yleisön puuttumisen rauhallisesti.

Rajoitukset vievät urheilijoiden kontaktit myös muiden maiden urheilijoihin vähiin.

– Pidämme joukkueen kanssa aika tiukkaa kuplaa kuplan sisällä. Esimerkiksi ruokailu on ollut normaalisti joukkueen yhteinen sosiaalinen tapahtuma. Nyt se on käynti ruokalassa, jossa istutaan pleksien ympäröimän pöydän ääressä ja tullaan kohtalaisen lyhyessä ajassa pois, Suomen joukkueen johtaja Mika Lehtimäki sanoo.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut