Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jamaikan Thompson-Herah juoksi satasen kultaa hurjalla olympiaennätysajalla – hopealle jääneelle Fraser-Prycelle jo neljäs perättäinen satasen olympiamitali

Jamaikan Elaine Thompson-Herah on juossut naisten 100 metrin olympiavoittajaksi Tokiossa olympiaennätysajalla 10,61.

Thompson-Herah uusi Rion olympiakultansa. Hän rikkoi Florence Griffith-Joynerin yli 30 vuoden takaisen olympiaennätyksen yhdellä sadasosasekunnilla, vaikka kisa juostiin lievään vastatuuleen. Aika on samalla kaikkien aikojen toiseksi kovin hyväksytyissä oloissa juostu tulos. Griffith-Joynerin tuulitulokseksi epäilty maailmanennätys on 10,49.

Jamaika otti kisassa kolmoisvoiton. Kaksinkertainen 100 metrin olympiavoittaja Shelly-Ann Fraser-Pryce otti hopeaa ajalla 10,74 ja Shericka Jackson pronssia ajalla 10,76.

Välierissä ajan 10,79 pinkonut Norsunluurannikon Marie-Josee Ta Lou sai tyytyä nelossijaan ajalla 10,91.

Voittotaistelusta oli otaksuttu Thompson-Herahin ja Fraser-Prycen välistä. Fraser-Pryce oli juossut tänä vuonna ennätyksekseen 10,63, kun taas Thompson-Herahin ennätys oli 10,70. Jamaikalaiskaksikko juoksikin pitkään miltei rinta rinnan, mutta kisan viimeisellä kolmanneksella Thompson-Herah karkasi vastustamattomasti voittoon.

Fraser-Pryce, 34, jatkaa joka tapauksessa upeaa mitalisarjaansa 100 metrillä. Hän voitti olympiakultaa Pekingissä 2008 ja Lontoossa 2012 sekä pronssia Riossa 2016.

Kanadan de Grasse nopein miesten alkuerissä

Miesten 100 metrin kauden kärkiajan haltija Trayvon Bromell eteni välieriin Tokion olympialaisissa, mutta vasta aikavertailun kautta.

Yhdysvaltalaisjuoksija oli alkuerässään vasta neljäs, kun kolme parasta selviytyi suoraan jatkoon. Bromellin aika 10,05 riitti kuitenkin jatkopaikkaan, sillä se mahtui kevyesti kolmen nopeimman aikavertailuajan joukkoon.

Bromell on juossut tällä kaudella ennätyksensä 9,77.

Alkuerien nopein oli Kanadan Andre de Grasse ajalla 9,91. Toiseksi kovinta vauhtia piti Lamont Marcell Jacobs, joka pinkoi Italian ennätyksen 9,94.

Alkueristä selviytyi jatkoon myös kauden toiseksi parhaimman ajan 9,84 haltija, Etelä-Afrikan Akani Simbine. Hän rullaili oman eränsä voittoon ajalla 10,08. Välierissä nähdään myös vuoden 2011 maailmanmestari, Jamaikan Yohan Blake, joka juoksi 10,06.

Välierät ja finaali ovat Tokiossa ohjelmassa huomenna.

Kolme edellistä miesten satasen olympiakultaa voitti Jamaikan Usain Bolt, joka on kuitenkin jo lopettanut uransa.