Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Arvokisojen vihoviimeinen viisikymppinen – Kinnunen, Partanen ja Ojala haluavat hyvästellä pisimmän kävelymatkan kunniakkaasti

Aleksi Ojala, Aku Partanen ja Jarkko Kinnunen lähtevät uhoamatta hyvästelemään arvokisoissa viimeistä kertaa käveltävää 50 kilometrin matkaa. Olympiakilpailu alkaa Sapporossa varhain perjantaina eli Suomen aikaa torstaina kello 23.30.

Kinnunen kuuluu kilpailijajoukon kokeneimpiin kävelijöihin. Hän on edustanut lajissa Suomea vuosittain 2006–19. Viime vuosi jäi väliin koronapandemia takia.

– Tunnen haikeutta. 50 kilometrin kävely on hieno laji, jolla on tosi pitkät perinteet. Lisäksi itsellä on matkalla useita startteja alla, Kinnunen muistutti.

Kinnusen, 37, arvokisaputki jatkuu katkeamattomana, vaikka siihen tuli viime vuonna koronapandemian ja Tokion olympialaisten lykkääntymisen takia tauko. Hän hyödynsi kisojen siirron käymällä lonkkaleikkauksessa toukokuussa 2020.

– On ollut melkoinen matka, kun on pitänyt kairata itsensä takaisin kuntoon ison operaation jälkeen, Kinnunen totesi.

– Mielessäni olen sitä tuuletellut, "että täällä taas ollaan".

Kinnunen on kasvanut kunnioittamaan pisintä kävelymatkaa.

– Tavoitteeni on jättää kaikki voimat matkalle ja sillä tavalla jättää jäähyväiset 50 kilometrille, Kinnunen kertoi.

Partasen vire on nousussa

Myös Partanen on kokenut 50 kilometrin matkalla kovia. Hän on selvinnyt arvokisojen viisikymppisiltä maaliin viimeksi 2015.

– Lähden matkaan maltillisin fiiliksin ja luotan kovaan loppuun, Partanen muotoili tavoitteensa.

– Haen ehjää, nousujohteista suoritusta. Vaikea sanoa, mihin aikaan tai sijoitukseen kunto voisi riittää, mutta edellytykset ovat hyvät.

Partanen käveli 50 kilometrillä ennätysaikansa 3.44.43 keväällä 2018 ja kamppaili aikaan 3.46.54 vuotta myöhemmin. Dohan 2019 MM-kisoissa hän keskeytti, eikä ole kävellyt sen jälkeen kuin alimatkoja.

Partanen, 29, kertoo harjoitelleensa kesällä hyvin.

– Kaksi viime kuukautta on ollut ehjää, nousujohteista harjoittelua, mikä on nostanut lupaavasti kuntoa ja itseluottamusta, Partanen kertoi..

– Myös viimeistely on mennyt hyvin.

Aika- tai sijoitustavoitteitaan Partanen ei paljastanut.

– Ollut hyviä treenejä kautta linjan. Tuntuu, että olen valmis.

Ojala on kunnossa

Ojala, 28, hankki olympiapaikan kävelemällä toukokuussa Tshekin Podebradyssa ajan 3.48.25. Hän oli Lontoon 2017 MM-kisoissa lupaavasti 14:s, mutta Berliinin 2018 EM-kisoissa hän keskeytti eikä ollut mukana Dohassa 2019.

– Treenit ovat menneet hyvin, ja kunto on samanlainen kuin ennen Podebradya, Ojala kertoi.

– Kilpailussa menen kilometrin kerrallaan ja katson, mitä tapahtuu.

Viilennyksen kävelijät hoitavat kylmäliiveillä ennen kilpailua. Kilpailun aikana kävelijät juovat 4–6 litraa ja jäähdyttävät itseään jäävedellä ja jäägeeleillä. Uutena keinona on rannepanta, johon laitetaan jäätä tai geeliä.

– Viilennys on pääasia. Sen täytyy onnistua, Ojala korosti.