Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

Päävalmentaja tiukkana Marko Anttilan tapauksessa: "Jos mua ei näy enää, on minut viety jollain toisella vehkeellä kuin ambulanssilla"

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkueen hyökkääjä Marko Anttilan eristysaika Pekingissä näyttää pitkittyvän, Suomen olympiajoukkueen ylilääkäri Maarit Valtonen kertoi sunnuntaina puolilta päivin paikallista aikaa.

Anttilalla todettiin koronavirustartunta seulontatestissä 19. tammikuuta. Oireettoman Anttilan PCR-testi on ollut ajoittain positiivinen yli kahden viikon jälkeenkin. Toissapäivänä Anttila asetettiin eristyshotelliin positiivisen koronavirustestituloksen takia eikä vapautusta ole näköpiirissä.

– Eilen tuli toivetta, että tästä selvitään. Eilen palattiin nollapisteeseen, kun CT-arvo oli alle 35. Järjestäjät vaativat kahta peräkkäistä negatiivista testiä tai kolmea peräkkäistä 35–40 CT-arvon testiä, Valtonen kertoi Suomen olympiakomitean virtuaalisessa tiedotustilaisuudessa.

Valtosen mukaan Anttilan eristyksessä pitämiselle ei ole minkäänlaisia perusteita.

– Kyse ei ole lääketieteestä vaan kulttuurista ja politiikasta.

Luottopelaajaa kaivataan

"Mörkö" Anttila nousi kansansuosikiksi kevään 2019 MM-kilpailuissa, joissa hän johdatti Suomen maailmanmestariksi. Viime keväänä hän kipparoi Leijonat MM-hopealle. Jokerien KHL-poppoota seuratasolla edustava hyökkääjä nimettiin olympiajoukkueeseen 20. tammikuuta.

Jääkiekkomiesten päävalmentaja Jukka Jalosta harmittaa luottopelaajan tilanne.

– Olemme surullisia hänen puolestaan, mutta kaveria ei jätetä, Jalonen vakuutti.

– Jos Kiinan viranomaiset eivät tajua, pitää miettiä muita keinoja.

Jalosen mukaan moni olympiapelaaja sairasti koronan tammikuussa, mutta ehti toipua ennen leirityksen alkamista. Anttilakin läpäisi testin ennen Vierumäen leirikuplaan päästämistä tammikuun viimeisenä viikonloppuna, mutta narahti alle viikkoa myöhemmin Pekingissä. Leijonat laskeutui Kiinaan 3. helmikuuta.

– Joukkueessa tulee lähikontakteja, mutta kukaan ei ole saanut tartuntaa. Anttila ei ole tartuttava. Harmittaa urheilijan puolesta, Jalonen sanoi.

– Kulttuurit ovat erilaisia. Tiedämme itämaisen kulttuurin, miten autoritäärinen se on.

Jalonen on valmiina taisteluun

Jalonen toivoi "kiinalaisten ottavan lusikan kauniiseen käteen" Anttilankin tapauksessa. Lääketieteellisesti terveeksi todettua urheilijaa ei passaisi pitää eristyshotellissa, missä huoneisiin tarjoiltu ruokakaan ei ole ollut huippu-urheilijan tarpeet täyttävää.

– Tilanne olisi eri, jos hän ei olisi jo sairastanut (koronaa), Jalonen alleviivasi ymmärtävänsä protokollan.

Anttila on sairastanut koronan jo ainakin kerran ennen tammikuun tartuntaa.

Jalonen on jutellut hänen kanssaan eristyksen aikana.

– Surullinen tilanne ennen kaikkea hänelle itselleen. Marko on vahva kaveri henkisesti, mutta alakuloakin on ollut.

Ylilääkäri Valtonenkin vakuutteli, että Anttilan vapauttamiseksi tehdään kaikki mahdollinen. Jalonen vaikutti olevan valmis käärimään hihat kirjaimellisesti.

– Jos mua ei näy enää, on minut viety jollain toisella vehkeellä kuin ambulanssilla, Jalonen alleviivasi taisteluvalmiuttaan ja mainitsi miehiä riittävän valmennustiimissä.

Suomi aloittaa miesten jääkiekkoturnauksen 10. helmikuuta. Aiemmin tänään kerrottiin, että illan epävirallinen harjoitusottelu Sveitsiä vastaan on peruttu.