Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ampumahiihdossa menestystoiveita kantavan Tero Seppälän riski kostautui – "Kello ei tykännyt enää yhtään"

Moni saattoi hämmästellä, miksi ampumahiihtäjä Tero Seppälä aloitti Pekingin talviolympialaisten normaalimatkan koko urheilijajoukon suurimmalla lähtönumerolla eli viimeisenä.

Maailmancupin tämän kauden kärkinimet valitsivat toisin ja aloittivat kilpailun ensimmäisessä lähtöryhmässä. Ampumahiihdossa urheilijat voivat valita lähtöryhmänsä maailmancupin tilanteen mukaisessa järjestyksessä. Seppälän lähtönumero oli 92, kun ensimmäisenä Zhangjiakoun reitille ampaissut Venäjän olympiakomitean Maksim Tsvetkov lähti matkaan 46 minuuttia suomalaista ennen.

– Otin riskin, sillä tiesin, että se voi haitata ladulla. Tänään se ehkä haittasi enemmän kuin arvelin, Seppälä sanoi lähtöpaikkaratkaisustaan 20 kilometrin urakkansa jälkeen.

Seppälä sijoittui suomalaisista parhaana 23:nneksi ammuttuaan kaksi sakkoa. Molemmat sakot tulivat ensimmäiseltä pystypaikalta. Olympiakultaa juhli Ranskan Quentin Fillon Maillet, joka ampui kaksi sakkoa.

Toiseksi ylsi puhtaasti ampunut Valko-Venäjän Anton Smolski ja kolmanneksi kahden sakon Norjan Johannes Thingnes Bö. Smolski hävisi kärjelle 14,8 sekuntia ja Seppälä 3.26,9 minuuttia.

Maailmancupissa vahvasti esiintynyt Seppälä valitsi viimeisen lähtöryhmän, koska kilpailu alkoi paikallista aikaa kello 16.30. Seppälä ei halunnut auringonlaskun häiritsevän ammuntaansa.

– Aurinko laskee niin päin, että se häiritsee tähtäyssilmää, kun vasemmalta puolen ammun, Seppälä sanoi.

Miesten muut kisat alkavat myöhemmin, jolloin auringon ei pitäisi haitata ammuntaa. Seppälän tiistain ratkaisussa kohtalokasta oli, että sään viileneminen vaikutti lumen koostumukseen siten, että hiihtäminen muuttui hitaammaksi. Tiistaina Zhangjiakoussa oli edellispäiviä lämpimämpää valoisaan aikaan.

– Parilla viimeisellä kierroksella kello ei tykännyt enää yhtään, vaikka tuntui, että voimia on ihan hyvin ja yritin pitää tasaista hyvää vauhtia. Viimeisellä kierroksella kuulin, että sijoitus on näin kaukana kahdella sakolla, Seppälä harmitteli.

Suksi ja mies pehmeitä

Suomalaisittain normaalimatkasta tuli vaisu, sillä Heikki Laitinen oli 66:s, Olli Hiidensalo 74:s ja Tuomas Harjula 81:s. Laitinen sekä Hiidensalo keräsivät viisi sakkoa mieheen ja Harjula neljä. Laitinen hävisi kärjelle 7.05,4, Hiidensalo 7.58,2 ja Harjula 9.27,5 minuuttia.

– Tänään oli sekä suksi että mies pehmeä, Hiidensalo tiivisti.

Normaalikilpailu ei ole kuulunut Seppälän vahvimpiin matkoihin. Ampumahiihtäjien olympiaurakka jatkuu naisten pikamatkalla perjantaina ja miesten vastaavalla päivää myöhemmin.

– Ampumapuoli tuntui ihan kulkevan, kunhan saan yksittäiset virheet pois. Arvokisoissa pitää uskaltaa koittaa riskiä, jos haluaa taistella kärkisijoista. Tänään se ei vielä kantanut. Uskon, että etenkin sellaisessa mies miestä vastaan -taistelussa pystyn ottamaan vielä yhden vaihteen lisää, Seppälä vakuutti.