Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

Pärmäkoski kiri irti "kasasta", taivutti Johaugin loppusuoralla ja sinetöi Suomelle kakkossijan historiallisessa sekaviestissä

Krista Pärmäkoski taivutti uraansa päättelevän Norjan hiihtokuningatar Therese Johaugin ja sinetöi loppukirillään Suomelle kakkossijan maastohiihdon maailmancupin historian ensimmäisessä 4x5 kilometrin sekaviestissä Ruotsin Falunissa. Yhdysvallat voitti kilpailun 3,8 sekunnin erolla Suomen kvartettiin. Norja jäi Suomesta 0,5 sekuntia.

Suomi oli kärkikahinoissa läpi sähäkän kilpailun. Viestiä veivät vuoroillaan Kerttu Niskanen, Perttu Hyvärinen ja Iivo Niskanen ennen kuin kirikykyinen ankkuri Pärmäkoski pääsi irti.

– Oli aika liukas latu, kova alusta ja suht helppo rataprofiili. Kolme ensimmäistä osuutta olivat aika lailla kasassa hiihtoa. Joku saattoi tippua, mutta kukaan ei karannut. Kisa ratkaistiin ankkurien kesken. Huikea onnistuminen meiltä, toisen osuuden hiihtänyt Hyvärinen mietiskeli Hiihtoliiton äänitallenteella.

Sekajoukkueilla hiihtämisen lisäksi matkassa oli muutakin poikkeuksellista. Falunissa viestiä vietiin vain vapaalla hiihtotavalla normaalin kaksi ensimmäistä osuutta perinteisellä ja kaksi seuraavaa vapaalla jaon sijaan. Lisäksi miehille kyseessä oli alimittainen viesti, kun arvokilpailuissa miehet hiihtävät 4x10 kilometriä. Maailmancupissa miehet ovat sivakoineet 4x7,5 kilometrin viestejä.

– Ihan hauska tämmöinen loppukauden kisa myös kisamuotona. Saa jatkua kevätkisana jatkossakin, Hyvärinen kommentoi.

Suomen kakkosjoukkue sijoittui 13:nneksi ja hävisi voittajille reilut kaksi minuuttia. Joukkueessa hiihtivät Anne Kyllönen, Markus Vuorela, Arsi Ruuskanen ja Katri Lylynperä.

Suomen parit jäivät matkalle maailmancupin päättäneessä sekapariviestissä

Ruotsin Jonna Sundling ja Calle Halfvarsson tarjosivat Falunissa kotiyleisölleen hiihtojuhlan maastohiihdon maailmancupin kauden päätöskilpailussa. Halfvarsson sai tuuletella loppusuoraa sinikeltaisen lipun kera, sillä Ruotsi oli ylivoimainen kaikkien aikojen ensimmäisessä sekaparein hiihdetyssä pariviestissä.

Vapaalla hiihtotavalla toiseksi päätyi Norjan kakkosjoukkue niukasti ennen Norjan ykkösjoukkuetta. Norjalaiset hävisivät voittajille kymmenen sekuntia.

Maaliin hiihti seitsemän joukkuetta, mutta Suomen parit jäivät matkalle 2x6x1 kilometrin kilpailussa. Ykkösjoukkue Jasmi Joensuu–Joni Mäki karsiutui kisan puolivälissä Mäen kaaduttua, ja kakkosjoukkue Johanna Matintalo–Lauri Vuorinen karsiutui kahdeksan kierroksen jälkeen.

– Itsellä ei ollut paras päiväkään. Menin turhan tiukille, Mäki sanoi Viasatin tv-haastattelussa.

Kilpailussa parin molemmat hiihtäjät kiersivät kilometrin lenkin vuorotellen kuusi kertaa, joten maaliin asti hiihtäneille kertyi 12 kilometriä. Joukkueita pudotettiin joukosta aina kahden kierroksen välein. Matkaan lähti 16 joukkuetta.

Mäki ja Joensuu arvioivat uutuuskisaa viihteelliseksi, sillä kisan aikana tuli kaatumisia, ja joukkueita pudotettiin pitkin matkaa. Joensuu suhtautui uutuuteen myönteisesti, Mäki ei.

– Katsotaan, mihin tämä tästä kehittyy. Minä ainakin tykkäsin, vaikka oli raadollinen kisa, Joensuu sanoi Viasatin tv-haastattelussa.

– Katsotaan, meneekö tämä jatkoon, Mäki tuumasi.

Avopari Matintalo–Vuorinen pääsi kerrankin kisaamaan yhdessä, ja pariskunnan mielestä kilpailu oli mielenkiintoinen, vaikka raadollinen.

– Kun lähdin viimeiselle osuudelle, en edes tiennyt, että olimme pudonneet, koska tilanne oli niin tiukka. Minun ei olisi enää edes kuulunut hiihtää. Se oli aika erikoista, Matintalo sanoi tv-haastattelussa

Vuorinen liputti enemmän perinteisen pariviestin mallin puolesta, jonka voisi hiihtää sekaparein. Siinä kumpikin hiihtää kolme osuutta, ja vaihto tapahtuu tavalliseen tapaan koskettamalla. Falunissa uudelle osuudelle lähdettiin vaihtopaikan vierestä.

Maailmancup päättyi Faluniin, sillä ensi viikonloppuun kaavaillut cupin finaalit peruttiin Venäjän Tjumenista. Kisoilla ei löytynyt korvaavaa kisapaikkaa.