Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

Herola viides yhdistetyn kauden päätöksessä – Riiber kokonaiscupin voittoon neljännen kerran peräkkäin

Yhdistetyn maailmancup sai jännittävän päätöksen sunnuntaina, kun Saksan Schonachissa kisattuun kauden päätöskilpailuun lähdettiin yhden pisteen erottaessa cupin kaksi kärkimiestä. Lopulta kokonaiscupin voittoa juhli sama mies kuin kolmella edelliskaudella, kun Norjan Jarl Magnus Riiber otti omansa kukistamalla loppusuoralla Itävallan Johannes Lamparterin.

Riiber kilpaili kauden aikana viidessätoista maailmancupin kisassa ja voitti niistä kolmetoista. Viisi kilpailua enemmän tahkonnut Lamparter jäi lopulta 21 pisteen päähän.

Riiber nousi kisan voitolla myös yksin ykköseksi maailmancupin kaikkien aikojen voittotilastossa. Riiberillä on voittoja 49, Hannu Manninen on nyt tilastokakkosena 48 voitollaan. Riiber on vasta 24-vuotias, joten saavutus on todella hurja.

– Ihan hullua. En ajatellut tuon voivan olla mahdollista, kun aloitin yhdistetyn uraani. Mannisen ennätys oli "voittamaton", Riiber sanoi.

– Hän on 24-vuotias, uransa alkuvaiheissa, ja hänellä on 49 voittoa. En löydä sanoja, ihan maagista, Norjan yhdistetyn joukkueen johtaja Ivar Stuan äimisteli.

"Ei katastrofia, mutta ei riemujuhlaakaan"

Suomalaisittain kausi päättyi Ilkka Herolan viitossijaan. Herola nousi maailmancupin loppupisteissä yhdeksänneksi, ja hän oli cup-kiertueen hiihtäjien tilastossa koko porukan paras. Herolan kauden paras sijoitus tuli Ramsausta joulun alla, kun hän oli kolmas. Viidensiä sijoja tuli neljä, niistä kolme kauden kolmessa viimeisessä kisassa.

– Kausi oli kokonaisuutena aika tasapaksu, ei katastrofia, mutta ei riemujuhlaakaan. Olympialaisten kautta pitkälti määritellään, ja kun se ei mennyt ihan maaliin, niin semmoinen mollivoittoinen kokonaisuus. Lähellä oltiin kuitenkin, Herola mietti tiedotteessa.

Eero Hirvonen oli sunnuntaina 12:s ja Arttu Mäkiaho 27:s. Hirvonen sijoittui maailmancupissa 24:nneksi ja Mäkiaho 38:nneksi.

– Kiva oli kilpailla ja kiva saada positiivisia suorituksia loppukauteen. Olisi ollut energiaa kilpailla enemmänkin. Jäi nälkää, tiivisti kaudella parhaimmillaan seitsemänneksi yltänyt Hirvonen tiedotteessa.

Yhdistetyn viestikapula vaihtuu - päävalmentaja Kukkosella haikeutta

Suomen yhdistetyn maajoukkuetta kymmenen vuotta luotsanneen Petter Kukkosen maailmancup-koitokset päävalmentajana päättyivät sunnuntaina, kun Saksan Schonachissa kisattiin kauden viimeinen kisa.

– Haikealta tietyltä tavalla tuntuu, olen neljäsosan elämästäni viettänyt tämän joukkueen kanssa. Ollaan kasvettu yhteen, nämä on vähän kuin omia poikia, Kukkonen huokaisi puhelimitse STT:lle.

– Samalla tässä tietysti miettii, mitä tulevaisuus tuo tullessaan ja pohtii sitä, miten on tässä hommassa onnistunut. Tuloksellisesti, mutta myös mitä muita arvoja on pojille antanut. Ja sitä, mitä on tarjonnut ihmisille (katsojille) seurattavaksi. Kaikenlaista mahtuu tällä hetkellä päähän.

Kymmeneen vuoteen mahtuu riemua ja onnistumisia, mutta myös surua ja pettymyksiä. Päättynyt kausi lupaili hyvää, mutta toivottua suurmenestystä ei ikinä tullut.

– Tämä viimeinen kauteni oli pieni pettymys, ei päästy ihan sinne minne haluttiin. Paljon sairastelua, loukkaantumisia, epäonnea, parasta joukkuetta ei missään vaiheessa saatu jalkeille. Hyviäkin juttuja oli, mutta parempaa haluttiin. Olympiamitaliakin, Kukkonen pohti.

– Siinä paljastuu se haaste (tulevaan): urheilijamäärän kapeus. Sen eteen on tehtävä töitä, Kukkonen miettii vielä.

Päävalmentajan roolissa jäljellä ovat vielä SM-kisat sekä "viestinvaihto" seuraajalle.

– Rovaniemen SM-kisoja menen seuraamaan. Ja viestikapulan vaihtoa, että seuraaja pääsee mahdollisimman hyvistä lähtökohdista aloittamaan. Kaikin keinoin pyrin siinä auttamaan, Kukkonen kertoo.

Omalta osalta tulevaisuus on auki. Nyt Kukkonen "ottaa happea", mutta se ainakin tiedetään, että parin vuoden takainen esikoiskirja saa seuraajan syksyllä tai ensi vuoden keväänä.

Tulevaisuutta ennen Kukkonen ja pojat levähtävät raskaan kauden päätteeksi.

– Lähdetään (täältä Schonachista) Itävallan Sankt Antoniin laskettelemaan, ollaan siellä keskiviikkoon asti. Kaksi päivää yhdessä siellä, muistellaan menneitä ja suunnitellaan tulevia.