Kansainvälisen olympiakomitean mandaatilla Suomen olympiakomitean hallituksessa toimiva Sari Essayah odottaa, että valmennusjohtaja Mika Lehtimäen eroon johtanut prosessi selkiyttää jatkossa sisäisiä toimintatapoja Suomen olympiakomitean johdossa. Samalla Essayah toivoo kohun lopulta auttavan vastaavanlaisten epäkohtien selvittämistä urheilussa.
Olympiakomitean huippu-urheiluyksikköä vuodesta 2018 johtanut Lehtimäki erosi maanantaina tehtävästään. Hän sai syksyllä varoituksen työyhteisön naisiin kohdistuneesta epäasiallisesta käytöksestä, mutta tapaus putkahti Ylen uutisesta julkisuuteen ja hallituksen jäsenten tietoon vasta viime viikolla.
Olympiakomitean hallituksella on tapahtumista ylimääräinen kokous keskiviikkona.
– Odotan, että prosessi käydään läpi. Hallituksen jäsenenä minua kiinnostavat perustelut, miksi koko hallitusta ei informoitu tapauksesta, Essayah ennakoi kokousta.
– Tarkoitan informointia yleisellä tasolla. En sitä, että olisi rikottu työlainsäädännön pykäliä tai salassapitovelvollisuutta.
Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori ja toimitusjohtaja Mikko Salonen käsittelivät häirintätapauksen syksyllä ja kertoivat siitä myöhemmin vain varapuheenjohtajille.
Pekingin olympialaisten jälkeen Lehtimäen määräaikaista työsopimusta jatkettiin ilman julkista hakua vuoteen 2024.
Hyvä hallintotapa edellyttää avoimuutta
Avoimuus on hyvän hallintotavan keskeinen kohta. Essayah ja hallituksen muut rivijäsenet joutuivat Ylen uutisen jälkeen hankalaan tilanteeseen, kun media pyysi heiltä lisätietoja Lehtimäen tapauksesta.
– Hallitus on missä tahansa yhdistyksessä ja järjestössä kollektiivinen elin, jota yleensä informoidaan tämäntyyppisistä asioista, Essayah huomautti.
– Asioiden informoinnilla myös rakennetaan luottamuspääomaa hallituksen jäseniä kohtaan. Nyt tehty ratkaisu saattoi osan hallituksen jäsenistä hankalaan tilanteeseen, kun media alkoi soitella. Tuli jopa epäilys, että voiko olla totta, ettei hallituksen jäsenenä tiennyt asiasta.
Epäkohdat pitää tuoda esiin
Olympiakomitean puheenjohtaja Vapaavuori korosti maanantaina, ettei Lehtimäkeä epäilty rikoksesta. Varoitus katsottiin ulkopuolisia juristeja konsultoiden sopivaksi rangaistukseksi kahteen henkilöön kohdistuneesta epäasiallisesta käytöksestä.
Tapaus nostaa silti käsiteltäväksi kipukohdan, jota urheilussa on ryhdytty selvittämään vasta viime vuosina.
– Toivon, että tämä tapaus auttaa osaltaan tuomaan esiin tämän tyyppisiä epäkohtia urheilussa, Essayah jatkoi.
– Urheilussa on valtarakenteita, kuten valmentaja–urheilija-suhde, jotka altistavat ihmisiä väärinkäytöksille. Ihmiset varmasti rohkaistuvat tuomaan epäkohtia esiin, kun he tietävät, että nämä asiat kyllä käsitellään.