Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Olympiakomitean puheenjohtaja Vapaavuori pitää tiedotustilaisuuden häirintäkohusta

Olympiakomitea järjestää aamupäivällä tiedotustilaisuuden järjestöä koskevasta häirintäkohusta. Kello 11 alkavassa tilaisuudessa on paikalla Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori.

Olympiakomitean hallitus piti keskiviikkoiltana ylimääräisen kokouksen, jossa se käsitteli huippu-urheiluyksikön johtajan paikalta eronneen Mika Lehtimäen epäasiallista käytöstä työyhteisössä sekä tapauksen hoitamista. Kokous venyi myöhään iltaan.

Lehtimäki sai viime syksynä varoituksen naisiin kohdistuneesta epäasiallisesta käyttäytymisestä työyhteisössä, ja Yle uutisoi asiasta viime torstaina. Lehtimäki kertoi maanantain eroilmoituksessaan varoituksen johtuneen yöaikaan tapahtuneesta viestittelystä.

Yle Urheilu kertoi tiistaina , että Lehtimäen epäasialliseen käytökseen olisi liittynyt myös "fyysistä kajoamista" ja että epäasiallista käytöstä olisi tapahtunut useiden vuosien ajan. Lehtimäki kiisti keskiviikkona asianajajansa välityksellä "epäasialliset fyysiset kontaktit" sekä väitteet mahdollisuudesta vaikuttaa asianosaisten henkilöiden työuriin.

Olympiakomitean johdon toiminta on herättänyt tapauksessa kritiikkiä, sillä Lehtimäki valittiin maaliskuun alussa jatkokaudelle. Varoituksesta tiesivät tuolloin Vapaavuori, Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen sekä varapuheenjohtajat Susanna Rahkamo ja Sari Multala, mutta Olympiakomitean hallituksen muita jäseniä ei informoitu asiasta.

Ministeriö vaatii selvitystä

Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) pyysi keskiviikkona Olympiakomiteaa selvittämään, miten epäasialliseen käyttäytymiseen on järjestössä puututtu ja miten siihen jatkossa puututaan. Ministeriö kertoi haluavansa myös selvyyden, miten Olympiakomitean vastuullisuusohjelma toteutuu ja miten se ottaa huomioon turvallisen toimintaympäristön ja sukupuolten välisen tasa-arvon.

Lisäksi OKM haluaa tietää, ovatko yhteisön säännöt ja käytännön toimet linjassa hyvän hallinnon ja avoimuuden periaatteiden kanssa.

– Me haluamme käsitellä nämä asiat oikeiden tietojen pohjalta, eikä julkisuuden kautta, ministeriön ylijohtaja Esko Ranto sanoi STT:lle.